Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Dyson Humidifier AM10

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • In de zomer een prettige ventilator functie
 • In de winter een goede, automatische luchtbevochtiger
 • Antibacterieel (best belangrijk)
 • Stil
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Gemakkelijk schoon te maken

THE BAD

 • Blaast ook als hij niet aan het bevochtigen is (overbodig in de winter)
 • Niet op grote afstand in te schakelen

Dé ventilator voor in de winter die toch geen warme lucht blaast. Of moet ik toch vooral zeggen mijn held in zieke dagen. in een wereld waar een luchtvernevelaar al voor een tientje te koop is, produceert Dyson met de Humidifier AM10 een model dat €499 mag kosten en, ondanks dat we wel een paar verbeterpunten zien, best dat geld mag kosten.

Unboxing

Dyson levert de Humidifier als bouwpakket af. Slim, want je leert meteen hoe je het ding uit elkaar kan halen. Waarom je dat moet weten? Daar kom ik later op terug. In het filmpje zie je de unboxing en hoe ik de Humidifier in elkaar zet.

Waarom een koude ventilator in de winter?

Maar waarom zouden we een koude ventilator in de winter willen gebruiken? Wanneer je jouw huis verwarmt, droogt jouw huis en de lucht erin op. Door jouw luchtwegen bloot te stellen aan droge lucht, drogen ook die sneller uit en zal de weerstand tegen bacteriën en andere ziekteverwekkers dalen. Laat staan dat je simpelweg last krijgt van jouw keel. Door de lucht sterk te bevochtigen, krijg je dus een fijner leefklimaat.

Ook in de winter is het aan te bevelen om regelmatig de kamers in huis te luchten. Gewoon even een half uurtje per dag. Ook bij dit luchten verruil je vochtige binnenlucht voor de frisse, droge buitenlucht.

In de zomer is het trouwens niet anders wanneer je een Airco in huis gebruikt. De Airco zal vocht aan de lucht onttrekken waardoor wederom jouw luchtwegen gevoeliger worden voor ziektekiemen. De Dyson Humidifier AM10 is ook hier het antwoord. Bovendien heb je dan ook nog wat aan het koele briesje waardoor de Airco misschien net iets minder hard hoeft te werken.

Toch heeft het gebruik van luchtbevochtigers in de winter ook een nadeel. Het verwarmen van vochtige lucht is voor jouw huis een intensievere klus dan het verwarmen van droge lucht. Wanneer je de temperatuur gaat opstoken in huis is het dan ook energiezuiniger om de Humidifier even uit te laten staan en pas aan te zetten wanneer je de ideale temperatuur in huis hebt bereikt. Het op temperatuur houden van vochtige lucht is ook energie intensiever dan droge lucht, maar toch gemakkelijker door de geleidelijke opbouw.

Humidifier Design

Dyson is een bedrijf van vernieuwing en traditie. De Humidifier is dan ook verkrijgbaar in een glanzend witte uitvoering en in een mat zwarte uitvoering. Wij gingen in ons geval voor lekker zen-wit.

De Humidifier AM10 maakt onderdeel uit van de Air Multiplier series. Ook hier zit dus een afstandsbediening bij en ook hier berg je deze op de Humidifier op. Door een slim magneetje kan de afstandsbediening niet van de Humidifier vallen.

Air Multiplier technologie

De naam Air Multiplier heeft te maken met de bouw van deze ventilator. Net als haar beroemde zusjes, zuigt ze haar lucht rondom de voet naar binnen. Hierdoor gebruikt Dyson één van haar sterke motoren. Door de lucht en de motor in een speciale Helmholtz kamer samen te laten komen, kan Dyson de geluidsopbouw enorm verlagen waardoor je de AM10 nauwelijks hoort. Daarnaast gaat deze speciale kamer trillingen (resonantie) tegen die op hun beurt ook weer bijgeluiden kunnen produceren.

