Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Wereld Wachtwoord Dag, onze tips

Het is Wereld Wachtwoord Dag. Een dag, in het leven geroepen door ICT’ers, om mensen te herinneren hun wachtwoord te updaten. Gewoon om jouw leven een stuk veiliger te maken. Maar hoe hou je wachtwoorden veilig en uniek zonder de weg kwijt te raken?

De eerste aanbeveling is natuurlijk om een wachtwoord niet te kort te maken, maar ook niet te lang. De meeste websites willen een wachtwoord van tussen de 8 en 16 karakters. Daarnaast willen veel websites dat je letters combineert met cijfers en leestekens. Al kan niet iedere website weer met leestekens overweg. Voorkom hoe dan ook het gebruik van een spatie. Dat geeft bij veel sites ellende. Ook in de gebruikersnaam.

Maar hoe maak je wachtwoorden uniek en voorkom je dat je ze vergeet? Maak ruimte voor een aspect dat je opvalt aan de site. Bijvoorbeeld altijd de tweede letter van de site gebruiken in het wachtwoord of een opvallende kleur. En wellicht beschrijf je die dan in een andere taal.

Tenslotte, verander jaarlijks jouw wachtwoord op alle belangrijke websites. Mocht een minder belangrijke site worden gehackt en jouw wachtwoord op straat komen te liggen, heb je relatief weinig te vrezen. Wij snappen ook wel dat het onmogelijk is om echt op alle sites jouw wachtwoord jaarlijks aan te passen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.