Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Minix Neo Z64 Android met 5 sterren.

The Good
 • Extreem snel
 • Zeer stabiel
 • Voldoende aansluitingen
 • Lekker compact


Onlangs lanceerde Minix de nieuwe Neo Z64 mediaplayer en die release kende een bijzondere uitzondering voor Minix. De bouwer van mediaplayers kwam namelijk met een Android en een Windows 8 variant op de proppen. De afgelopen dagen zijn we met beiden aan de slag geweest.

Unboxing

De unboxing van de Android versie van de Neo Z64 is niet veel anders dan van eerdere Android boxen die we hebben uitgepakt. Behalve dan dat de dozen van de Z64 mediaplayers een ‘Intel’ blauwe kleur hebben gekregen.

In de doos vinden we dus een stukje documentatie, een adapter, USB kabel, afstandsbediening en een HDMI kabel. Je kunt direct aan de slag.

Design

Het design van de Minix Neo Z64 komt 100% van de Minix Neo Z6-series. Deze serie is kleiner dan de Minix Neo X8-H, maar groter dan de Minix Neo X7 Mini. Er is weer spraken van een externe WiFi antenne, maar de aanbeveling bij dit soort boxen blijft om gebruik te maken van bedraad internet. Dat blijft de meest stabiele oplossing voor streams.

Minix Neo Z64 IMG_0449

Aansluitingen

Aan de rechterkant van de Minix Neo Z64 Android vinden we de power knop, een micro-SD slot en twee USB 2.0 poorten.

Minix Neo Z64 IMG_0450

Achter vinden we een 3,5mm analoge uitgang, een HDMI poort en een LAN aansluiting. Het infrarood oog voor de meegeleverde afstandsbediening zit voor achter een klein venstertje.

Minix Neo Z64 IMG_0451

Specs

De Neo Z64 is de eerste 64-bits Android mediaplayer van Minix. Voor de chipset hebben ze meteen een uitstapje gemaakt naar Intel waar ze een Atom Z3735F chipset uit het schap hebben getrokken. Deze 64-bits chipset is voorzien van een quad-core 1.83GHz processor met 2GB aan werkgeheugen en een Intel HD Graphics for Baytrail GPU. Voor de echte kenners is het misschien nog leuk om te weten dat de chipset over 4 x 24KB L1 D-cache, 4 x 32KB L1 I-cache en 2 x 1024KB L2 cache beschikt.

Afstandsbediening

De afstandsbediening van de Neo Z64 is ons inmiddels vertrouwd. Minix leverde deze ook al mee met de Neo X8 Plus en de Neo X8-H Plus. Hij ligt lekker in de hand en bevat niet meer knoppen dan strikt noodzakelijk. Prima voor een avondje bankhangen, maar voor installatie, games etc is een goede airmouse of draadloos toetsenbord niet onbelangrijk. Ik heb de Minix Neo Z64 met succes getest op de Logitech K830.

Minix Neo Z64 IMG_0448

Android

De Minix Neo Z64 draait op Android 4.4.4 KitKat en is daarmee vrij up to date. Je mag van Minix verwachten dat ze, zodra mogelijk, Android Lollipop of Android TV beschikbaar zullen stellen. Welke van de twee het wordt hangt mede af van wat Google wil met Android TV.

Minix heeft de Z64 voorzien van haar eigen launcher met grote knoppen. Het doet een beetje aan de Xbox denken, maar navigeert vooral heel lekker met de afstandsbediening.

XBMC/Kodi

Minix werkt al jaren aan haar eigen varianten van XBMC met als belangrijkste kenmerk dat ze lekker stabiel zijn. Ook deze Minix Neo Z64 bevat een nieuwe versie van de populaire XBMC mediaplayer.

Minix Neo Z64 Android Screenshot_2015-02-12-20-46-17

AirDroid

AirDroid is een handige app om op afstand toegang tot de Neo Z64 te krijgen. Dit kan gewoon via de browser. Ideaal wanneer de afstandsbediening te ver weg ligt, maar de laptop niet.

AirPin

De AirPin service maakt het mogelijk om de Neo Z64 als AirPlsy apparaat of als DLNA ontvanger te gebruiken. Gewoon vanaf jouw iOS of Android apparaat. Of vanaf jouw MacBook of Windows machine natuurlijk.

Netflix enzo

Het is mogelijk om Netflix op de Minix Neo Z64 te draaien, maar dat zal niet in Full HD gaan. Omdat Netflix dit simpelweg niet wil. Heeft dus niets met Minix temaken. Bekende Nederlandse streaming apps als RTL XL en NPO Gemist hebben hier totaal geen moeite mee.

