Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Test: Netgear Prosafe JGS516PE (PoE Netwerk Switch)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Veel PoE voor weinig geld
  • Goed op te hangen
  • Snelle webinterface (na update)

THE BAD

  • Ventilator is hoorbaar
  • De meegeleverde software is voor matig vertaalwerk lastiger in gebruik dan noodzakelijk

De tijd dat de netwerkswitch slechts een dom ding hoefde te zijn is al lang voorbij. Hoewel we in het gemiddelde huishouden voldoende bandbreedte hebben wanneer we een paar gigabit switches neerzetten, komen steeds meer POE gadgets op de markt. Van beveiligingscamera’s tot slimme LED verlichting en van rookmelders tot accesspoints. En dan zijn er nog de NAS systemen voor thuis die meerdere netwerkpoorten hebben en dus een hogere bandbreedte kunnen gebruiken. De Netgear Prosafe JGS516PE switch lijkt een goedkope oplossing die in al deze behoeften kan voorzien.

Unboxing

De JGS516PE is officieel een product voor business to business gebruik. Netgear verpakt de JGS516PE dan ook in een saaie, bruine doos met een minimum aan informatie.

Wat je wel bij de Prosafe JGS516PE krijgt is een CD met de bijbehorende software, een netsnoer, rubber voetjes voor wanneer je de JGS516PE op een bureau plaatst of rackoren om de JGS516PE in een 19 inch rack te kunnen hangen.

Installatie

De installatie van de JGS516PE verliep niet heel gemakkelijk. Dit komt vooral door de toch wat onduidelijke software op de CD van de JGS516PE. Na het uitvoeren van een software update krijg je toegang tot een webinterface en dan worden de instellingen van de JGS516PE ineens een stuk overzichtelijker.

Netgear-JGS516PE-Poorten

Om de firmware te updaten, moet je natuurlijk starten met het installeren van de software op de CD van Netgear. Wanneer deze draait, zal hij al snel met een overzicht komen waarin je jouw Prosafe ziet staan. Heb je er meerdere gekocht, is dit overzicht natuurlijk een stuk groter.

Klik nu op de JGS516PE en daarna op de knop ‘Toepassen’ rechtsonder. Nee, je past feitelijk helemaal geen wijzigingen toe, dit is gewoon een crappy vertaling die de software onduidelijk maakt. Je zal dit vaker tegenkomen, dus reden genoeg om snel die update met de webinterface te installeren. Deze update is een relatief simpel proces. Daarna log je gewoon lekker via je browser in en bewerk je vanuit dat scherm alle instellingen.

Netgear-JGS516PE-Port-Status

PoE ondersteuning

De JGS516PE is een 16-poorts gigabit switch. De eerste 8 LAN poorten zijn voorzien van PoE (Power over Ethernet). Met behulp van de ingebouwde voeding hebben deze acht poorten een totaal vermogen van 85 Watt te verdelen. Weet je deze 85 Watt te consumeren, dan ligt het totale vermogen dat de JGS516PE uit het stopcontact trekt op 110 Watt.

Netgear-JGS516PE-POE

Door dit grote vermogen heeft de JGS516PE ook behoefte aan actieve koeling. De JGS516PE is dan ook van een ventilator voorzien welke hoorbaar is. Daarmee is de JGS516PE niet een product dat ik op de werkplek zou hangen. Nee, dan liever in een meterkast of andere centrale plek waar niemand naast hoeft te zitten. Netgear geeft aan dat de ventilator een geluid produceert van 24,5 dBA. Helaas beschikken we niet over de apparatuur om dit na te meten.

Netgear-JGS516PE-Ventilator

Link aggregatie

De Prosafe JGS516PE kan met LAG’s (link aggregatie) overweg. Hierdoor is het mogelijk om bij de JGS516PE twee tot vier netwerkpoorten als LAG te koppelen. Vooral voor gebruikers van een NAS levert dit voordelen op omdat je zo de bandbreedte op het netwerk kan vergroten. Alle 16 poorten kunnen voor een LAG worden ingezet. Het is aan jou de keuze.

Natuurlijk werken deze LAG’s optimaal met de NAS systemen van Netgear, maar ik heb samen met een techneut bij Netgear ook een aantal andere systemen getest, met wisselende ervaringen.

Netgear-JGS516PE-LAN

Synology, wat toch wel de topper in de markt is, kan helaas niet met de JGS516PE overweg doordat ondersteuning voor het XOR profiel compleet ontbreekt. Synology heeft kenbaar gemaakt niet van plan te zijn deze methode te gaan gebruiken.

Asustor en QNAP bieden beiden wel ondersteuning voor XOR. Hierdoor zijn deze twee systemen zonder al te veel moeite direct in een LAG te plaatsen. Doordat XOR onderdeel van het OS is dat beiden op al hun modellen gebruiken, maakt het dus ook niet uit welke NAS je van deze merken gaat gebruiken.

XOR heeft overigens wel een nadeel ten opzichte van de technologie die Synology liever gebruikt ziet worden (en aanwezig is in duurdere switches). Hoewel je de verbinding tussen NAS en switch qua capaciteit verdubbelt, kan één proces maar één verbinding gebruiken. Het voordel zit hem dan ook vooral op de momenten dat meerdere mensen gelijktijdig veel data van de NAS vragen. Bijvoorbeeld voor het streamen van films naar verschillende ruimten in huis.

Overigens is het ook mogelijk om twee of meerdere JGS516PE’s via een LAG met elkaar te verbinden om zo de onderlinge bandbreedte te vergroten.

Verdere specs

De JGS516PE beschikt enkel over gigabit LAN poorten, maar dat zal in veel gevallen snel genoeg zijn. Afhankelijk van het model krijg je een buffer van 6Mb of 768KB. Het is mogelijk om deze switch ook in DHCP modus te zetten waardoor het meer een router functie zal aannemen. Echter is het de aanbeveling om een normale router te nemen. Het gewicht van de JGS516PE bedraagt 1,67 kilo en de switch meet zonder rackoren of voetjes 328x169x43mm.

Geavanceerd netwerken

Ben je een expert op het gebied van netwerken, kun je helemaal los gaan op de JGS516PE. Zo is er ondersteuning voor 100 VLAN’s (port based of 802.1Q) en 64 Multicast groepen. QoS is aanwezig met de optie om port based of 802.1p aan te zetten.

Plaatsing

Zoals aangegeven is het mogelijk om de JGS516PE op rubber voetjes te plaatsen, maar ook om rackoren te gebruiken voor een 19 inch rack. Nu heb ik in mijn woning geen 19 inch rack ter beschikking, maar heb ik wel gebruik gemaakt van de rackoren. Gewoon door ze een kwart slag te draaien. Hierdoor hangt de JGS516PE vrij in mijn meterkast en dat is ook weer goed voor de ventilatie.

Netgear-JGS516PE-Rackears

Conclusie

Wil je low-budget een snelle switch met ondersteuning voor zowel LAG’s als PoE, dan is de Netgear Prosafe JGS516PE een perfect startpunt voor jouw netwerk. Het grootste nadeel is de bijgeleverde software. Je hebt deze nodig om de update met de webinterface te draaien, maar het is jammer dat de gebruiksvriendelijkheid in de Nederlandse vertaling te wensen overlaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.