Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Test: WD Red 6TB (WD60EFRX)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Lekker stil
  • Vlotte toegang
  • Goede garantie

THE BAD

De 6TB grote WD60EFRX is de nieuwste NAS schijf van WD. Het is de grootste schijf binnen het WD Red label en dat roept vragen op. Hoe houdt WD een schijf zo groot toch stabiel en snel? Wij gingen het testen.

Opbouw

De grootste aanpassing zit hem natuurlijk in de platters (magnetische dataschijven) die in de 6TB grote schijf zitten. WD heeft in totaal 5 platters van ieder 1,2TB geplaatst. Hiermee heeft WD de hoogste datadichtheid per platter.

Ook voor deze schijven maakt WD gebruik van een SATA-600 aansluiting welke in de meeste moderne NAS systemen gewoon aanwezig is. Daarnaast bevatten de drives 64MB aan cache.

De firmware van de WD Red drives is ook aangepast. De 6TB schijven draaien op de nieuwste versie NASware van WD.

Prestaties

Qua snelheid lijkt de 6TB NAS netjes in lijn te liggen met haar voorgangers. In mijn tests krijg ik een gemiddelde leessnelheid van 142,1MB per seconde te zien. De schrijfsnelheid ligt natuurlijk iets lager, maar is met 132,6MB per seconde nog steeds erg comfortabel.

De geluidsproductie van de WD60EFRX ligt geheel in lijn met dat van haar voorgangers. Ik bemerk geen toe- of afname van het geluid. Al met al zijn deze NAS schijven relatief stil te noemen. Zeker als je NAS in de (studenten)kamer staat, maakt dit de Red-lijn een pre.

De warmteproductie van de WD60EFRX valt ook enorm mee. Hierdoor kan de WD60EFRX wat mij betreft ook in een goedkope (fanless) NAS worden toegepast, mits je hem niet heel zwaar gaat belasten. Denk aan mediaplayers met ruimte voor een harddrive zoals de QNAP HS-510.

Waarom een speciale NAS schijf?

Normale desktop schijven willen weleens op slot schieten als ze moeite hebben om een bestand uit te lezen. De drive blijft het dan net zolang proberen tot de data beschikbaar is. Voor drives die synchroon moeten lopen, kan dat funest zijn. Hierdoor kan een desktop drive vroegtijdig als defect worden aangeduid door een NAS. Deze drives handelen dit probleem op een andere manier af.

WD en de grote fabrikanten als Asustor, Synology en QNAP werken nauw samen om te garanderen dat de drives goed functioneren en de NAS systemen met de NASware technologie overweg kunnen. Daar is natuurlijk een lijstje van.

Conclusie

We hebben ruim een jaar al onze NAS tests gedaan met een set van 4 3TB schijven van WD. Deze schijven hebben voortdurend op hun donder gekregen. Opwarmen, afkoelen, stoten etc. In deze periode bleken de schijven zeer betrouwbaar. De komende tijd schakelen we dan ook vol vertrouwen over op de 6TB varianten van WD.

Beschikbaarheid

WD produceert de WD Red drives in 1TB, 2TB, 3TB, 4TB, 5TB en deze 6TB varianten. De prestaties van de kleinere varianten kunnen afwijken van wat ik in deze test heb gemeten. Er zijn ook 2,5 inch drives van 750GB en 1TB met 16MN cache. De prestaties van die drives zijn niet te vergelijken. WD geeft drie jaar garantie op deze schijven die je 24/7 in je NAS kunt laten draaien. Daarnaast is er ook nog de WD Red Pro lijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.