Dyson Humidifier AM10 IMG_5730

Hierna pompt de motor het lucht door de ring die a centrisch is. Door deze imperfecte ronding houdt Dyson de druk op alle delen van deze luchtuitlaat hetzelfde. De lucht die door de schacht naar buiten wordt gedrukt zorgt ook nog eens voor een lagedrukgebied achter de luchtuitlaat. Hierdoor zorgt moedertje natuur ervoor dat de ring automatisch extra lucht van achter gaat aanzuigen. Het geheel geeft bovendien een stabiele luchtstroom waardoor je veel minder snel last van de nek krijgt.

Antibacterieel (best belangrijk)

Vernevelaars zijn er al vanaf een tientje. Waarom zou je big bucks uitgeven aan de Humidifier AM10? Het begint bij het feit dat alle vernevelaars (dus ook deze) alles dat oplost in water zullen vernevelen. Dus ook bacteriën. Nu zal je hier met een nieuwe vernevelaar waarschijnlijk niet snel last van hebben, maar het lauwe water laat zich vlot besmetten. Zeker wanneer het niet helemaal is afgesloten.

Dyson Humidifier AM10 IMG_5745

Hier zit dan ook één van de sterke punten van de Humidifier AM10. Vlak voor de vernevelaar zit een nauwe passage waar het water doorheen moet wil het bij de vernevelaar terechtkomen. Deze passage is van een enorm sterke infrarood LED voorzien. Deze bestraalt alle bacteriën waardoor ze dood zijn op het moment dat ze met de luchtstroom mee gaan (er is dus geen vangnetje voor dode bacteriën). Tests die door Dyson zijn uitgevoerd claimen een killrate van 99,9%.

Hoe veilig is een IR LED die zo hard werkt? Niet! Helemaal niet zelfs! Dit is waarom Dyson een speciaal rubber blok heeft gemaakt dat in de machine moet zitten. Sterker nog, als niet alle onderdelen juist op elkaar zitten, zal de machine niet eens open gaan. Dyson doet er dus alles aan om te voorkomen dat het sterke IR licht jouw ogen zal beschadigen.

Dyson Humidifier AM10 IMG_5744

Tenslotte is ook hier nog een kleine beveiliging aangebracht. Wanneer je de Dyson Humidifier AM10 aanzet, zal deze de eerste drie minuten bezig zijn met het bestaande water langs de IR LED te pompen. Dit om zeker te zijn dat het water in stilstand niet besmet is geraakt.

Afstandsbediening

De afstandsbediening is een stukje uitgebreider dan van de standaard ventilator. De linker kant gebruik je om de luchtstroom te regelen. De rechterkant voor de luchtbevochtiger. In beide gevallen zijn de bovenste knoppen voor aan/uit. De dubbele knop eronder is voor het volume. Veel of weinig lucht / veel of weinig vocht. De onderste knop links is de sleeptimer terwijl de onderste knop rechts de machine in staat stelt om zelf aan te voelen wanneer extra bevochtiging nodig is. Compact en duidelijk dus.

Dyson Humidifier AM10 IMG_5718

Schoonmaken

Net als de bekende Air Multiplier ventilatoren, is het mogelijk om vrijwel alle onderdelen van de Humidifier AM10 uit elkaar te halen zodat je deze met een sopje kan reinigen. Vooral als je water met relatief veel kalk in de Humidifier zal dit wenselijk zijn. De kalk kan zich namelijk afzetten in de luchtuitlaat. Daarnaast zal ook stof zich opbouwen. Het is dus goed dat Dyson hier over nagedacht heeft.

Gebruikservaring

De Dyson Humidifier AM10 kwam binnen op het moment dat ik zelf een enorme verkoudheid had opgelopen. Vooral ‘s nachts sliep ik weinig door de heftige hoestbuien. Op het moment dat ik de Humidifier in de slaapkamer ging gebruiken, werden de nachten vrijwel meteen een stuk beter. Zo hier en daar nog een kuchje. That’s it. Alleen al die winst qua nachtrust is gewoon geld waard.

