Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

FAQ: Bouw een geautomatiseerde plantenbak

Wanneer we het over het Smart Home of het Internet of Things (IoT) hebben, praten we doorgaans over sensoren in huis die slimme schakelingen mogelijk maken. Waarom trekken we dit niet door naar de tuin? Gardena gaf ons carte blanche om te zien in hoeverre we het tuinonderhoud kunnen minimaliseren.

Boodschappenlijstje

Buiten de stenen en het beton om hem ik het volgende nodig; 10m Gardena Comfort Flex slang, Start set Gardena Micro-Drip-System (Art nr 1361-20), de Gardena SelectControl 1885 besproeiingscomputer, de Gardena 1188 bodemvochtigheidssensor (beiden met de benodigde batterijen), twee reguliere koppelstukken en twee koppelstukken met waterstop (om terugslag naar de leiding te voorkomen) en een Gardena 2-weg waterverdeler (Art nr 8193-20).

Voorbereiding

Hoewel deze FAQ prima uitvoerbaar is in borders en andere gebieden van tuinen, kies ik ervoor een slimme plantenbak te laten bouwen met echt bakstenen. De plantenbak, met een formaat van 3 x 1 meter, laat ik opmetselen, maar voor het zover is, wil ik de boel goed voorbereiden.

Nog voor de fundering gestort gaat worden, leg ik een buizensysteem onder de locatie van de fundering door. Deze buizen laten me de slangen en draden trekken die ik nodig heb. Door voor een afvoerbuis te kiezen is er voldoende ruimte om later toevoegingen te maken. Bijkomend detail is dat ik deze buis ook gebruik om stroomkabels de plantenbak in te laten lopen. Dit voor de verlichting die in de wand van de plantenbak gemetseld zal worden. De verlichting valt buiten de scope van deze FAQ.

De slangenconstructie wordt aangesloten op een buitenkraan die al aanwezig is. Ik wil geen directe aansluiting op de waterleiding in verband met de afkoppeling van het systeem in de winter.

Opbouw

IMG_4810Zodra de metselaars klaar zijn, kan ik mijn slag slaan. Ik begin met de opbouw voor de SelectControl besproeiingscomputer. Eerst gaat de 2-weg waterverdeler op de kraan. Deze heeft zelf twee tappunten met een eigen kraan (de oranje draaiknoppen). Deze zet ik dicht terwijl ik de hoofdkraan wel open zet.

Onder de 2-eg waterverdeler komt aan de rechter kant de SelectControl 1885 te hangen. De linker kant laat ik vrij. Zo kan ik een tuinslang aansluiten om bijvoorbeeld de auto te wassen of een zwembadje te vullen.

Op de computer sluit ik de slang aan die ik onder de bloembak door de bloembak in laat lopen. Ik sluit ook de datakabel van de bodemvochtigheidsmeter aan en trek deze met de Comfort Flex tuinslang mee de bloembak in.

Dit is het moment waarop ik de bak kan vullen, maar niet voordat ik de wanden heb bekleed met vijverfolie. Op die manier voorkom ik dat het vocht wegsijpelt in de muren van de bloembak. Zodra de binnenkant is afgeplakt, vul ik de bak. De eerste centimeters deels met overgebleven bouwafval, de rest met goede kwaliteit tuinaarde.

Nu de bak gevuld is, is het tijd om het micro-drip-system van Gardena te installeren. Hiervoor snij ik de Comfort Flex slang door waar hij net boven de grond uitsteekt en plaats ik een waterstop op die slang. Op die waterstop plaats ik het waterfilter van het micro-drip-systeem. Daarnaan de slang met aan het uiteinde de meegeleverde stop.

Het micro-drip-system kent om de 30cm een gat waar water uit zal druipen. Ik leg de slang als een spiraal in de plantenbak en leg deze net onder de aarde. Zou ik de slang op de aarde laten liggen, heb ik minder controle over de vorm waarin ik deze leg. Daarnaast zou veel vocht kunnen verdampen en dat is simpelweg zonde. Let wel, officieel is deze slang niet gemaakt om onder de grond te liggen. Dit doe ik dus op eigen initiatief en risico.

Tenslotte is het tijd om de bodemvochtigheidssensor aan te sluiten. Hiervoor hebben we de datakabel nodig. Deze steken we in de sensor waarna we de sensor (volgends de handleiding) in de aarde steken. Dit doe ik ongeveer in het midden van de bloembak om een betrouwbaar meetresultaat te krijgen.

Beplanting

Nu de hele infrastructuur ligt, is het tijd voor de beplanting. De planten steek ik zoveel mogelijk met de kluit net onder de gaten van het micro-drip-system. De plaatsing is enorm belangrijk. Groenten en fruit hebben veel water nodig en moeten echt dicht op de slangen liggen. Kruiden en groene planten mogen iets verder weg liggen, dus die plan ik aan de randen van de bak. In de praktijk blijkt deze strategie goed te werken.

Winterhard

Het systeem is niet helemaal winterhard. Wanneer de vorst komt, moet je de 2-weg waterverdeler en de SelectControl computer afkoppelen. Ook het waterfilter van het Gardena micro-drip-system moet worden afgekoppeld en vorstvrij worden opgeslagen. Doe je dit netjes, kan het systeem vele jaren mee.

Conclusie

Ik zocht naar dé slimme plantenbak en dit is ‘as far as it gets’. Ik kan me heel wat slimme oplossingen voorstellen om het systeem van Gardena nog beter te maken, maar de praktijk is dat deze slimme plantenbak op dit moment precies doet wat hij moet doen. Vanaf het moment dat de boel goed is afgesteld heb ik mezelf geen moment druk hoeven maken over het bewateren van de planten. Alleen bemesting en het wieden van onkruid houden me momenteel nog bezig. Hoewel het automatisch wieden van het onkruid een utopie is, is het automatisch bemesten de volgende stap waar ik op zit te wachten. Wie weet vinden we daar volgend jaar wel een mooi product voor?

IMG_4813

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.