Ikea gaat IoT met slimme LED lampen

Als het om slimme LED lampen in ons Het Innovatieve Huis gaat, werken we vooral samen met Philips Hue, de absolute marktleider. Wil je daar tegenop, dan heb je het zuur. Zo merkte ook de grote Duitser Osram die nauwelijks voet aan de grond krijgt. Ikea heeft iedere dag duizenden consumenten in huis en gaat het ook proberen. De eerste serieuze uitdager voor Philips?

De donkere dagen komen eraan. Tijd dat de lampen weer aan gaan en we weten het allemaal… licht is enorm bepalend voor de sfeer in huis. Nu hoeft dat niet meteen met bonte kleuren, maar je hebt wit en je hebt wit. Helder wit is ideaal tijdens het werken vanuit huis terwijl zacht wit heerlijk is bij het lezen van een boekje. Niet iedereen heeft er behoefte aan alle kleuren van de regenboog in huis te halen. Reden voor Philips om al eens met de Hue Ambiance te komen waarbij je alleen kunt kiezen uit tinten wit.

Ditzelfde doet Ikea met haar nieuwe, slimme verlichting. Ikea laat je haar LED lampen dimmen en Ikea laat je kiezen welk wit het beste bij jouw sfeer past. Dat Ikea het meteen goed aanpakt zien we aan het assortiment. Ikea heeft lichtoplossingen die bij zowel Philips als Osram/LEDvance (Lightify) niet te vinden zijn.

De collectie van Ikea begint met de TRÅDFRI LED lampen. Deze komen met een afstandsbediening. Wil je meer decoratieve verlichting, kun je kiezen voor de FLOALT lichtpanelen. LED panelen die sterk lijken op die van DreamLED die we in Het Innovatieve Huis gebruiken. Helemaal tof is dat Ikea deze zelfde lichtpanelen met de namen SURTE en JORMLIEN produceert voor in BESTÅ opbergkasten en METOD keukenkastjes.

De wit kleuren die Ikea ondersteund lopen van 2200 graden Kelvin tot 4000 graden Kelvin en zijn in drie niveaus verdeelt. Hard wit licht, warm wit licht en iet daar tussen dus.

Hoe smart of slim zijn deze Ikea LED lampen?

 

Ikea levert de nieuwe lampen met een afstandsbediening. Op één afstandsbediening zijn tot tien lampen te koppelen. Dit doet het misschien klinken alsof het een product is dat niet zal concurreren met Hue of Lightify. In tegendeel. Ikea start laagdrempelig met een afstandsbediening. Dat is toegankelijker dan een app. Het hele systeem draait echter op Zigbee Light Link. Hetzelfde protocol dat Hue en Lightify gebruiken. Een bridge, een app, het kan allemaal nog toegevoegd worden wanneer de nieuwe lijn succesvol is voor het Zweedse bedrijf. En dit is precies de reden waarom de lampen toch gewoon in het IoT landschap zullen passen.

Beschikbaarheid

Voor onze Vlaamse lezers hebben we goed nieuws. Komende maand ligt de collectie al in de Ikea’s van België. Onze Nederlandse lezers moeten wachten tot april 2017 voor ze de lampen kunnen kopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.