In de tussentijd is er nog een tweede flinke verkoudheidsgolf door het gezin gegaan en ook daarbij werd ervaren dat het hoesten een stuk minder heftig ging dan normaal in deze periode van het jaar.

Verbeterpunten

Hoewel ze doorgaans lastig te vinden zijn bij Dyson, hebben we voor de Humidifier AM10 echt wel wat verbeterpunten gevonden. De belangrijkste is dat een product in deze prijsklasse onderhand echt wel connected mag zijn. Dat ik voor vertrek naar huis de Humidifier alvast aan kan zetten om te zorgen dat het klimaat in huis prettig is wanneer ik thuis kom. Net als de verwarming dus.

Een ander puntje is dat de Humidifier altijd blaast wanneer deze aan staat. In de winter heb ik geen behoefte aan luchtcirculatie, maar ik weet dat het blazen wel nodig is om de vernevelde lucht de kamer in te brengen. In de auto modus schakelt de Humidifier wel zelf de momenten dat hij begint te vernevelen, maar zal hij tussendoor blijven blazen. Dat kan slimmer.

Conclusie

Voor iemand die gevoelig is voor verkoudheden (hier gaat een vingertje omhoog) is de Humidifier AM10 echt a dream come true. De nachtrust die ik tot nu toe in dit seizoen heb gewonnen is voor mij alleen al het geld waard. Dit neemt niet weg dat de Humidifier niet wat slimmer mag zijn. We leven in een wereld waar we overgaan op het smart home en het is wat mij betreft tijd dat Dyson hierin mee gaat. Zeker op dit prijsniveau. Voor de verandering dus geen perfecte score.

Beschikbaarheid

De Dyson Humidifier AM10 is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

6 reacties

 1. Mooie review, alleen zit er een klein foutje in: er wordt niet van een IR (InfraRood) LED gebruik gemaakt om de bacteriën te doden, maar van een LED die Ultraviolet licht uitstraalt. UV-licht doodt bacteriën, IR licht niet.

  Verder hebben “koude” luchtbevochtigers die op basis van een piëzo systeem werken het nadeel dat ze een residu achterlaten op meubels en kunststof en glazen oppervlakken in de vorm van een lichte waas van kalkaanslag. Om die reden gebruik ik een luchtbevochtiger die met een piëzo vernevelaar werkt niet meer.

  Doet deze Dyson dat ook?

  1. Je hebt helemaal gelijk. Het moet UV in plaats van IR zijn. Bedankt voor de correctie. Ik snap niet hoe ik de twee door elkaar heb kunnen halen.

   Alles dat in water oplosbaar is, zal door een vernevelaar verneveld worden. De enige manier om de aanslag te voorkomen is door gefiltreerd water in het reservoir te doen. Dit is los te koop in flessen, of je koopt een waterkan met bijvoorbeeld een Brita filter erin. Zo maak je zelf gefiltreerd water. Op de lange termijn is dat de goedkoopste oplossing.

 2. Dramatische luchtbevochtiger!!!!!! Het is een ultrasone luchtbevochtiger. Alle ultrasone luchtbevochtigers hebben een filter om het kalk uit de lucht te halen, anders komt er een witte waas over je vloer, tv, meubels etc. De duurste in de markt is deze dyson en heeft dit dus niet!!!! Wat een drama, alles wit in mijn huis. Onbegrijpelijk dit,

 3. Een witte nevel valt mij ook op.
  Wat mij het meest irriteert is dat deze steeds afslaat. Weet iemand de oplossing?

  1. Hij slaat af wanneer de ingestelde luchtvochtigheid is bereikt. Hij gaat weer verder wanneer de luchtvochtigheid daalt onder het ingestelde punt. De witte nevel is normaal. Ook bij water zonder kalk erin. Wij gebruikten tijdens de test kalkhoudend water, maar woonden in een kalkarm gebied. We merkten er niets van. Inmiddels hebben we een ontharder en dan zit er helemaal geen kalk meer in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.