Draadloos Eindhoven lanceert eigen Lora (IoT) netwerk

Ineens zijn ze in het nieuws; Lora (Long Range) netwerken voor IoT of wel het Smart Home. Zo lanceerde het The Things netwerk onlangs een dekkend netwerk in Amsterdam en is de KPN met de uitrol van een netwerk begonnen. Vanuit het zuiden start Draadloos Eindhoven een initiatief dat moet leiden tot een landelijk dekkend netwerk in 2016.

Het voordeel van Lora netwerken is dat je met relatief weinig apparatuur enorme gebieden kunt dekken. Dit komt mede doordat de datasnelheden die IoT apparaten nodig hebben doorgaans niet heel indrukwekkend zijn. Het gaat vaak om incidentele databerichten die weinig informatie bevatten.

Waar het The Things Network project zich richt op iedereen die iets met Lora zou willen doen, richt Draadloos Eindhoven zich (net als de KPN) vooral op de zakelijke gebruiker. Door gebruik te maken van zowel de vrije frequenties als commerciële frequenties moet het netwerk van Draadloos Eindhoven niet alleen stabieler zijn, maar ook sneller dan de rest. Draadloos Eindhoven mikt op een datasnelheid van 64Kb per seconde.

Waar ga je het effect van Lora netwerken merken? Ten eerste is het voor de (semi)overheden mogelijk om sensoren in het land te plaatsen die niet meer over een prijzig 4G netwerk hoeven te communiceren. Denk aan het plaatsen van verkeerstellers, tellers die bijhouden hoeveel dieren gebruik maken van de wildpassages in natuurgebieden etc. Als consument merk je het in de dienstensector. Denk aan een sensor in jouw bootje die alarm slaat wanneer er teveel water in staat zodat je op tijd kunt hozen of iemand anders er naartoe kunt sturen, maar ook om bij te houden waar jouw fiets is gebleven na een avondje hangen in de kroeg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.