Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Ugoos UT3S (16GB Android Mediaplayer)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Zeer compacte behuizing
  • Zeer stabiele Android installetie
  • Lekker veel USB poorten
  • Nieuwe, duidelijkere launcher

THE BAD

  • Ugoos is van de aluminium behuizingen afgestapt

In 2014 reviewden we al de Ugoos UT2 Android Mediaplayer. Later dat jaar introduceerde Ugoos de UT3 quad-core Android TV box voor 4K TV’s. Niet al te lang erna verscheen de UT3S al in beeld. Een opvolger met een aantal interessante veranderingen en actieve koeling.

Twee varianten

Ugoos voert twee varianten van de UT2S. Wij hebben voor deze review de 16GB variant getest. Deze variant heeft niet alleen 16GB aan interne opslagruimte, maar ook 2GB aan werkgeheugen aan boord. Wanneer je de UT3S 32GB koopt krijg je niet alleen 32GB aan interne opslagruimte, maar ook nog eens 4GB aan werkgeheugen en dat laatste zou maar zo hogere scores in de benchmarks kunnen opleveren.

Ugoos UT3 vs. Ugoos UT3S

Maar eerst even terugblikken op het origineel. Deze generatie Ugoos Android mediaplayers begon namelijk met het UT3 model dat we hier nooit hebben getest. Het verschil tussen deze UT3S en de UT3 zit hem in een aantal dingen.

Zo heeft de HDMI uitgang een upgrade gekregen naar HDMI 2.0. Oké, dit is een software kwestie. De HDMI in poort is komen te vervallen. Jammer, want voor iedereen met een Ziggo box betekende dit dat je een HDMI poort op de TV vrij kon houden voor andere gadgets.

Beide Android mediaplayers zijn voorzien van actieve koeling. Dat mag ook wel, want er ligt een stevige chipset in. De koeling van de UT3S is echter een stuk stiller dan die van de UT3. Daarnaast is de power LED verplaatst waardoor deze zichtbaar is in het midden van het Ugoos logo.

Unboxing

De unboxing laat het verwachte beeld van Ugoos zien. Ugoos levert de UT3 compleet met HDMI kabel en afstandsbediening. Het enige dat je echt nog nodig hebt zijn twee AAA batterijen voor die afstandsbediening. Daarnaast raden we altijd aan om een AirMouse of een draadloos keyboard als de Logitech K830 aan te schaffen.

Wat opvalt is de meegeleverde HDMI kabel. Normaal leveren Ugoos en andere Chinese merken gewoon een hele goedkope kabel mee. De kabel die Ugoos nu meelevert is duidelijk op maat gemaakt. Het Ugoos logo staat erop gedrukt en er zit een metalen schildje om de connector. Erg netjes!

Ugoos UT3S 16GB IMG_3961

Afstandsbediening

De meegeleverde afstandsbediening is een basismodel dat de belangrijkste opties bevat om in de menu’s van de UT3S te bladeren. Opvallend is de vrolijke, oranje kleur van enkele toetsen. Daarnaast hangt er een stoffen label aan. Een leuke toevoeging om mee te spelen wanneer je een filmpje kijkt ;-).

Ugoos UT3S 16GB IMG_3963

Design

De Ugoos UT2 prezen we om het gebruik van metaal in de body. Het aluminium hielp om de warmte van het apparaat goed af te voeren. Inmiddels heeft Ugoos, net als het gros van de spelers op deze markt, voor een volledig plastic behuizing gekozen. Ook mooi en goedkoper, maar minder onderscheidend in eigenschappen. Van mij had Ugoos het design van de UT2 voort mogen zetten.

Elke kant van de UT3S heeft wat te bieden. Zo zien we aan de voorkant een enorm oog voor de IR signalen van de afstandsbediening en natuurlijk de power LED. De linker zijkant bevat de power knop en de aansluiting voor de externe WiFi antenne. Gebruik je de antenne niet, zie je daar helaas wel de koperen aansluiting zitten.

Ugoos UT3S 16GB IMG_3964

Rechts zien we dat Ugoos de SD poort heeft ingeruild voor een micro-SD poortje. We vinden de reset knop (recovery genoemd) alsmede twee USB 2.0 poorten en een AV uitgang voor hele oude TV’s.

Ugoos UT3S 16GB IMG_3965

Aan de achterkant krijgen we van Ugoos nog eens twee USB 2.0 poorten. Ook vinden we hier de vaste LAN aansluiting, de HDMI poort, een optische audio uitgang en de aansluiting voor de stroomtoevoer.

