Review: Parrot Rolling Spider

Het is even wennen. Na de 720p filmende AR.Drone 2.0 en de Full HD filmende Bobop drone, kwam Parrot ineens met drones voor kinderen en volwassenen die vooral graag met drones spelen. Lees ik de reviews van andere journalisten dan zie ik dat deze worstelen met het idee van drone van Parrot waar wel een camera in zit, maar niet één die echt geschikt is om serieus mee te filmen. Tijd voor mij om eens serieus naar de funfactor van de Rolling Spider te kijken.

Unboxing

Parrot levert de Rolling Spider in een doos met twee grote wielen en verschillende stickertjes voor de ‘mond’ van de drone. Een controller zit er niet bij. Daar gebruik je gewoon een Android of iOS smartphone voor.

Design

De naam Rolling Spider komt van de enorme wielen die bij de drone zitten. Deze enorme wielen zorgen voor bescherming van de rotorbladen op de Rolling Spider. Deze kunnen best zeer doen wanneer je er met je vinger tussen komt.

Net als bij de AR.Drone 2.0 is het mogelijk de bescherming te verwijderen. Dat verhoogt de vliegtijd, maar maakt de drone wel kwetsbaar. Je voegt ongeveer twee minuten vliegtijd toe wanneer je de wielen verwijderd.

Het verdere design van de Rolling Spider is speels, maar toch ook strak. Zo zijn de ogen van de Rolling Spider ook de muti-color status LED’s. Zo zie je keurig wanneer de drone data aan het verzenden is naar jouw smartphone, maar ook of hij aan het laden is. Wanneer je de drone uitzet, zullen de ogen rustig doven. Inderdaad, zelfs over de styling van de verlichting is goed nagedacht bij Parrot.

Alle witte delen van deze drone zijn vervangbaar. Net als bij de AR.Drone 2.0 heeft Parrot een eigen shop met buitengewoon veel onderdelen om deze drones zelf te herstellen. Hier zitten ook gekleurde onderdelen voor de body en natuurlijk rotorbladen bij. Zo heb ik rode rotorbladen besteld om het uiterlijk van de Rolling Spider net even iets strakker te maken.

Crashes

Natuurlijk ga je veelvuldig crashen met de Rolling Spider. Wanneer dit gebeurt zijn de wielen niet altijd in stand om voldoende bescherming te bieden voor de rotorbladen. Gelukkig is ook hier aan gedacht. De rotorbladen slaan zonder enige problemen van de assen van de motoren. Zo voorkomt Parrot ook dat het blokkeren van een rotorblad een motor laat oververhitten. Crashen lijkt in het bloed van de Rolling Spider te zitten.

Wat wel belangrijk is om te weten is dat de rotorbladen niet dezelfde vorm hebben. Ze moeten op hun eigen plaats terug gezet worden. Zet je ze verkeerd terug, zal de Rolling Spider niet opstijgen.

De vliegervaring

De vliegervaring met de Rolling Spider is kort. Met de wielen gemonteerd (ik durf niet zonder te vliegen) heb ik ongeveer 5 a 6 minuten vliegtijd op een enkele acculading. Een accu laden duurt maximaal 1,5 uur. Het aanschaffen van extra accu’s is dan ook een aanbeveling wanneer je de Rolling Spider in huis haalt. Deze accu’s zijn ook te delen met de Rolling Sumo, mocht je meerdere drones in huis willen halen ;-).

Om de Rolling Spider te besturen gebruik je de FreeFlight 3.0 app van Parrot. Wanneer de Rolling Spider aan staat, zal deze zelfstandig contact zoeken met de Rolling Spider. Dit contact zoeken en verbinden duurt wat lang, maar daarna is de bediening erg responsief.

