Review: DreamLED RF Led Panel 30

Het Vlaamse DreamLED maakt al langer decoratieve LED verlichting, maar nog nooit was deze zo flexibel inzetbaar. De DreamLED RF Led Panel is een LED paneel met enorm veel bevestigingsmogelijkheden. Hierdoor zijn deze panelen gemakkelijk in een interieur te integreren.

Unboxing

DreamLED levert haar DreamLED RF Led Panel met een RF afstandsbediening en bijbehorende batterij. Verder vinden we klemmen, staaldraden, hangers en vele andere accessoires om de panelen op te hangen. Helaas zijn we in enthousiasme met het klussen vergeten een unboxing te filmen, maar neem maar van mij aan dat het pakket overcompleet is. Hulde!

Update, bij DreamLED hebben ze zelf even een unboxing in elkaar gezet. Bij uitzondering dus een filmpje van de fabrikant zelf šŸ˜‰

Design

DreamLED-RF-Panel-30-CMHet LED paneel zit in een aluminium frame van 30 x 30 CM. De randen zijn keurig wit gespoten terwijl het melkglaseffect voor het LED paneel zorgt dat ook de binnenplaat egaal wit is.

De draadloze ontvanger is verwerkt in de adapter van het DreamLED RF Led Panel. Met een hoogte van 3CM heeft DreamLED haar best gedaan deze zo vlak mogelijk te houden. Daarnaast zit aan beide kanten een flinke lengte aan stroomdraad zodat je veel flexibiliteit krijgt om de adapter te plaatsen. Dit is immers dƩ manier voor DreamLED om het LED paneel zo dun mogelijk te maken.

Plaatsingsmogelijkheden

Er zijn vier manieren om deze LED panelen in huis te plaatsen. Zo kan hij zowel plat aan de muur vast worden gezet als plat tegen het plafond. Daarbij is het het mooist wanneer je de bedrading met een leiding in de muur laat frezen. Doe je dit niet, heb je een stroomdraad over de muur lopen. Het is net waar jouw voorkeur ligt en wat jouw budget is.

Heb je een systeemplafond, dan is het nog makkelijker. DreamLED levert speciale klemmen mee om een DreamLED RF Led Panel in een systeemplafond te klemmen. Handig!

Tenslotte is het nog mogelijk om de panelen aan het plafond te hangen. Dit was voor onze test de mooiste oplossing. Op de plek waar we de panelen ophangen hebben we namelijk een spachtelputz plafond. Een erg populaire manier bij nieuwbouw om een plafond snel en simpel toonbaar te maken.

Wil ik de kabels mooi wegwerken in het plafond, zou ik moeten frezen. Daar heb ik geen zin in. Daarom heb ik voor een kabelgoot gekozen. Om deze te vinden ben ik naar een elektra groothandel gegaan. De bouwmarkten hebben kabelgoten die te smal zijn, of simpelweg niet hoog genoeg om de adapters weg te werken. Qua breedte was mijn eis dat deze breder was dan de ronde hangers waar de staaldraden in komen. Anders ziet het er zo wankel uit.

Uiteindelijk vond ik een kabelgoot van Kleinhuis. Deze is van roomwit plastic en de afdekkap wordt los verkocht. Ideaal mocht ik ooit andere lampen op gaan hangen en geen behoefte meer hebben aan de huidige schroefgaten. Of als ik tijdens het monteren de gaten verkeerd zet. In dat geval kan ik zonder al teveel kosten nog een poging wagen ;-).

DreamLED RF Led Panel 30_MG_0142

Voor deze test heb ik drie DreamLED RF Led Panelen gebruikt. Deze hangen op gelijke afstand. Hoewel de staalkabels het toelieten de panelen lager te hangen, vond ik het juist mooi om ze hoog aan het plafond te hangen. Dit geeft het geheel een industriƫle look.

Met deze ophanging is het mooi om de stroomkabel door het gat in het midden te laten lopen. Wil je dit zonder al teveel geklooi doen, dan leg je de adapters op de hangende lampen. Het 230V draad loopt dan omhoog de kabelgoot in. Qua kabellengte zal je dat wel redden, maar ik wil niet dat de adapter op de LED panelen ligt. Hoewel DreamLED prima montagetape levert om ze vast te zetten, wil ik de lampen gemakkelijk kunnen afstoffen.

