Zelf energie opwekken is in België een stuk minder interessant dan in Nederland en in Nederland is het nog maar de vraag hoelang het interessant blijft. In 2020 verlopen de afspraken over teruglevering van stroom aan het net en dan zou de behoefte aan eigen energie-opslag weleens flink kunnen toenemen.

De Tesla PowerWall

De PowerWall is een enorme accu. De energie die je bijvoorbeeld uit de zon trekt, is hierdoor beschikbaar op het moment dat je die nodig hebt. Daarnaast wordt je deels onafhankelijk van het energienet. Bij stroomstoringen kan jouw huis nog steeds gebruik maken van de stroom in de PowerWall.

Voor Belgen met zonne-energie is een oplossing als de PowerWall zeer interessant. Wanneer zij meer energie opwekken dan ze gebruiken, dus terugleveren op het netwerk, moeten ze een extra belasting betalen omdat ze het netwerk extra belasten. De energie die ze opwekken levert dus minder op dan de energie die ze aan het netwerk onttrekken. Vanaf 2020 zou in Nederland een vergelijkbare situatie kunnen gaan ontstaan.

Niet alleen voor zonne-energie

Ook wanneer je geen zonne-energie hebt, zou een Powerwall op termijn interessant kunnen zijn. De PowerWall is ook in staat om tijdens daluren (meestal in de nacht) goedkoop energie uit het netwerk te onttrekken en dit overdag beschikbaar te stellen. Zo krijg je meer invloed op de prijs van energie.

Variabel inzetbaar

De Tesla Powerwall komt in twee varianten. Een 7 kilowatt en een 10 kilowatt variant. Tesla levert frames om meerdere PowerWall accu’s met elkaar te verbinden. Tot 9 stuks. Voor de 10 kWh praat je dus over een maximale capaciteit van 90 kWh en bij de 7 kWh praat je over maximaal 63 kWh. Tesla levert tien jaar garantie op de PowerWall.

Eneco

Tesla heeft in Nederland een deal gesloten met Eneco. Hierdoor zal Eneco de Tesla PowerWall verkopen voor haar rekening nemen. Ook zal Eneco haar Toon geschikt maken om met de PowerWall te communiceren. Zo krijg je nog meer inzicht in de prestaties van jouw installatie.

Pilot en uitlevering

In januari start een pilot waarbij twee huizen in Nederland van de PowerWall voorzien gaan worden. Vanaf maart verwacht Eneco echt te starten met de uitlevering van de Tesla PowerWall.

Concurrentie

Echt veel concurrentie is er nog niet voor Tesla en Eneco. Het is vooral Solarwatt dat een alternatief voor de PowerWall heeft. In mei 2015 ging de verkoop van de SolarWatt MyReserve in Duitsland van start, maar pas in juni 2016 zal Solarwatt een pilotproject in Nederland starten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.