Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Asustor AS5004T (NAS met HDMI)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Solide behuizing
  • Veel aansluitmogelijkheden
  • Uitgebreide beveiliging (o.a. GeoIP)
  • Breed aanbod van apps

THE BAD

  • Het aanbod back-up apps is nog wat beperkt

De Asustor AS5004T is een 4-bay NAS systeem met HDMI aansluiting. Hierdoor is de NAS ook als mediaplayer met enorme opslagmogelijkheden bruikbaar of als desktop PC door Windows, MacOS of één van de vele Linux varianten op het systeem te installeren. 

Unboxing

Asustor levert de AS5004T keurig met twee LAN kabels, een netstroom kabel met netvoeding, een CD om de boel te installeren, een korte installatiehandleiding en schroeven om de harddrives mee vast te zetten. Bovendien ontvingen we bij deze uitvoering een afstandsbediening om de HDMI functies mee aan te sturen.

Specs

Asustor heeft de AS5004T voorzien van een Intel Celeron 2.41GHz dual-core processor met een burst modus tot 2.58GHz. Standaard krijg je van Asus 1GB DDR3 werkgeheugen met ruimte voor maximaal 8GB. Daarbij moeten we wel de kanttekening plaatsen dat je voor 8GB werkgeheugen moet kiezen voor een opstelling van 2x4GB of 1x8GB.

De drive bays zijn ingericht voor alle SATA schijven. Het maakt niet uit of het HDD’s of SSD’s zijn. Denk er wel aan dat je voor een RAID opstelling bij voorkeur sets van twee gelijke drives plaatst. De drives zijn hot swappable, dus vervangbaar zonder dat de NAS offline hoeft te gaan. Bij gebruik van SSD’s biedt Asustor ondersteuning voor TRIM om zo de levensduur en performance van SSD’s te vergroten.

Asustor AS5004T_Back

Je krijgt 3 USB 3.0 poorten en 2 USB 2.0 poorten. Om de hoeveelheid externe opslagruimte te vergroten beschikt de AS5004T over twee eSATA poorten. Verbinden met het netwerk kan via de twee LAN poorten, maar ook via WiFi als je een module plaatst. Via WiFi kan ook mits je de juiste USB dongel koopt.

Verder vinden we achterop nog een HDMI interface en S/PDIF voor een directe verbinding met jouw home cinema systeem. Een infrarood oog aan de voorkant helpt bij de communicatie met de (optionele) afstandsbediening.

Design

Qua design wijkt de AS5004T nauwelijks af van eerdere Asustor modellen. Dat is niet erg, want het design van de NAS systemen van Asustor zit doorgaans heel goed in elkaar. Geen overdreven gebruik van blauwe LED’s en waar LED’s gebruikt zijn, zijn deze prachtig weggewerkt. Bovendien is het mogelijk om de LED’s uit te schakelen. Dit is zeker handig als de AS5004T bijvoorbeeld op een studentenkamer staat te draaien.

Installatie

Voor de installatie van de harddrives hebben we een kleine video gemaakt. We maken in onze test gebruik van 6TB WD Red schijven. Specifiek gaat het om de WD60EFRX.

De software van de NAS zelf kan geconfigureerd worden nadat de NAS is opgestart en een piep heeft gegeven. Via de software op de CD open je met gemak de 1-click browser installatie.

Op dit moment is het simpelweg een kwestie van formuliervelden invullen. Hierbij voorzie je de Asustor AS5004T van een admin account en basisinstellingen voor het netwerk (als DHCP niet de voorkeur geniet). Zelf maak ik voor deze test gebruik van de Netgear JGS516PE switch. Door op de NAS een XOR verbinding in te stellen kan ik gebruik maken van beide netwerkpoorten. Dit is echter pas in te stellen na deze 1-click setup.

Installatie via Android is ook mogelijk met de AiMaster app. Daarmee is dit één van de weinige NAS systemen waarbij je geen PC nodig hebt om de installatie te voltooien.

Migratie vanuit een andere Asustor NAS

Vervang je een ouder model Asustor NAS met deze Asustor AS5004T, dan is de migratie extreem simpel. Het enige dat je hoeft te doen is jouw oude harddrives in deze laten glijden. Het ADM besturingssysteem neemt de settings en bestanden van jouw oude Asustor NAS dan over in de nieuwe. Ga je van 2 naar 4 drives, zijn de twee nieuwe drives gewoon als extra volume aan het systeem toe te voegen via de Storage Manager.

Asustor-Storage-Manager

Dashboard

Meteen na de configuratie beland ik op het ADM 2.4 dashboard. ADM is het besturingssysteem dat Asustor voor haar NAS systemen heeft ontwikkeld en is een Linux variant.

Het eerste dat opvalt is de frisse look & feel van ADM 2.4. Het is voor mij alweer een tijdje geleden dat ik ADM heb gebruikt en Asustor is duidelijk geïnspireerd geraakt door het flat design van Google en Apple. Leuk detail is dat je de achtergrond en letters relatief makkelijk naar eigen smaak kunt aanpassen.