Mijn oplossing was dan ook om de laagspanningskabel door te knippen. Deze heb ik met een klein kroonsteentje in de kabelgoot vastgezet aan het stukje draad dat nog uit de adapter kwam. Let op, de draad is zeer dun. Dit maakt het strippen wat lastig. Knip dus niet al te dicht op de adapter. De kans is groot dat je een aantal keer opnieuw moet beginnen met strippen. Het eindresultaat is in ieder geval zeer bevredigend.

De staalkabels op maat maken doe je door ze simpelweg in de hanger te drukken. Er is ruimte genoeg om de overlengte op te vangen. Meet je alle vier de kabels uit op dezelfde lengte, dan hangen de panelen mooi waterpas.

DreamLED RF Led Panel 30_MG_0143

Wil je meerder panelen recht hangen, dan is dat even prutsen omdat je de hanger bij moet draaien. Het is maar een klein verschil. De reden is dat de kabels niet exact even ver van elkaar zitten. Dit is om de lampen minder gevoelig te maken voor draaiingen bij het uithangen.

Specs

De panelen meten 30 x 30 CM. Zonder bevestigingsmateriaal meet het paneel 8mm dik. Binnen het vierkante vlak zijn 120 SMD HP Led’s verwerkt. Door een melkglas-achtige laag zie je geen individuele lichtpuntjes wanneer het paneel brandt. Op het oog is het een egaal geheel.

Licht

DreamLED heeft gekozen voor warm wit licht. Het is dus geen TL vervanger. Op zijn felst levert een enkel paneel 1.600 lumen op. Het verbruik licht dan op 20 Watt. Daarnaast is hij te dimmen naar 450, 230 en 100 lumen. Doordat de ruimte voor mijn test niet heel groot is, heb ik zelf de drie panelen op 100 lumen staan. Het gaat mij vooral om het design dat er drie in serie hangen en het feit dat ik zo zachtere schaduwen krijg.

Overigens zit je niet aan deze vier presets vast. Het is ook mogelijk om traploos te dimmen met de afstandsbediening en zo jouw ideale lichtsterkte te vinden. Handig!

Afstandsbediening

DreamLED levert een afstandsbediening met een batterij mee met het pakket. Op Ć©Ć©n afstandsbediening kunnen tot acht panelen worden toegevoegd. Alle afstandsbedieningen worden blank geleverd. Je moet deze dan ook meteen programmeren. Gelukkig kost dit nauwelijks moeite. Een kwestie van de in-knop ingedrukt houden en stroom op de panelen zetten. Met een knipper geven ze aan dat het koppelen is gelukt.

DreamLED RF Led Panel 30_MG_0138
Het ‘rode’ streepje dat je ziet is een reflectie van mijn rode shirt

De afstandsbediening kent verschillende functies. Zo kun je tussen die vier vaste dimstanden klikken, maar ook naar eigen smaak dimmen en natuurlijk de panelen aan- en uitzetten. Wat opvalt is dat de bedrukking op geen van de afstandsbedieningen scherp is. Een klein detail, maar toch jammer.

Gebruikservaring

Ik heb de lampen nu een kleine week hangen en zelfs voor mij blijven ze een eyecatcher. Ik heb ze doorgaans op de meest zachte stand staan en kijk met plezier naar de lampen. Het is ook bijzonder om te zien dat je niets merkt van dat het 120 individuele LED’s zijn die in de lampen zitten. Het lichtbeeld is perfect egaal. Ook bezoekers zijn dikwijls geĆÆntrigeerd door de platte platen en de hoeveelheid licht die eruit komt. Er zijn zelfs mensen die voorzichtig durven te denken dat het OLED panelen zijn.

Conclusie

DreamLED kenden we tot nu toe vooral van de losstaande lichtoplossingen. Met de bureaulamp lieten ze al zien dat ze prima weten hoe je LED’s op een mooie manier in een product verwerkt. Nu brengen ze een oplossing waarmee iedereen zelf creatief kan worden. Aan montagemateriaal geen gebrek. Een prachtig pakket dus.

Beschikbaarheid

De DreamLEDĀ RF Led Panel 30 is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

het-innovatieve-huis

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Strakke vormgeving
  • Enorm veel aansluitmogelijkheden
  • Mooi egaal licht
  • Verschillende standen
  • Handige afstandsbediening

THE BAD

  • Print op de afstandsbediening is wat onscherp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events