Logo GadgetGear.nl
Dyson Hot+Cool AM09
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Dyson Hot+Cool AM09 met Jet Focus

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Verwarmt zeer snel en effectief
  • Lekker stil
  • Jet Focus maakt de AM09 multi-inzetbaar
  • Gemakkelijk schoon te maken
  • Veel aandacht voor veiligheid

THE BAD

Twee jaar geleden presenteerde Dyson de Hot+Cool serie. Air Multiplier ventilatoren met ingebouwde radiatoren om de ruimte te verwarmen. Met de Jet Focus technologie geeft Dyson de serie nu een update met een belangrijke feature. De mogelijkheid om zelf te bepalen wat de spreiding van de warmte is. Slim!

Unboxing

De meeste Air Multiplier ventilatoren, ook de Dyson Humidifier, moet je zelf nog helemaal in elkaar zetten. De AM09 is één van de uitzonderingen op de regel. Alleen het voetje moet er nog onder en dan ben je klaar. Verder levert Dyson de bekende, magnetische afstandsbediening en een forse handleiding.

Design

Qua formaat komt de Dyson Hot+Cool AM09 met Jet Focus in de buurt van de tafelventilatoren. Het grote verschil is dat de ‘ring’ nu langwerpig is zoals bij de staande modellen en de Humidifier. Dit scheelt in de breedte heel wat ruimte. Zeker wanneer deze draait. Bovendien staat het geheel net wat stabieler.

Het display van de Hot+Cool AM09 met Jet Focus zit weer traditioneel in de voet weggewerkt. Doordat de LED’s dicht achter het plastic zitten, zie je dit niet wanneer de Hot+Cold AM09 met Jet Focus uit staat. Een rode LED geeft aan dat de verwarmingsfunctie aan staat.

Dyson produceert de Hot+Cool AM09 met Jet Focus in een witte- en zwarte uitvoering. Eigenlijk zoals de hele serie. Wij hebben de witte getest die van glanzend plastic is gemaakt. De zwarte editie is helemaal mat. Bij de oude Hot+Cold serie werd de zwarte uitvoering voorzien van een opvallende, blauwe ring. Hiermee maakte Dyson het onderscheid met de reguliere Air Multipliers. Dit idee lijkt bij deze generatie losgelaten te zijn.

Afstandsbediening

De afstandsbediening van de Hot+Cool AM09 met Jet Focus loopt rond. Deze ronding is gelijk aan die van de bovenkant van de ring van de AM09. Door een magneet is de afstandsbediening op de ventilator te leggen en weet je zeker dat deze er niet af zal vallen. Slim! Mocht je de afstandsbediening niet bij de hand hebben, is de temperatuur ook instelbaar door de power knop even ingedrukt te houden.

Dyson AM09 Afstandsbediening

Verwarmen

In deze koude tijd is verwarmen natuurlijk de belangrijkste functie van de AM09. Daarbij is de Jet Focus de belangrijkste feature die Dyson heeft toegevoegd. Het geheim zit hem in de dubbele sleuf in de ring van de Hot+Cool AM09 met Jet Focus. Wanneer de AM09 de warme lucht alleen uit de achterste sleuf stuurt, krijg je een hele nauwe warmtestraal. Als je alleen zit is deze heerlijk en warmt hij jouw lichaam snel op.

Wanneer je de Jet Focus naar wijd schakelt, zal de AM09 ook de voorste sleuven activeren. Deze blazen met een lager vermogen, maar buigen de straal hierdoor zover af dat deze een veel breder gebied bestrijkt. Ik ben dan ook geneigd hem net even wat harder te laten blazen. Dit is in mijn ervaring de meest optimale manier om een ruimte te verwarmen.

Dyson Jet Focus Airflow

Wanneer je de verwarmingsfunctie aanzet, stel je daarbij ook de temperatuur in via de thermostaat van de Hot+Cool AM09 met Jet Focus. De Hot+Cool AM09 met Jet Focus stopt met verwarmen op het moment dat deze meet dat de inkomende lucht net zo warm is als de ingestelde temperatuur. In tegenstelling tot conventionele verwarming zal de Hot+Cool AM09 met Jet Focus dus geen onnodig stroom verbruiken om de ruimte te verwarmen. Slim! Daarnaast is er ook de bekende sleeptimer.

Air Multiplier

De Hot+Cool AM09 met Jet Focus is een Air Multiplier ventilator. Dit is een slim systeem van Dyson waarbij lucht uit de binnenkant van de rand wordt geperst. Hierdoor creëert Dyson een lagere luchtdruk achter de ventilator en een hogere luchtdruk ervoor. Het gevolg is dat de lucht van achter de AM09 ook door de ring wordt gezogen en dat is de vermenigvuldigingsfactor van het Air Multiplier principe. Zeker wanneer je deze ventilator in de zomer gebruikt om te koelen, zal je hier veel profijt van hebben.

De bekende ring ontwerpen van Dyson hebben nog meer voordelen. Zo heb je geen roterende ventilatorbladen meer waar kinderen vingers en speelgoed in kunnen stoppen. Deze zit namelijk veilig in de voet weggewerkt. Daar zit de motor met de ventilator in een Helmholz kamer. De Helmholz kamer zorgt ervoor dat de kleine, zeer snelle ventilator en motor nauwelijks lawaai maken. Op basis hiervan heeft Dyson ook een Quiet Mark certificaat voor de AM09 ontvangen. Deze technologie zit in alle ventilatoren van na de eerste Air Multiplier generatie.Helmholtz kamer in een Dyson Cool AM06 Air Multiplier

 

Veiligheid

Denk ik aan het oude elektrische radiatortje dat hier altijd op kantoor heeft gestaan, dan denk ik aan het stof dat er altijd op lag. De fabrieksgeur die eraf kwam wanneer deze aan stond. Het idee dat het hele gebouw weleens kon affikken door dat ding… nee, een goede reputatie hebben elektrische kacheltjes doorgaans niet.

Bij de Hot+Cold AM09 met Jet Focus lijkt Dyson goed over veiligheid te hebben nagedacht. Zo zit er een schakeling in die bij oververhitting de Hot+Cool AM09 met Jet Focus uitzet. Wanneer je de AM09 aanzet, activeer je ook een timer die de Hot+Cold AM09 met Jet Focus na 9 uur zal uitschakelen. Ongeacht of het nou gewenst is of niet. Meteen weer aanzetten is geen enkel probleem. Dyson wil gewoon voorkomen dat je hem vergeet uit te zetten. Tenslotte zit er nog een hellingsensor in. Deze schakelt de Hot+Cool AM09 met Jet Focus uit wanneer deze te ver kantelt. Bij omvallen gaat de Hot+Cool AM09 met Jet Focus dus altijd uit.

Schoonmaken

Schoonmaken is een kwestie van een vochtige doek over de binnenzijde de ring van de Hot+Cool AM09 met Jet Focus halen.

Conclusie

De ventilatortechniek van Dyson is al jaren dik in orde. De luchtstromen die Dyson weet te genereren met haar Air Multiplier techniek zijn gewoon comfortabel en stil. Jet Focus verhoogt het comfort wanneer je een complete kamer gaat verwarmen en ook qua veiligheid lijkt Dyson alles goed te hebben uitgedacht. Daarnaast gebruik je hem in de zomer natuurlijk om lekker te koelen. Helemaal goed uitgedacht dus. Must have voor deze winter.

Beschikbaarheid

De Dyson AM09 is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.