Asustor-ADM-Screenshot

Media Afspelen

Wat de Asustor AS5004T is natuurlijk de aanwezigheid van een HDMI adapter. Door de Asustor AS5004T direct op de TV aan te sluiten krijg je toegang tot diverse interessante apps. De belangrijkste hiervan is Kodi. Asustor was de eerste fabrikant die Kodi aan haar NAS systemen wist toe te voegen. Vis de bijgeleverde afstandsbediening is het een groot gemak om Kodi te bedienen al kun je daar ook een app voor gebruiken.

Naast Kodi, biedt Asustor als enige de optie om de Boxee app als mediaplayer te gebruiken. Ideaal voor de fans van dit oude platform. Ook YouTube is op deze manier toegankelijk evenals de surveillance center app. Die laatste app kun je gebruiken om beelden van beveiligingscamera’s op de server op te slaan en weer te geven.

Asustor-App-Central

Media delen

Standaard bevat de Asustor AS5004T ondersteuning om mediafiles als muziek en films via DLNA op het interne netwerk te delen. Daarnaast biedt Asustor een flinke bibliotheek aan apps die op de Asustor AS5004T geïnstalleerd kunnen worden.

Zo is het met behulp van Plex mogelijk om films en series buitenshuis te kijken. Zelfs om ze van te voren al naar een smartphone of tablet te streamen om zo minder dataverbruik te genereren. Als alternatief biedt Asustor ook haar eigen LooksGood app. Deze maakt optimaal gebruik van de hardware van de Asustor AS5004T bij het transcoden van video files, maar de ondersteuning is wel beperkt in vergelijking tot Plex.

Via de iTunes server deel je muziek met alle iTunes apps en de Apple TV.

Media Downloaden

Onder de apps bevinden zich vele oplossingen om films, series en muziek te downloaden. Denk aan bittorrent of een app als SickBeard. Let wel, het downloaden van dit soort bestanden is in Nederland verboden.

Backups

Asustor biedt ondersteuning voor TimeMachine en Windows backup om de data op jouw computersystemen veilig te stellen op de AS5004T. Andersom is het een veilig idee om (een deel van) de data op de AS5004T zelf weer veilig te stellen. Ook al heb je de harddrives in RAID opstelling draaien, bij brand of diefstal blijf je met dataverlies achter. Zet je op een andere locatie een Rsync compatible NAS neer, kun je ook Rsync gebruiken om beide systemen inhoudelijk gelijk te houden en op die manier jouw back-up regelen.

Asustor heeft apps die compatible zijn met verschillende online diensten. Ben je Asus klant, dan heb je bijvoorbeeld recht op een stuk Asus Webstorage. Met de gelijknamige app zou je daar data naartoe kunnen synchroniseren. Ditzelfde kan de AS5004T ook met Dropbox, Google Drive en een handvol andere diensten. Ondersteuning voor Amazon ontbreekt helaas. Wel is er ondersteuning voor HiDrive van Strato waar je relatief goedkoop grote hoeveelheden opslagruimte kan huren. Ideaal voor de familiefoto’s ;-).

Tenslotte is er nog de mogelijkheid om met behulp van OwnCloud een eigen cloud opslagdienst op te zetten waarbij je niet gehinderd bent door abonnementen en datalimieten. Je zou zelfs de hele server met al haar drives tot één OwnCloud drive kunnen ombouwen waardoor je maximaal 24TB beschikbaar hebt.

Beveiliging

De AS5004T beschikt over een Firewall om ongenode gasten zoveel mogelijk buiten te houden. Deze krijgt steun van de Network Defender van Asustor. Network Defender laat het toe om met black- en whitelists te werken. Zo is al het verkeer uit landen waar je niets mee hebt standaard te blokkeren. Iets waarmee je hackers goed buiten de deur kunt houden. De bestanden en mappen zijn voorzien van een AES-256 encryptie. Er is volledige ondersteuning voor SSL.

Voor beveiliging van het systeem, de bestanden en het netwerk voorziet Asustor de AS5004T van een virusscanner. Hiervoor werkt Asustor samen met Avast. De bijbehorende app kan op vaste momenten en bij nieuwe toevoegingen scannen. Ook het updaten van de virus definities is te automatiseren.

Externe apparaten

Onder ADM 2.4 biedt Asustor brede ondersteuning voor USB apparaten. Printers, harddrives, wi-fi adapters, UPS stroomvoorzieningen, bluetooth adapters en optische drives kunnen zo snel en simpel aan de Asustor AS5004T worden toegevoegd. Het is wel verstandig om de compatibility eerst bij Asustor te checken.

Virtualisatie

Wanneer je een keyboard/muis of airmouse aansluit, zal de AS5004T deze toekennen aan de apps die op de HDMI poort draaien. Het is zelfs mogelijk om complete besturingssystemen op die poort te draaien met behulp van virtualisatie.

Voor zakelijke gebruikers is het fijn om te weten dat de AS5004T volledig compatible is met Citrix. Daarnaast biedt Asustor op de AS5004T ondersteuning voor VirtualBox om verschillende besturingssystemen op de HDMI poort te installeren.

Conclusie

Een solide behuizing en uitgebreide mogelijkheden. Dat kenmerkt de Asustor AS5004T NAS. De toevoeging van HDMI en een afstandsbediening maken hem ideaal voor in de woonkamer terwijl hij in een bedrijfssituatie als volledige desktop PC inzetbaar is. Hoewel Asustor relatief jong is in deze markt, blijft het merk sprongen maken in haar ontwikkeling en daar worden wij vrolijk van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.