Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Dyson V6 Total Clean

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Stevige zuigkracht
  • Relatief stil
  • Goed te onderhouden
  • Echt alle mogelijke accessoires aanwezig
  • Inclusief laadstation

THE BAD

De afgelopen jaren bracht Dyson vooral speciale edities van haar snoerloze stofzuigers uit. Je kocht een versie voor dierenharen, voor jouw matras of juist voor schilderijen. Hoe dan ook, iedere uitvoering kende een exclusief hulpstuk. Hulpstukken die pas later ook los bij te kopen waren. Met de Total Clean komt Dyson nu met een totaaloplossing die past binnen Het Innovatieve Huis.

Unboxing

Zoals je in de unboxing ziet, is het pakket van de V6 Total Clean echt enorm compleet. Inclusief drie gemotoriseerde borstels waarover we hieronder verder zullen praten.

Design

De Dysons vallen al jaren op door hun hypermoderne looks. Love it or hate it. Daarnaast heeft iedere uitvoering altijd een eigen kleur die dominant is binnen het ontwerp. In het geval van de Total Clean is dat de kleur rood.

Dyson V6 Total Clean_MG_9492

Het design heeft ook alles te maken met de techniek die achter de snoerloze, zakloze stofzuiger zit. Dyson gebruikt namelijk haar root cyclone technologie om vuil en stof uit de ingezogen lucht te filteren. De vorm van deze technologie is vanuit alle richtingen zichtbaar in de V6.

Motorisch

De naam V6 komt van de V6 motor van Dyson. Een nieuwe motor die vooral stiller en krachtiger is. De huidige V6 snoerloze stofzuigers zijn in staat om 15 liter aan lucht per seconde naar binnen te zuigen. De motor is bovendien relatief stil.

Filters

Het Dyson V6 systeem kent bij de Total Clean niet één, maar twee filters. In het centrum van het reservoir zit een gemakkelijk te verwijderen filter. Deze is onder de kraan uit te spoelen. Je hoeft dus geen nieuwe filters te kopen.

Dyson V6 Total Clean_MG_9479

Het tweede filter is een Hepa filter. Dit filter zit achterop en heeft in principe geen onderhoud nodig. Dit laatste filter verwijderd deeltjes tot 0,3 micron uit de luchtstroom. Dyson geeft aan op deze manier het gros van de bacteriën en allergenen uit de luchtstroom te filteren. Niet iedere uitvoering van de V6 bevat dit Hepa filter, maar de Total Clean wel.

 

Let op bij het klussen. Een beetje zaagsel opzuigen is geen enkel probleem. Ga je bouwstof opzuigen, slaan de filters vrijwel meteen dicht. Het gevolg is een sterk verlies aan zuigkracht en oververhitting. Dyson geeft aan dat de machines hier niet voor zijn gemaakt en in onze test hebben wij dit kunnen bevestigen. Hij is dus echt voor regulier gebruik binnenshuis.

Dyson V6 Total Clean_MG_9449

De Steel

De Dyson V6 serie is ooit ontstaan uit een snoerloze kruimelzuiger die Dyson ontwikkelde. Het bedrijf kwam er al snel achter dat de motor en accucapaciteit prima waren om de rol van een reguliere stofzuiger over te nemen. Bij de tweede generatie leverde Dyson een lange steel. Sinds de generatie daarna is de steel van een elektriciteitsleiding voorzien om gemotoriseerde hulpstukken van stroom te kunnen voorzien.

Dyson V6 Total Clean_MG_9424

Het Laadstation

Dyson verzorgt hij de Total Clean ook een handig laadstation. De V6 is hierdoor altijd opgeladen, maar ook netjes opgeborgen. Het laadstation biedt de ruimte om twee accessoires op te bergen. De overige onderdelen moeten gewoon op een schap.