Ugoos UT3S 16GB IMG_3966

Specs

Maar we gaan letterlijk even onder de motorkap van de UT3S 16GB kijken. Daar zien we dat Ugoos de chipset bij Rockchip heeft ingekocht. Deze is voorzien van een quad-core 1.8GHz processor met 2GB aan werkgeheugen. Voor gamers heeft de UT3S 16GB de beschikking over een Mali-T764 GPU.

In de benchmarks hieronder zien we dat de UT3S behoorlijk nette scores weet neer te zetten. Vergelijken we hem met een veel zwaardere Minix Z64 Android mediaplayer, zien we dat de AnTuTu scores (algemeen gebruik) nauwelijks van elkaar verschillen. Alleen op het gebied van gaming is de Z64 echt een stuk sneller. Vergelijken we hem met de Minix X8 generatie, zien we dat de UT3S 16GB bij gaming gelijkwaardig is, maar in AnTuTu zeker hoger scoort.

Android

Ugoos heeft de UT3S voorzien van Android 4.4.2. Hier bovenop draait Ugoos haar eigen launcher. Het ontwerp van deze launcher is, in vergelijking tot de UT2, compleet op de schop gegaan. Er zitten minder animaties in, maar daardoor zijn alle apps en functies wel veel sneller te benaderen. Handig is ook de grote knop om alle achtergrond taken af te sluiten om zo het werkgeheugen op te schonen. Zeker wanneer je een filmpje gaat draaien verkleint dat de kans op haperingen enorm.

Opvallend is dat Ugoos een eigen settings menu heeft toegevoegd aan Android. Hiermee kun je in de status balk bovenaan weergeven wat de CPU belasting, temperatuur en werkgeheugenbelasting is. Je kunt ook de besturing van de ventilator naar eigen inzicht aanpassen. Stoort het je niet, kan die beter de hele tijd draaien. Hoe lager de temperatuur, hoe minder slijtage van onderdelen.

Ook de power LED kan een nieuwe functie krijgen. Zo kan deze bijvoorbeeld gebruikt worden om de te knipperen op basis van de CPU belasting. Daarnaast zijn er nog een aantal opties. Leuk!

Verder is het mogelijk om de installatie locatie van apps te wijzigen (bijvoorbeeld naar een micro-SD kaart) en om de UT3S ter plaatsen te rooten. Met andere woorden, hij heeft de nerds als ons enorm veel te bieden.

Apps

Ugoos heeft de nodige apps geïnstalleerd. We pikken er een aantal opvallende uit.

eHomeMediaCenter

Deze app gebruik je om content naar de UT3S te streamen. Handig voor als je een leuke video op jouw smartphone of tablet hebt staan.

RKGameControlS

Deze tool helpt je om knoppen van een bluetooth controller te mappen met het scherm. Zo kun je touch games toch op een fijne manier spelen. Een hele handige toevoeging dus.

Netflix

Natuurlijk is Netflix aanwezig op de UT3S 16GB. Het gaat om de standaard Android app van Netflix. Deze is helaas nog steeds niet in staat om Full HD streams te laten zien. Dit is interne politiek van Netflix, dus daar kunnen we Ugoos niet op aankijken.

Kodi (XBMC)

Natuurlijk levert Ugoos ook XBMC mee, maar niet dezelfde versie die we bij merken als Minix tegenkomen. Ditmaal vinden we TVMC. Dit is een custom build van Kodi met daarin alle belangrijke plugins om films en series te streamen. Houdt er wel rekening mee dat dit in Nederland illegaal is om te gebruiken.

Ugoos UT3S 16GB Screenshot_2015-05-29-18-37-34

Gebruikservaring

Het nieuwe menu van de UT3S 16GB is even wennen ten opzichte van het UT2 model. Het is frisser en werkt een stuk sneller. In de drie weken dat ik de UT3S in gebruik heb, heb ik tot nu toe geen problemen ondervonden met het afspelen van media. Alleen de alternatieve Kodi versie wilde in het begin weleens crashen. Mogelijk omdat het teveel informatie van alle plugins wilde downloaden. Toen dit eenmaal klaar was bleef ook Kodi stabiel draaien.

Qua games ben ik ook redelijk tevreden. De Mali GPU is dan wel niet top of the bill, maar hij is goed genoeg om 3D games met een degelijke framerate op het scherm te knallen.

Conclusie

Drie weken lang heb ik de Ugoos UT3S 16GB op haar donder mogen geven en dat was naar volle tevredenheid. De Android Mediaplayer blijft erg stabiel en de ventilator produceert (wanneer deze al in gebruik is) lekker weinig geluid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.