Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Free@Home gaat draadloos (Smart Home)

ABB (hier Busch-Jaeger) heeft tijdens het Light+Building evenement in Duitsland een draadloze variant/uitbreiding op haar Free@Home smart home platform onthuld.

het Free@Home platform is sinds enkele jaren in de verkoop en vormt een alternatief op het veelgebruikte, maar dure KNX. Het gebruikt dezelfde bedrading, maar een andere hub en deels ook ander schakelmateriaal. Hierdoor is het voor huiseigenaren toch goedkoop om een bedraad, dus betrouwbaarder systeem te installeren.

De afgelopen jaren kreeg het platform al een paar keer een prettig duwtje in de rug. Zo werd het toegestaan om een bepaalde kwaliteit datakabels in de PVC buis van de stroomleiding te leggen waardoor toepassing in oudere gebouwen goedkoper werd. Daarnaast werd Free@Home vorig jaar verkozen tot het standaard platform waarop Heijmans haar Heijmans Slim Wonen huizen aanbiedt. Daarmee komt Free@Home in steeds meer huizen te liggen.

Het uitbereiden van het Free@Home platform vroeg tot nu toe toch iedere keer weer opnieuw leidingen leggen op het moment dat de datakabel nog niet aanwezig was. Vooral bij het achteraf aanbrengen in oudere woningen en kantoren een enorme kostenpost.

Met behulp van een nieuwe, draadloze variant, hoopt ABB Busch-Jaeger het Free@Home platform nog interessanter te maken. ABB gebruikt voor de communicatie tussen de onderdelen van het platform vooralsnog een eigen draadloos protocol dat enigszins te vergelijken is met Zigbee. Het systeem van ABB werkt op 2.4GHz. Net als bij Zigbee vormen alle losse onderdelen een mesh netwerk waardoor ze het bereik groter wordt naarmate je meer van deze Free@Home onderdelen in huis hebt hangen. Het bereik wordt dan niet alleen groter, maar ook steeds minder gevoelig voor storingen.

Qua assortiment start ABB onder anderen met verwarmingsventielen, schakelaars en venstercontacten. Er zullen een hoop slimme schakelingen te bedenken zijn. Zodra we een compleet beeld hebben van de accessoires en de mogelijkheden, brengen we jullie op de hoogte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.