Review: Dyson Pure Cool Link toren (AM11 2017 uitvoering)

We zijn inmiddels ruim een jaar verder sinds de introductie van de originele Dyson Pure Cool Link. Een torenventilator met de bekende Air Multiplier technologie van Dyson, maar ook met een indrukwekkende luchtreiniging en ondersteuning voor WiFi. Misschien wel de meest gezonde ventilator ooit. Het is deze Dyson Pure Cool Link luchtreiniger die dit jaar een belangrijke upgrade ontving.

Omdat de upgrade vooral softwarematig is en een nieuw filter betreft, recyclen we voor het gemak wat foto’s van de originele review. Wel hebben we een nieuwe unboxing video geproduceerd.

Unboxing

De verpakking van de Dyson Pure Cool Link lijkt geen enorme wijzigingen te hebben ondergaan. Het belangrijkste is dat de verpakking nu ook informatie weergeeft over de gassen die worden gefilterd. De voet en het Air Multiplier deel worden los van elkaar verpakt, maar zijn door het kliksysteem gemakkelijk op elkaar te schuiven. Het nieuwe filter zit ook in de doos evenals de bijzondere afstandsbediening van de Dyson Pure Cool Link.

Design

Het design van de Dyson Pure Cool Link blijft verbluffende eenvoud. Een statische, organische vorm die in vrijwel ieder interieur zal passen. Doordat de voet en het Air Multiplier deel qua breedte netjes in elkaar overlopen ziet het geheel er bijzonder strak uit.

Dyson maakt voornamelijk gebruik van plastics en weet daar al jaren stevige constructies mee te maken. Bovendien weten we inmiddels dat het witte plastic niet of nauwelijks verkleurt door de zon. Hoge kwaliteit dus.

Het rooster van de Dyson Pure Cool Link heeft een zilveren kleur gekregen ten opzichte van de witte body van de ventilator. Dit om nadruk te leggen op het luchtfilter dat in deze ventilator aanwezig is.

Het LED display zit in de onderste, witte ring van de voet. Dit is een voornamelijk wit display dat strak achter het plastic is geplakt. Staat het display uit, zie je het niet. Staat het aan, schijnt het witte licht door het plastic heen. Erg netjes. Bovendien is er een nachtmodus waarin de LED’s nog minder licht geven zodat de slaapkamer zo donker mogelijk blijft.

Air multiplier technologie

Inmiddels zijn er heel wat Chinezen die hun best doen om de Air Multiplier technologie van Dyson na te maken. De technologie is befaamd om het effect dat deze technologie op de luchtstroom heeft. Door lucht van onder aan te zuigen (door het filter) en door de ring te persen, krijg je een luchtstroom die gelijkmatig is. Hierdoor irriteert de luchtstroom veel minder snel.

Door de lucht door een ring te persen, ontstaat een lagere luchtdruk voor de ring en wordt lucht achter de ventilator automatisch aangezogen en in de luchtstroom vermengd. In de zomer verkoelt de Dyson Pure Cool Link dus beter omdat hij meer lucht verplaatst.

Bij de eerste generatie van Dyson, en de huidige Chinezen, geven al die luchtwervelingen nogal wat turbulentie wat zich uit in lawaai. Daarom heeft Dyson bovenop de rotor van de motor een Helmholz kamer ontwikkeld. Deze minimaliseert de vibraties om op die manier zo stil mogelijk te ventileren. En ook hier kan de nachtmodus worden aangezet. Dan gaat hij nog rustiger ventileren om de slaapkamer zo stil mogelijk te houden.

Luchtfilter

Bij de oorspronkelijke release vorig jaar, bevatte de Dyson Pure Cool Link een paars luchtfilter. Dit HEPA filter was al in staat een indrukwekkende hoeveelheid vuil uit de lucht te verwijderen. Het filter kan tot 0,1 micrometer filteren. Daarbij trekt de machine niet alleen fijnstof uit de lucht, maar ook pollen en andere allergenen. Achter het fijne glasvezelfilter zat al een koolfilter om het één en ander aan dampen en gassen af te vangen.

Dit jaar zit er een filter in met een groene ring. Dit nieuwe filter bevat een nieuw koolfilter met actieve kool. Daarmee worden nog veel meer gassen uit de lucht getrokken waaronder gassen die ontstaan in nieuwbouwwoningen. Dyson heeft op het gebied van gasfiltering dus een enorme sprong gemaakt in het 2017 model.

Maar maak je geen zorgen als je een 2016 model hebt. Dit nieuwe filter kun je gewoon bestellen en zelf plaatsen in jouw 2016 model.

