Test: Parrot AR.Drone 2.0 (drone)

Hoewel hij alweer bijna een jaar oud is, blijft hij bij mij en menig andere gadgetlover bovenaan het verlanglijstje staan. Sinds de release zijn er de nodige software updates uitgekomen en ook de nodige accessoires. Vandaar dat het nu toch een heel mooi moment is om eens te kijken waar de AR Drone 2.0 staat. Oja, binnenkort testen we natuurlijk ook een aantal handige accessoires voor deze supertoy.

Unboxing

Maar eerst, wat vinden we in de doos? Natuurlijk de AR.Drone 2.0 zelf, maar ook een grote beschermkap die om de rotorbladen heen valt. Deze kap geeft de AR.Drone haar iconische vorm mee. Daarnaast is er ook een kap die alleen over de body gaat. Leuk voor iedereen die wel van een beetje avontuur houdt.

Parrot AR.Drone 2.0 Unboxing

Ook vinden we een stickervel. Deze stickers kunnen op de kap geplakt worden om augmented reality games te kunnen spelen met een andere AR.Drone 2.0 eigenaar. Verder vinden we nog een 1.00mAh accu en een handleiding in de doos.

Design

Het design van de AR.Drone 2.0 is ten opzichte van de eerste generatie nauwelijks verandert. De aerodynamische vorm is vrijwel gelijk gebleven waardoor de grote aanpassingen zich onder de motorkap bevinden.

Parrot AR.Drone 2.0 Moodshot

Specs

De AR.Drone 2.0 maakt verbinding via WiFi 802.11b/g/n. Hij beschikt over een USB 2.0 aansluiting voor USB sticks en accessoires. Onder de motorkap ligt een 32-bit 1GHz CPU om de Linux installatie op het apparaat aan te drijven. Hij bevat diverse gyro sensoren, maar ook een verbeterde druksensor die je op hoogtes van 50 meter laat vliegen en ultrasonische sensoren. Die laatste gebruikt de AR.Drone voor hoogtemetingen. Een QVGA camera die naar beneden kijkt meet de snelheid van de AR.Drone.

Bediening

De AR.Drone kent geen afstandsbediening. Je moet hem bedienen via een iOS of Android device. Het maakt niet uit of dit een smartphone of een tablet is. Naast dat je de officiële app van Parrot kunt downloaden, zijn er veel producten van andere ontwikkelaars. Veel gratis, een aantal betaald. Deze laten je de Drone op andere manieren bedienen en ook games spelen.

Mijn tests heb ik vooral uitgevoerd met Parrot's eigen AR.Freeflight app uitgevoerd. Deze heeft een enorme hoeveelheid opties om de beginner te helpen. Zo bevat hij een begrenzing die standaard op 3 meter staat. Met andere woorden, hij vliegt nooit verder dan drie meter de hoogte in. Wanneer je deze op maximaal zeg, kan de AR.Drone ook de 50 meter halen.

Parrot AR.Drone 2.0 Bediening

De bediening van de AR.Drone verloopt via de gyro sensoren van je tablet of smartphone. Laat je jouw device voorover kantelen, vliegt de AR.Drone naar voren. Datzelfde gebeurt wanneer de tablet of smartphone naar links of rechts kantelt. Nu is het wel zo dat je altijd rekening moet houden met de positie van de AR.Drone. Jouw links kan zijn rechts zijn. Nouja, moest. Door de magnetische sensoren weet de AR.Drone 2.0 waar jij staat. Zet je de absolute bediening in de app aan, zal de AR.Drone rekening houden met jouw positie. Dit maakt het voor beginners veel gemakkelijker om de AR.Drone te besturen.

Als ik de AR.Drone 2.0 vergelijk met de vele andere vliegende toys die de afgelopen twee jaar voorbij kwamen, is dit de eerste die echt buiten gebruikt kan worden. De berg sensoren en camera's in het toestel zorgen ervoor dat de AR.Drone zelf compenseren kan voor windvlagen en dus niet meteen tegen de grond stort.

Stort je drone wel neer, heb je nog niet heel veel om je zorgen over te maken. Het frame van de drone is van karbon gemaakt en oersterk. Daarnaast hangt de elektronica vrij in de body om zo schokken op te vangen. Gaat er toch iets kapot? Dan heeft Parrot een uitgebreide onderdelenshop en instructies over hoe je de drone zelf op kan lappen.

Nu heb ik gedurende de testperiode een aantal flinke crashes meegemaakt met de drone. Daarbij is de grote polystyreen overkapping flink beschadigd. Een vervangend exemplaar was echter heel snel binnen zodat ik weer veilig de straat op kon.

