Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Dyson introduceert de Dyson Pure Cool Link luchtreinigers

Omdat je met een ventilator zoveel meer kan doen dan de lucht verwarmen, kwam Dyson afgelopen jaar al met een luchtbevochtiger. Nu voegt Dyson ook een luchtreiniger aan haar assortiment toe en deze kent nog een belangrijke primeur. Hij is verbonden via WiFi.

Voor Dyson is de Dyson Pure Cool Link serie die het nu in Nederland introduceert echt een game changer. Niet alleen is het de eerste generatie luchtreinigers, maar dus ook het eerste apparaat dat verbonden is met WiFi en het eerste apparaat dat toch ook een klein stukje afval produceert.

Luchtreiniging, heel normaal

De lucht buiten lijkt vervuild, maar wat veel mensen zich niet realiseren is dat de lucht binnenshuis in veel gevallen veel slechter is. Het is niet voor niets dat de overheid het advies geeft om een half uur per dag de ramen open te zetten. Ook als het koud is buiten. Gewoon om te zorgen voor voldoende verse lucht in huis. Ook al is deze niet super schoon.

In Azië is de luchtkwaliteit buiten in veel gevallen veel slechter dan de luchtkwaliteit binnen. De mondkapjes die daar nog volop gedragen worden zijn er allang niet meer uit de vrees voor het SARS virus, maar voor de vrees op allerlei enge ziekten door de vervuilde lucht die in de longen komt.

Dit is ook de reden dat Dyson een groeiend assortiment stofzuigers in haar assortiment heeft met HEPA filters. De lucht die een stofzuiger met HEPA filter uitstoot is nu al schoner dan de lucht die via het raam jouw huis binnenkomt.

Dyson-Pure-Cool-Link-Afstandsbediening

Naast de vervuilde lucht van buiten, zijn er vele andere soorten van vervuiling in de binnenlucht. Denk aan de stoffen uit deodorant spuitbussen, luchtverfrissers en schoonmaakmiddelen. En dan zijn er nog de pollen waar hooikoortspatiënten last van hebben, slechte afzuiging bij het koken, roken in huis etc.

Hoewel onze luchtwegen wel het één en ander aan rotzooi uit de lucht kunnen filteren, zijn het de vieze luchtdeeltjes van rond de 1 micron die toch weinig moeite hebben om in de longen en uiteindelijk de bloedbaan terecht te komen. Daarnaast hoopt het grove vuil zich op in de neusholten, wat ook weer irritant is.

Dit is de reden dat Dyson veel tijd en moeite heeft geïnvesteerd in de ontwikkeling van het luchtfilter van de Dyson Pure Cool Link series. Deze luchtreiniger bevat een harmonica van glasvezeldraden die samen het HEPA filter vormen. Dit filter kan deeltjes tot 1 micron filteren waar veel luchtreinigers stoppen bij 3 micron. Via een interne sensor kan de Dyson Pure Cool Link actief de luchtkwaliteit in de gaten houden en kan dit het hele jaar door blijven doen.

IoT

Verbonden met de app betekent besturen op afstand. Ook buitenshuis en dat is slim. Weet je dat je over een half uurtje thuis bent, kan de Dyson Pure Cool Link alvast een half uur op vol vermogen de lucht in huis zuiveren. Zo heb je geen last van het geluid wanneer deze op vol vermogen draait, maar heb je wel de voordelen van schone lucht binnenshuis op het moment dat je thuis bent.

 

We hebben bij Dyson de vraag neergelegd hoe open Dyson zal zijn met betrekking tot haar ventilatoren die op deze manier effectief allemaal IP apparaten worden. Op het moment van schrijven is daar nog geen antwoord op, maar dat volgt vast rond de tijd dat we onze review doen.

Als Dyson verbinding zou leggen met diensten als IFTTT of zelfs maar een open API zou aanbieden, zou het gemakkelijker zijn om de Dyson Pure Cool Link ventilatoren te koppelen aan andere slimme sensoren in huis. Zo zou je een slimme thermostaat bijvoorbeeld de opdracht kunnen geven om bij een bepaalde temperatuur de lucht te gaan koelen met behulp van deze ventilator. Of de bediening vanaf de bank doen met behulp van de Logitech Harmony. Er zijn vast nog vele andere koppelingen te bedenken.

Dyson-Pure-Cool-Link-App

Afval

En dan is er dus het enige ‘negatieve’ aspect aan de nieuwe serie luchtreinigers. Na ongeveer een jaar verbruik, zitten de prachtige glasvezelfilters van Dyson dusdanig verstopt dat deze niet meer effectief in staat zijn de lucht te reinigen. Op dat moment moeten deze vervangen worden. Wat vervanging kost is op dit moment nog niet duidelijk. Het is ook nog niet duidelijk of Dyson een recycling programma opstart. We hebben hem namelijk al even in de hand mogen houden en de verschillende onderdelen lijken goed te scheiden te zijn. Wij zouden een dergelijke actie van Dyson in ieder geval enorm waarderen.

Dyson-Pure-Cool-Link-Filter

Beschikbaarheid

De Dyson Pure Cool Link ligt vanaf april in de winkel.

7 reacties

  1. Ik heb de dyson pure cool link gekocht maar ik krijg hem niet verbonden met het wifi netwerk, en ik wil ook wel graag weten wat een nieuwe filter kost???????? Hij is duurder dan een airco maar hij maakt de ruimte niet koeler. Is wel beter dan een gewone ventilator. en de lucht is ook beter.

  2. Een filter gaat zo’n €60 kosten. In tegenstelling tot een airco kan deze inderdaad niet koelen. Wel is het zo dat de beweging van de lucht transpiratievocht snel afvoert. Net als bij een gewone ventilator. Alleen is de luchtstraal veel comfortabeler en in dit geval doorgaans schoner dan de buitenlucht.

  3. Ik ben al 2 dagen bezig om de Dyson Link app te verbinden met het apparaat, maar op de een of andere manier lukt het niet als je de aanwijzingen opvolgt. Is er een probleem met de app of met het apparaat? Best raar dat de app zo’n groot onderdeel uitmaakt van een goede werking van de luchtreiniging.

    1. Cool heeft twee betekenissen in het Engels. Koelen en verkoelen. Door lucht in beweging te brengen rond het lichaam, spreek je over verkoeling. Dus klopt de naam gewoon. Wil je echt koelen, moet je momenteel toch nog een airco kopen.

  4. Hoi, ik ben toch heel benieuwd naar het verbruik van electriciteit van dit apparaat. Ik zag ergens dat deze 2000 watt zou zijn, maar kan heel moeilijk achterhalen, in de specificaties wordt hier niet over gerept.
    met vriendelijke groet, Mike

    1. Ik heb net even gekeken op het tower model dat we hier hebben staan. 58 Watt piekvermogen. Dus op volle toeren. In de praktijk komt dit nauwelijks voor (ik gebruik de automatische stand).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.