Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Gardena SelectControl 1885 (Besproeiingscomputer)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Stevige constructie
  • Handig display

THE BAD

  • Zonder de bodemvochtigheidssensor is de SelectControl niet veel meer dan een timer met verschillende programma's

De slimme tuin begin met een slimme Besproeiingscomputer. Gardena stuurde ons de SelectControl 1885 die afgelopen zomer werd gelanceerd. Op zichzelf is deze Besproeiingscomputer niet meer dan een timer die om bepaalde tijden water afgeeft. Combineer je hem met sensoren… dan is de SelectControl 1885 ineens een wel heel interessant apparaat.

Unboxing

Gardena levert de Besproeiingscomputer met een handleiding en hulpstukken om aan de onderkant een Gardena aansluiting te maken. Gardena gaat er vanuit dat je op jouw bestaande buitenkraan al zo’n aansluiting hebt. Koop je ook een 2-weg waterverdeler, zoals wij hebben gedaan om ook een aansluitpunt voor een tuinslang over te houden, heb je voldoende materiaal om onze testopstelling na te bouwen.

Waar je ten alle tijden wel voor moet zorgen is een 9V batterij. Gardena beveelt Duracel en Varta aan. Wij hebben de SelectControl in eerste instantie met huismerkbatterijen geprobeerd te laten werken. Hoewel de computer zelf dan wel werkt, blijkt er te weinig kracht aanwezig om de waterklep te bedienen. Volg de aanbeveling dus op.

Wij vulden de besproeiingscomputer aan met een Bodemvochtigheidssensor (1188). Ook deze komt zonder batterijen. Hier gaat een 1,5V batterij in. Het merk lijkt niet uit te maken.

Design

Het design van de Gardena SelectControl zit vrij simpel in elkaar. De computer is in eerste instantie dan ook ontwikkeld om als slimme timer te werken. Daarbij kent de computer een viertal besproeiingsprogramma’s die werken op basis van gemiddelden. Bijvoorbeeld voor de bewatering van een gazon of de bewatering van een moesuin. De draaiknop voelt zeer stevig aan en klikt om te bevestigen welke keuze je hebt gemaakt. Een duidelijk stukje kwaliteit.

Het simpele LCD display is enorm energiezuinig en laat alles zien dat je moet zien. Behalve een waarschuwing wanneer jouw batterij niet in staat is de waterklep te openen. Er is wel een melding wanneer deze leeg begint te raken. Dit is een verbeterpunt.

Aan de onderkant van de SelectControl 1885 zit een doorvoer voor een datakabel. Daarmee is de computer op een externe sensor aan te sluiten.

Regensensor of Bodemvochtigheidssensor

Er zijn momenteel twee sensoren voor de SelectControl 1885 die je kunt kopen. Een Regensensor of een Bodemvochtigheidssensor. Beiden geven de SelectControl een idee of het echt wel nodig is water de tuin in te pompen.

Nu kan het regenen, maar kan het zo zijn dat er onvoldoende regen valt om jouw planten goed te bevochtigen. Bijvoorbeeld door een enorme hoeveelheid bladgroei of een flinke wind waardoor de regenmeter wel regen vangt, maar de planten niet.

Wij zijn dan ook voor de Bodemvochtigheidssensor 1188 gegaan. Die meet immers hoe vochtig de bodem is en kan daarmee nauwkeurig bepalen hoeveel vocht toegevoegd moet worden.

Het samenspel tussen de SelectControl en de Bodemvochtigheidssensor

Wat de SelectControl doet is dat deze de planten water zal geven tussen 20:00 en 06:00. Dan schijnt de felle zon niet op de planten en het gras waardoor je relatief weinig water verliest aan verdamping.

De bodemvochtigheidssensor zal in de gaten hebben hoe vochtig de grond is. Via de grote knop op de sensor stel je deze bij. Iedere keer dat de SelectControl de sensor om een status vraagt, zal deze aangeven of de vochtigheid overeenkomt met de gekozen waarde. Zo niet, zal de SelectControl een tijd lang water pompen. Ook deze tijd komt overeen met wat je zelf op de SelectControl hebt aangegeven. Dit mag dus best kort zijn waardoor de SelectControl misschien tientallen keren water zal moeten geven na een extreem warme dag. Prima, want uiteindelijk verspil je minder.

Gebruikservaring

In de dagelijkse praktijk zie ik dat het in het begin heel lastig is om de sensor goed af te stellen. Hoeveel vocht is er nodig om mijn tomaten te laten groeien en wanneer sterven mijn mooie bloemen af omdat ze verdrinken? Heb je dit eenmaal onder controle, dan gaat het ook echt goed. Ik heb deze zomer geen enkele keer zelf de gieter hoeven pakken terwijl mijn planten gewoon lekker doorgroeien.

Als de winter komt

De SelectControl en de bodemvochtigheidssensor zijn niet winterhard. Water in de sensor en in de computer kan door bevriezing uitzetten. Daarnaast gaat de kwaliteit van de batterijen snel verloren. In de winter moet je het setje dus keurig opruimen.

Toekomstvisie

Kan het slimmer dan wat we nu zien bij Gardena? Zeker. De computer werkt prima met de sensor, maar is niet verbonden met de rest van het huis. Zo zou de computer het waterverbruik kunnen loggen zodat je weet wat jouw tuin daadwerkelijk kost. Daarnaast zou de computer op basis van de gegevens van een weerstaton kunnen beslissen om niet te sproeien, maar even te wachten op de regenbui die er waarschijnlijk aan komt. Het kan dus echt nog veel slimmer. Het is alleen wachten tot een fabrikant deze kans grijpt en Gardena heeft hier de beste kaarten voor in handen.

Conclusie

Nooit meer de planten water geven. Dat kan met de SelectControl, maar werkt pas echt effectief wanneer je zo slim bent om er een bodemvochtigheidssensor bij te kopen. Dit is een stevige aanschaf, maar maakt wel dat de set slim werkt en weinig verspilt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.