Mijn ervaring is ook dat de AR.Drone zich bij de meeste crashes in een soort van standby modus plaatst. Wanneer je hem overeind zet, zal hij de rotorbladen resetten en daarna vlieg je meteen weer verder. Ik heb menig helikopter tegen de vlakte zien gaan, maar geen van hen blijkt zo sterk als de AR.Drone 2.0.

De AR.Drone is niet alleen goed beschermd tegen stoten. Ook vocht blijkt geen al te grot probleem. Een beetje motregen overleefd hij wel en ook condens doet deze drone heel weinig. Parrot heft ook bewust gebruik gemaakt van waterbestendige motoren en ook de ultrasone sensoren zijn waterafstotend. Een landing in nat gras is hierdoor ook geen probleem.

Parrot AR.Drone 2.0 Nat

Wil je graag een beetje stunten met je AR.Drone? Met deze 2.0 uitvoering is dat ook geen probleem. Door tweemaal op het scherm van de app te tikken, voert hij een stunt uit. Deze stunts kun je in het menu configureren. Een functie die onder anderen door Air Hogs is nagemaakt in hun quadrocopter.

HD Camera

Één van de belangrijkste wijzigingen in de hardware van de AR.Drone 2.0 is de nieuwe HD camera die het toestel aan boord heeft. Dit is een 720p camera en heeft dus een resolutie van 1280x720. Deze camera laat me filmen met 30 frames per seconde en legt de video's vast in H264.

De camera streamt het beeld tijdens het vliegen naar de app zodat je ziet waar je vliegt. Handig wanneer de AR.Drone uit jouw zichtveld is verdwenen. Deze stream bevat echter veel compressie en haperingen. Om te zorgen dat je toch creatief kunt zijn met de beelden die de camera kan schieten, kun je de AR.Drone 2.0 van een USB stick voorzien. Ik doe dat met een Integral Fusion. Een kleine stick van 32GB die een enorme snelheid heeft en toch lekker licht is. Hoe zwaarder je stick, hoe meer vermogen de drone nodig heeft om het geheel in de lucht te houden.

Parrot AR.Drone 2.0 Hoog

Wanneer je geland bent, kun je de video's over zetten naar je tablet of smartphone. Dit gaat via de WiFi verbinding van de AR.Drone en die is lekker vlot. Ook foto's kun je op deze manier overzetten.

Voor iedereen die echt graag met films bezig is, bevat de Freeflight app van Parrot ook een direector modus. Deze krijg je niet standaard, maar moet je kopen. Binnenkort bekijken we deze modus in detail.

Sociale integratie

De AR.Freeflight app bevat ook ondersteuning voro YouTube en Picasa. Gemaakte foto's en video's kunnen dus direct op de sociale netwerken worden geplaatst. Inclusief geo locatie data. Parrot heeft echter ook de AR.Academy opgericht. Een eigen sociaal netwerk waar vliegers mooie locaties en tips kunnen delen. Deze app is zo uitgebreid dat we hier later nog eens uitgebreid stil bij staan.

Vliegduur

Met de standaard accu van de AR.Drone vlieg je een klein kwartiertje. De vluchttijd is erg afhankelijk van alle accessoires en functies die je uitvoert. Ook in stevige winden zal de vliegtijd omlaag gaan omdat hij meer moeite moet doen om stabiel te blijven. De accu heeft wel ruim een uur nodig om te herladen. Mijn tip zou dan ook zijn om meerdere accu's aan te schaffen.

Parrot AR.Drone 2.0 Mist

Conclusie

Ik heb weinig vliegtijd gehad met de originele AR.Drone, maar ik merk wel dat de AR.Drone 2 voor de beginner een stuk gemakkelijker te vliegen is. De prijs van de AR.Drone 2.0 lijkt hoog, maar je krijgt een bijzonder brok techniek ervoor terug. Ik denk niet dat de marge van erg groot is op de AR.Drone. Hij zal dan ook niet snel in prijs zakken. Naast dat de AR.Drone 2.0 gemakkelijker te bedienen is, is de 720p camera ook een fantastische upgrade. Wanneer ik het over de Flight Recorder GPS accessoire ga hebben, gaan we de filmkwaliteit ook nog eens in detail bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Ook op 50 meter hoogte nog stabiel te vliegen
  • Overleeft keiharde crashes
  • Gemakkelijk te bedienen
  • Veel apps

THE BAD

  • De meegeleverde batterij is te zwak voor echt lang gebruik. Koop dus extra batterijen!
Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram