Arjan Olsder
Arjan Olsder

FAQ: Wat is een GaN Charger?

Nu Power Delivery ingeburgerd raakt als standaard om smartphones, tablet en laptops snel te laden, is er een andere standaard om in de gaten te houden. Namelijk GaN, wat staat voor Gallium Nitride.

Gallium Nitride maakt laders kleiner en zuiniger

Gallium Nitride klinkt als een stofje dat je in een accu stopt, maar niets is minder waar. Dit is namelijk het materiaal dat kleine, krachtige laders mogelijk maakt. Dit nieuwe materiaal kan gebruikt worden in halfgeleiders, die nodig zijn voor de ontwikkeling van laders.

Halfgeleiders op basis van GaN zijn zo’n vijftien keer kleiner dan de normale, goedkope halfgeleiders. Daarnaast zijn ze ook een goed verhaal om energieverlies tegen te gaan. Er gaat namelijk 40% minder stroom verloren in een GaN halfgeleider.

Het gebruik van GaN is niet afhankelijk van een laadstandaard die je gebruikt. De enige echt open standaard momenteel is Power Delivery. Deze wordt door zeer veel merken ondersteund. Daarnaast hebben een aantal merken een eigen standaard. Denk aan Huawei en Honor die SuperCharge gebruiken. OnePlus die zowel Dash Charge als Warp Charge gebruikt en Oppo met VOOC.

De GaN strategie van producenten

Op dit moment zijn het vooral de grote merken die investeren in GaN. Ze kunnen met dit materiaal laders maken die kleiner zijn dan de laders die je veelal bij jouw smartphone of laptop meegeleverd krijgt. Hiermee kunnen ze zich goed van fabrikanten onderscheiden. Voor een fabrikant is een kleinere lader een kostenpost die niet actief helpt om verkopen te bevorderen.

GaN FAQ kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.