Test: Dyson AM07 (Ventilator)

De zomer van 2012 werd met de Dyson AM01 een heel stuk prettiger. Door de Air Multiplier technologie was dit voor mij het beste alternatief op een ronkende airco. Omdat het toch nog beter kon, introduceerde Dyson voor dit jaar een compleet nieuwe Dyson Cool serie. Ik mocht tijdens de warme dagen van vorig jaar al even het genot van de nieuwe Dyson AM07 ervaren.

Unboxing

Dyson levert de AM07 met handleiding en afstandsbediening. Check het filmpje voor een impressie van de unboxing en de opbouw van de AM07.

Design

De AM07 die ik de afgelopen tijd heb mogen testen is het model uitgevoerd in zwart/nikkel. De zwarte delen zijn gematteerd wat de hele ventilator net iets meer in het oog laat springen. Ook de platte voet versterkt het kokervormige ontwerp.

Dyson-AM07 Moodshot

De AM07 wordt geleverd met afstandsbediening. Een houder ontbreekt. In plaats daarvan is de bovenkant van de AM07 uitgerust met een magneet welke de afstandsbediening op haar plaats houdt. Doordat de afstandsbediening dezelfde curve in het design heeft, sluit deze mooi aan op de ventilator zelf. Een mooi geheel.

Dyson-Afstandsbediening

dyson-am07-fan-blackWijzigingen in het design

De Dyson AM07 vervangt de AM02 en heeft nogal wat belangrijke wijzigingen ondergaan. Bijna zonder uitzondering gaat het om wijzigingen die niet zozeer esthetisch zijn, maar vooral de werking van de ventilator moet verbeteren. Daarbij gaat het lang niet alleen om de kwaliteit van de luchtstroom, maar vooral om het verminderen van de lawaaiproductie. Iets wat in verhouding tot reguliere ventilatoren eigenlijk al geen probleem was.

De grootste verandering die echt zichtbaar is, is het ventilatierooster aan de onderkant. Van rechthoekige geperforeerde inlaatvlakken is Dyson over op vierkante. Mogelijk om resonantie (trillingen) verder te beperken.

Een andere opvallende wijziging is het bedieningspaneel onderop de ventilator. Die is vrijwel verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor een perfect weggewerkt display en een ontvanger voor de infrarood afstandsbediening.

Minder geluid

Ook zichtbaar, maar minder opvallend, is de wijziging aan de onderkant van de (ringvormige) luchtuitlaat die de bovenzijde van de Dyson AM07 vormt. Deze is onderaan een stuk dikker geworden. Ook hier is weer een stap gemaakt om trillingslawaai verder terug te dringen. De grotere ruimte voorkomt turbulentie en turbulentie is lawaai. Doordat de motor minder tegen de turbulentie moet vechten, kan deze bovendien met minder vermogen een sterkere luchtstroom opbouwen.

Dyson-Helmholtz

Binnenin de voet heeft Dyson ook een aanpassing gemaakt om geluid verder te reduceren. Hier zit een Helmholtz kamer. Deze dempt het geluid van de motor zoveel mogelijk.

Air Multiplier technologie

Maar hoe werken deze ventilatoren van Dyson? Hierboven gaf ik al aan dat de motor in de voet zit. Hier zitten ook de futuristische rotorbladen van de ventilator. Deze persen lucht samen en duwen de lucht door de kolom naar boven.

Air-MultiplierBoven aangekomen, wordt de lucht door de enorme ring naar buiten geperst. De beweging van lucht veroorzaakt ook een lagere druk meteen achter de ring. Hierdoor wordt lucht van achter de ventilator de ring ingezogen en naar voren geduwd. Hierdoor optimaliseert de Air Multiplier technologie de hoeveelheid lucht die de kleine motor kan verplaatsen en ontstaat een prettige, constante luchtstroom. Een luchtstroom waar je graag in zit.

Afstandsbediening

Ik gaf al even aan dat de afstandsbediening dezelfde curve heeft als de bovenkant van de AM07. Dit is slim van Dyson, want hij ligt hierdoor enorm prettig in de hand. Hij heeft niet veel knoppen nodig, dus hij is ook nog eens mooi compact.

Dyson-AfstandsbedieningDe afstandsbediening gebruik je om de draaistand aan te zetten, maar ook de nieuwe sleeptimer. Deze kan tot 9 uur worden geprogrammeerd. Doordat de AM07 enorm stil is (als je hem rustig laat blazen) is het daarmee een ideale ventilator voor op de slaapkamer. Zeker tijdens de warmere nachten van vorige week was dit erg prettig.

Verder kun je de blaassterkte via de afstandsbediening instellen en of de AM07 moet draaien. Een zeer prettige aanvulling dus.

Schoonmaak

Het laatste belangrijke argument om voor de AM07 (of één van de andere modellen) te kiezen is de schoonmaak. Ook hier merk je het belang van het ontbreken van rotorbladen. De ring bevat na verloop van tijd stof, maar dit veeg je met een natte doek weg.

Conclusie

Met de eerste generatie ventilatoren was ik blij verrast. De klassieke ventilator was een onprettige, lawaaierige oplossing tegen de warmte. De nieuwe ventilatoren van Dyson waren stil en voelden prettig aan. De AM07 en haar generatie beperken lawaai nog verder en verhogen bovendien het gebruikscomfort enorm. Maar ik geef het meteen toe, je moet het ervaren om te snappen waarom ik zelf geen zomer zonder wil.

Dyson-AM06-AM07-AM08

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Fijne luchtstroom om in te zitten
  • Erg stil
  • Vernieuwde afstandsbediening
  • Sleeptimer
  • Verfijnd design

THE BAD

Eén reactie

  1. Ook een Dyson ventilator aangeschaft, omdat ik het een mooie vormgegeven product vind (helemaal tenopzcihte van andere ventilators!). Ook fijn dat ie heel stil is. Afgelopen zomer aangeschaft, mede op aanraden van dit artikel! Het viel me wel op dat de prijs echt sterk verschilt per winkel. Zit soms wel 100 euro verschil in voor hetzelfde product. Best gek. Altijd even bij verschillende winkels checken dus wil je er ook een aanschaffen https://

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.