In de Freeflight 3.0 app zitten een aantal beveiligingen die we ook al kennen van de AR.Drone 2.0. Zo zal de app de Rolling Spider standaard niet hoger dan drie meter laten vliegen en is ook de hellingshoek gemaximaliseerd zodat de drone zichzelf niet snel de grond in zal boren. Oja, je bent natuurlijk vrij om deze beveiliging uit te zetten.

De app bevat ook stunt instellingen. Je kiest hierbij of de drone voorover, achterover, linksom of rechtsom moet rollen. Door dubbel te tikken voert de Rolling Spider de stunt uit. Met het voorover en achterover rollen in de lucht heeft de Rolling Spider geen enkele moeite. Om de linker- en rechter as rollen ging bij mij geen enkele keer goed.

Verder kun je de modus waarin de Rolling Spider vliegt aanpassen waaronder hoe je wenst te starten. Via de take off knop stuurt de Rolling Spider zich normaal gezien meteen een meter de lucht in waarna hij stabiel blijft hangen. Zoals je in de unboxing video hebt kunnen zien is het ook mogelijk om de Rolling Spider vanuit de hand te lanceren. Simpelweg door hem weg te gooien. Zodra de Rolling Spider met haar ultrasone sensor meet dat hij valt, starten de rotorbladen en stijgt hij terug naar het niveau waarop je hem weggooide.

Het vliegbereik wordt beperkt tot de afstand van bluetooth. Deze lijkt iets beperkter te zijn dan wanneer je de AR.Drone via Wi-Fi aanstuurt. 10~20 meter zou mogelijk moeten zijn. Ik kom niet verder dan 15 meter in een woonwijk, maar dat komt mede doordat er natuurlijk erg veel storing op de 2.4GHz band van Bluetooth zit. In een weiland zou het bereik groter zijn.

Oja, je kunt zonder problemen buiten vliegen. Zolang het maar vrijwel windstil is. De Rolling Spider kan zich redelijk stabiliseren, maar is niet zo geavanceerd en sterk als de AR.Drone.

Qua accuduur stelt de Rolling Spider niet teleur. Wat wel sneller mag is de verbindingstijd wanneer je een accu wisselt. Dit duurt bij mij ongeveer een minuut en dat is jammer. Eigenlijk zouden app en drone de verbinding moeten bevriezen en weer op moeten pakken wanneer de accu vernieuwd is.

Camera

Tenslotte kijken we nog even naar de camera in de Rolling Spider. Deze is… niet al te best. Met 0,3 megapixel maakt de Rolling Spider aardige foto’s voor Facebook, maar verder moet je niet gaan. Hij schiet de foto’s recht naar beneden. Leuk dat hij er is, maar ik geef toe dat ik hem in de praktijk niet gebruik. Wat mij betreft had dit gewicht de Rolling Spider bespaard mogen worden. Van de andere kant zijn er vast kinderen die het idee wel geweldig vinden en daar is hij toch echt voor gemaakt.

Nieuwe modellen

Parrot heeft in Frankrijk een aantal nieuwe uitvoeringen van deze Rolling Spider aangekondigd. Hoewel ze anders zijn, zijn het geen pure opvolgers. Tegen muren oprijden en over platfonds rijden is er met de nieuwe modellen immers niet bij.

Conclusie

De camera zal volwassenen niet boeien en eigenlijk moet je er meteen één of twee extra accu’s bij kopen om een beetje fatsoenlijke vliegtijd over te houden. Ben je eenmaal aan het vliegen met de Rolling Spider, ontdek je al snel hoe enorm leuk deze drone is. Door het compacte formaat is het ook geweldig om de Rolling Spider in huis te gebruiken.

Beschikbaarheid

Wij vonden de Parrot Rolling Spider bij de Parrot gadgets van GSMpunt.nl.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Voldoende vliegtijd
  • Erg leuk gebruik van de LED's in de ogen
  • Blijft mooi stabiel
  • Uitgebreid accessoire-aanbod

THE BAD

  • Het is niet duidelijk op welke plekken de rotorbladen horen te zitten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.