Dyson V6 Total Clean_MG_9450

Dyson V6 Fluffy

Met de Dyson V6 Total Clean krijg je dezelfde, gemotoriseerde borstelkop die bij de V6 Fluffy zit. Deze Fluffy borstelkop moet je eigenlijk zien als een hoogpolig doek dat met een enorme snelheid over het oppervlak beweegt. Hierdoor worden gladde vloeren schoongeschrobt. Onze ervaring is dat de Fluffy ook enorm goed met de naden tussen tegels overweg kan.

Dyson V6 Total Clean_MG_9455
Motorhead vs. Fluffy

Dyson V6 Motorhead

De Dyson V6 Total Clean bevat ook dezelfde borstel als de V6 Motorhead. Deze borstel bevat onder anderen koolstofharen en is ontwikkeld voor tapijten en, bijvoorbeeld, vloermatten. De koolstofborstels komen gemakkelijker in de structuur van een tapijt om zo vuil los te wrikken.

Dyson V6 Total Clean_MG_9461
Motorhead vs. Fluffy

Dyson V6 Mattress / Animal Pro

De naam Animal Pro ken je alleen als je voorlopers van de V6 kent. Die kwamen met de gemotoriseerde Animal Pro borsten. Deze rolt haren op waarna ze gemakkelijk opgezogen kunnen worden. Met de V6 generatie bracht Dyson deze zelfde kop voor nog een doel uit; het schoonmaken van matrassen. Onder de naam V6 Mattress wordt de borsten gebruikt om het matras te zuigen. Niet om er koekkruimels uit te halen, maar vooral huidschilfers, huismijt en ander klein ongedierte. Wij schrokken van hoeveel rotzooi er uit onze matrassen kwam. Hierbij is het ook wel fijn dat je het Hepa filter ter beschikking hebt om ook de fijnste deeltjes uit dit vuil te trekken voordat de luchtstroom terug de slaapkamer in gaat.

 

Accuduur

De accuduur van de Dyson V6 Total Clean is sterk afhankelijk van hoe je de stofzuiger gebruikt. Zo kost het gebruik van een gemotoriseerde borstelkop al snel 4 minuten aan zuigtijd. Zet je de turbo stand ook nog aan, loopt de gebruiksduur terug naar 8 minuten. Maar…

Turbo heb je eigenlijk nauwelijks nodig. Zonder zuigt de V6 motor ook prima. Daarnaast zuigt hij alleen wanneer je de knop indruk. En dat doe je niet tijdens het lopen met de V6. Mijn ervaring is dat ik het hele huis kan zuigen op één acculading.

Een voordeel is het handige laadstation waarin je de V6 opbergt. Hierdoor is de machine altijd klaar voor actie. Doordat de machine een lithium-ion accu bevat hoef je ook niet bang te zijn dat de accu snel kapot gaat door het vele laden.

Schoonmaak

Ik noemde het al eerder. Het centrale filter is gewoon onder de kraan te reinigen. Net zolang knijpen tot het water niet meer vies is en het filter is schoon genoeg. Wel even keurig laten drogen in de zon of op de verwarming. Zou het filter nog nat zijn, trek je het vocht in de motor en is het al snel gedaan. Logisch toch?

Dyson V6 Total Clean_MG_9432

Verder zijn veel van de plastic delen van de V6 zelf losneembaar zodat je ook deze zo nu en dan kunt reinigen. De gemotoriseerde borstels gaan ook vrijwel helemaal uit elkaar. De Fluffy borstel kan dan met de was mee. Bij de andere borstels haal je ze zo nu en dan uit elkaar om de vastgelopen haren los te knippen. Dit gaat ook zeer gemakkelijk.

Dyson V6 Total Clean_MG_9433

Conclusie

De snoerloze stofzuiger die alles kan. Dat is de Dyson V6 Total Clean. Voor iedere zuigklus lijkt het pakket de ideale zuigmond te hebben. De accuduur is prima en de zuigkracht is top. Bovendien zorgt het laadstation ervoor dat de Dyson V6 altijd klaar is voor gebruik.

Beschikbaarheid

De Dyson V6 Total Clean is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

het-innovatieve-huis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.