Logo GadgetGear.nl
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Test Toshiba C40C Cloudbook Windows10 laptop

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 3 sterren.

THE GOOD

 • fraaie afwerking voor segment
 • goede prijs performance
 • lekker rap Windows10
 • HDMI aansluiting
 • relatief licht in gewicht
 • kleine voeding

THE BAD

 • onvoldoende lokale opslag
 • niet snel voor video bewerking of games

Windows 10 heeft ons als concept overtuigd op de MWC in februari in Barcelona. In de praktijk zijn er wel wat bugjes te fixen voor Microsoft, maar Windows is zonder twijfel terug met een gebruiksvriendelijk en fraai besturingssysteem. Maar welke laptop is een goedkope instapper in dit flitsende nieuwe besturingssysteem. De Toshiba C40C is goedkoop en gemaakt voor Windows10. Dat vraagt om een gebruikstest.
toshiba-satellite-cloudbook-c40cDe C40C komt in een dunne doos en weegt echt weinig. Bij het uitpakken duidt niets op een budget model. De Laptop is lekker groot maar niet reusachtig. De kunststof behuizing is beter dan de meeste goedkope laptops. De brushed afwerking is zelfs erg fraai en handig zodat niet alle vingerafdrukken direct tonen. De toetsen zijn lekker groot, bedienen als een echt goede laptop en er zijn diverse speciale toetsen die het gebruik vergemakkelijken.

Opstarten gaat snel. De test laptop is met Windows10 geleverd. Uiteindelijk zal dat met alle modellen gebeuren. Nu heeft de gebruiker de keuze bij de eerste opstart om direct Windows10 te gaan gebruiken. Het beeldscherm is goed. Scherp en met mooie kleurweergave. Het opstarten van alle app gaat snel. Natuurlijk zetten we er direct Office365 op en de Windows10 beleving is compleet.

giant_18666De C40C heeft diverse aansluitingen (3 USB, 1 HDMI en 1 SD) en ook daar is niet wat duidt op een budget laptop. We denken er al over om er wellicht een paar te kopen voor de schoolgaande kinderen van de redactie. Voor ongeveer 350 Euro hebben we niet eerder zoveel waar voor het geld gezien. Zelfs de paar jaar oude Sony Vaio moet het afleggen tegen deze Toshiba. Natuurlijk is de Celeron processor niet de snelste en zijn de specs op papier bescheiden. Maar voor de huis/tuin/kantoor gebruiker heeft deze laptop alle specs die nodig zijn. Tenminste dat dachten we. Overigens heeft de C40C de kleinste voeding die we tot op heden getest hebben. Heerlijk voor wie de laptop mee neemt naar kantoor of school.

De Toshiba C40C is een CloudBook. Zoals Google de ChromeBook heeft, is dit het antwoord van Windows10 om alles in de cloud te doen. Er zit ook een tweejarig abonnement met 100GB OneDrive bij. Per jaar is dat na die twee jaar een paar tientjes. Maar met tientallen GB’s aan foto’s, muziek en filmpjes is dat niet echt de route die we willen nemen. Zelfs als we dat buiten beschouwing laten blijkt dat op de 32GB opslag maar 4GB overblijft voor documenten. Dat is echt veel te weinig, zelfs voor schoolgaande kinderen. Een telefoontje met Toshiba over een versie met meer opslag levert eigenlijk weinig op. De tip is om wat bestanden van het systeem te verwijderen. De SD kaart zou ook als opslag gebruikt kunnen worden. Sorry Toshiba, dat is een medium om foto’s en bestanden in te lezen. Nee ons grote enthousiasme verdampt bij de realisatie dat dit een echte CloudBook is met nagenoeg geen lokale opslag. Waarom geen kleine 250GB harde schijf er in of een sleuf voor SSD? Helaas voor onze gebruikswensen gaat de laptop weer in de doos en retour Toshiba. Er blijkt een C55C-14m te zijn met 4gb, 500gb vanaf +- 479 Euro. Kijk dat is dan de instapper die we wel zouden overwegen voor het hele gezin. Zeker voor onder Euro meer heb je dan een alleskunner voor een nette prijs.

Conclusie
De slogan van het persbericht was ” Toshiba Satellite C40-C: comfortabele instapper. Betaalbare nieuwe laptop doet geen concessies op functionaliteit”. Dat is een beetje misleidend. Het is een CloudBook en doet wel degelijk een concessie op opslag functionaliteit. Voor wie zonder lokale opslag kan leven en gelooft in Cloud computing is de C40C een waanzinnig mooie machine. Wij hopen dat Toshiba snel met een versie komt met 250GB opslag voor 80 Euro meerprijs. Dat moet mogelijk zijn. Tenzij Windows deze laptop sponsort om cloud computing populair te maken. De C40C kost officieel 369 Euro.

 

Specificaties

 • Beeldscherm: 35,6 cm (14”) HD (1.366 x 768) LED-display
 • Processors: Intel® Dual Core™ Celeron™-CPU
 • Grafische kaart: Intel® HD-graphics
 • Geheugen: 2 GB DDR3L RAM
 • Opslagcapaciteit: 32 GB eMMC-flashgeheugen
 • Aansluitmogelijkheden: 1 x HDMI®-poort, 2 x USB 2.0, 1 x USB 3.0, 2-in-1 SD/MMC-slot met UHS-I-ondersteuning, draadloze displaytechnologie
 • Communicatie: Wireless LAN 802.11/b/g/n, Bluetooth™ 4.0
 • Dubbele microfoonset met HD-webcamera, koptelefoon/microfoon-combipoort
 • Audio: stereospeakers met Toshiba Audio Enhancement
 • Besturingssysteem: Windows 8.1 voorgeïnstalleerd, Windows 10 beschikbaar via gratis upgrade na release
 • Levensduur batterij: tot 6 uur en 30 minuten[4]
 • Kleur: matzwart
 • Afmetingen (B x D x H):  344 x 244,4 x 23,3 mm
 • Gewicht: vanaf 1,68 kg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.