Het luchtfilter gaat naar verwachting een jaar mee. Daarna moet je deze vervangen. De levensduur wordt bijgehouden in de bijbehorende app, maar die valt met gemak te verlengen. Ons 2016 model draait al anderhalf jaar en zat pas op 70% van haar levensduur.

Dit komt door een slimme luchtmeter in de voet van de ventilator. Deze meet non-stop heoveel gas en vervuiling in de lucht aanwezig is. Zet je de ventilator op automatisch, zal de ventilator alleen filteren op het moment dat dit nodig is. Dat scheelt heel wat uurtjes.

Afstandsbediening

Door deze automatische modus gebruik ik in de praktijk de afstandsbediening van de Dyson Pure Cool Link alleen in de zomer. Dan wil ik zo nu en dan wat extra afkoelen. Door de vorm van de afstandsbediening past deze netjes op de ventilator. Magneten in de ventilator houden de afstandsbediening dan keurig op haar plek zodat deze er niet afvalt.

Dyson Link app

Met de Dyson Link app is het mogelijk de ventilator op afstand aan te sturen. Ook iets dat ik in de praktijk niet doe in de winter. Ook niet in de zomer. De afstandsbediening is dan veel gemakkelijker. Of Alexa, maar daar kom ik zo op terug.

Wat wel interessant is, is om te zien wat de kwaliteit is van de lucht in huis. De Dyson Pure Cool Link geeft dit nauwkeurig weer. Van gassen tot vocht en temperatuur. Alles wordt netjes bijgehouden door Dyson en afgezet tegen de kwaliteit van de buitenlucht. Die informatie komt van externe diensten, dus je hoeft geen sensoren buiten te plaatsen voor deze functionaliteit. De app houdt ook netjes de levensduur van het filter bij.

Alexa

In 2016 deed Dyson eigenlijk niets met andere Smart Home apparaten. Inmiddels heeft Dyson de deur op een kier gezet. Dyson heeft een Alexa Skill aangemaakt. Hierdoor is de Dyson Pure Cool Link aan en uit te zetten, maar ook om uitleg vragen over de kwaliteit van de lucht binnen en buiten. Een aardige eerste zet van Dyson, maar integratie met IFTTT o.i.d. blijft nog steeds wenselijk. Zo kan ik me voorstellen dat ik ook bepaalde apparaten zou willen schakelen op basis van de status van de Dyson Pure Cool Link en haar metingen. Echt smart is de Dyson Pure Cool Link dus nog niet, maar Dyson is wel een flinke stap dichterbij. Google Home werkt op dit moment nog niet met de ventilator samen.

Voorbeelden van de commando’s die je kunt geven:

 • Alexa, ask Dyson to turn on
 • Alexa, ask Dyson to turn on night mode
 • Alexa, ask Dyson to turn off auto mode
 • Alexa, ask Dyson to increase the speed
 • Alexa, ask Dyson to set my speed to 7
 • Alexa, ask Dyson how fast it is running
 • Alexa, ask Dyson for the indoor air quality level
 • Alexa, ask Dyson for the temperature
 • Alexa, ask Dyson for the indoor humidity
 • Alexa, ask Dyson to explain auto mode
 • Alexa, ask Dyson to explain PM2.5
 • Alexa, ask Dyson to explain night mode
 • Alexa, ask Dyson how much filter life is remaining
 • Alexa, ask Dyson is there a fault

Schoonmaken

Het schoonmaken van de Dyson Pure Cool Link stelt niet heel veel voor. Dat wil zeggen, het filter vang wel heel veel rotzooi op in al die tijd. Om het half jaar even uitkloppen zal de effectiviteit zeker vergroten. Daarnaast haal je even een vochtig doekje langs de binnenkant van de ring om stofsporen te verwijderen. Stelt weinig voor dus.

Conclusie: Dyson Pure Cool Link

Ruim een jaar na de eerste introductie is het duidelijk dat Dyson niet stil zit. Kennelijk is er geen noodzaak voor een compleet ander ontwerp zoals bij eerdere ventilatoren. De upgrades zitten hem in het filter en in de software. Heb je nog een Dyson Pure Cool Link uit 2016, heb je geen enkele reden om jouw dure ventilator als outdated te zien. Gewoon het filter vervangen en klaar. Haal je de Dyson Pure Cool Link in huis, zit je meteen goed.

Dyson Pure Cool Link 2017 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

 • Mooi, strak design
 • Erg fijne luchtstroom om in te werken
 • Het filter doet haar werk enorm goed
 • Bediening via afstandsbediening, app en Alexa
 • Veel inzichten via de app

THE BAD

 • Qua openheid voor andere domotica producten kan het zeker nog beter, maar Dyson is goed op weg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dyson Pure Cool Link 2017 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl