Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Vergelijking: Galaxy S6 vs. Galaxy S6 Edge vs. Galaxy S6 Edge+

Neem je een Galaxy S6, S6 Edge of spaar je toch door voor de Galaxy S6 Edge+? Als je een liefhebber bent van de Galaxy S series van Samsung is dat natuurlijk een lastige vraag. We helpen je opweg.

Software

Voor de twee gebogen modellen heeft Samsung net even wat meer functies in haar TouchWiz interface gepropt. Vooral voor het weergeven van notificaties op de rand van het display en het snel toegankelijk maken van contacten. De APi’s hiervoor zijn zover wij weten nog niet vrijgegeven voor andere ontwikkelaars, dus die zijn er waarschijnlijk nog niet echt mee bezig om er leuke functies voor te ontwikkelen.

Size matters

Eigenlijk gaat het bij de vraag welke je kiest toch vooral om het formaat van de smartphone en dat hangt voor een groot deel af van het schermformaat. Bij de Galaxy S6 meet het Super AMOLED display 5,1 inch, net als bij de Galaxy S6 Edge. De Galaxy S6 Edge+ heeft met 5,7 inch toch 0,6 inch meer scherm te bieden. De resolutie is met 1440×2560 pixels in alle gevallen gelijk, behalve als je naar de pixels per inch kijkt. Door het grotere scherm is dit bij de Edge+ met 518 pixels per inch net even wat lager dan de 577 pixels per inch van de andere twee modellen. Of je het verschil ziet betwijfel ik.

Het formaat van het toestel heeft ook effect op de accu. Die verschilt namelijk echt per toestel. Krijg je bij de Galaxy S6 een 2.550 mAh accu, krijg je bij de S6 Edge 2.600mAh en bij de S6 Edge+ 3.000mAh. Het zal je niet verbazen dat de Edge+ het langst meegaat.

Hanteren

Wat echt opvalt is het verschil in hantering van het toestel. Hoewel ik de Galaxy S6 nooit heb getest, heb ik deze wel een paar keer mogen vasthouden. De grip die je dan op het toestel hebt is zoals je dat van vele andere (Samsung) toestellen gewend bent. Gewoon goed.

Bij de Edge versies raken de vingerkootjes al snel de randen van het scherm en daarmee het gevoelige touch oppervlak. Hierdoor reageert het toestel niet altijd zoals gewend. In mijn ervaring was het grotere display van de Galaxy S6 Edge+ dan ook nadelig omdat ik nog minder grip had. Dit terwijl ik doorgaans toch echt een fan ben van grote schermen.

Chipset

Technisch zijn de toestellen ook aan elkaar gewaagd. De Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge verschijnen in 32GB, 64GB en 128Gb varianten. De S6 Edge+ alleen in 32GB en 64GB. In alle gevallen ontbreekt een microSD slot.

Alle drie de toestellen zijn gebouwd op de Samsung Exynos 7420 chipset. Deze bestaat uit een octacore processor met vier 1.5GHz cores en vier 2.1GHz cores. De Galaxy S6 en S6 Edge hebben een royale 3GB aan werkgeheugen terwijl de S6 Edge+ zelfs 4Gb aan boord heeft. De chipset van de Galaxy S6 Edge+ is daarmee gelijk aan die van de Galaxy Note 5 die Samsung niet in Europa verkoopt.

In technisch opzicht is het verschil tussen de drie toestellen uit Samsung’s S6 range wel heel erg klein geworden. Het verschil zit hem vooral in het display en de grip die je op het toestel hebt. Hoewel ik de reguliere Galaxy S6 nooit langdurig heb mogen testen, is die mijn persoonlijke favoriet uit de serie, maar dat is dan ook op basis van mijn persoonlijke voorkeuren. Voor jou kan dat heel anders liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.