Gebruikservaring

Wanneer je de Minix Neo Z64 opstart, start de mediaplayer met een groot Intel logo waarna we het vertrouwde Minix openingsscherm te zien krijgen. Daarna worden we geconfronteerd met dat we echt één van de allereerste mediaplayers hebben gekregen. We moeten namelijk een firmware update doen om op Google Play te kunnen. Gelukkig heeft Intel hier nu een hele handige app voor en in een paar minuten draaien we de nieuwste en meest stabiele versie van Android 4.4.4 die Minix in huis heeft.

Wanneer we de 3D Mark benchmarks draaien zien we dan ook iets wat we nog niet eerder hebben meegemaakt met Android mediaplayers. De standaard Ice Storm test behaalt de maximale punten op de Minix Neo Z64. Ook op de andere tests scoort de Z64 grofweg de helft meer punten dan we voorheen hebben gezien.

Onder AnTuTu zien we een iets ander beeld. Deze scoort de Z64 een stuk lager dan verwacht, maar het kan zijnd at AnTuTu zelf niet lekker met de Z64 om kan gaan. Dit is iets wat we de komende tijd in de gaten gaan houden. De score komt echt niet overeen met wat ik ervaar bij het gebruik van de Z64.

Conclusie

Wil je de meest krachtige Android mediaplayer van dit moment, dan is er maar één keuze. De Minix Neo Z64 verslaat alle boxen die we tot nu toe hebben getest en concurrenten lijken er voorlopig nog niet te komen.

11 REACTIES

 1. Tja ik zit te twijfelen.
  Tussen minix x8 h plus. Z64. Xtreamer wonder.

  Nadelen zie je nooit in reviews of weinig.
  Z64 kan geen 4k aan.
  Xtreamer wonder zie je geen reviews van.

  En hoe zit het met testen zoals gaming en streaming.

 2. Het voor- en nadeel van Android is de diversiteit aan apps die je kunt gebruiken voor streaming en gaming. Dit is waarom we benchmarks laten zien in onze test. Android boxen in het algemeen scoren nooit zo goed met gaming als high-end smartphones, maar daar zijn de kosten ook naar. Qua streaming is het erg afhankelijk van de apps die je kiest. XBMC is prima voor lokale video’s, maar vanaf een NAS laat het te wensen over terwijl Plex daar juist weer heel goed in is. Dit zijn android-brede verschillen. Niet specifiek voor de Z64, Neo X8-H of Xtreamer. Met Xtreamer hebben we meerdere malen contact gezocht. Helaas nog zonder resultaat.

 3. @Jeronimerel, dat is een vrij persoonlijke keuze. Android is traditioneel meer een mediaplayer dan Windows, maar beiden zijn als mediaplayer inzetbaar en hebben als mediaplayer voor- en nadelen. Heb je veel ervaring met Windows en weinig met Android kan ik me voorstellen dat Windows een logischer keuze is. T.z.t. kun je de Z64 ook upgraden naar Windows 10.

  • Dat hangt van de game af. Is deze al geoptimaliseerd voor 64-bits, zal de Z64 de logische keuze zijn. Anders zal het niet veel uitmaken. Meer en meer software zal 64-bits zijn, dus met de Z64 kies je wel voor de toekomst.

  • Ja en nee. Optical audio leek ooit superieur voor HiFi, maar tegenwoordig kan het slimmer. Vele TV’s beschikken over HDMI ARC (Audio Return Channel). Hierdoor kan alle audio op de TV over de HiFi worden afgespeeld in plaats van dat je steeds tussen audiobronnen moet schakelen. Vooral handig wanneer er weer eens gewoon een goede film op TV is.

 4. Ik heb de Z64 android als vervanger voor mn Dune. Ik stream video van mijn server naar XBMC. De beeldkwaliteit is beduidend minder dan ik gewend was. Vind dit jammer. Is daar nog iets aan te doen en is plex beter?

 5. waarom zijn er alleen maar usb 2.0 poorten beschikbaar. ik wil een externe hd schijf hieraan koppelen, scheelt dat heel veel in snelheid.
  mvg Michael

  • Simpelweg omdat de chipset geen USB 3.0 ondersteuning biedt. Ten tijden van de Z64 release waren er al wel USB 3.0 chipsets maar die waren zwakker qua processorkracht of duurder.

   Voor Full HD video’s heb je een leessnelheid van 10MB per seconde nodig. Voor 4K 30 MB per seconde. De kans dat USB 2.0 een probleem gaat geven is niet zo gek groot.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.