Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Minix X8-H met 4.5 sterren.

The Good
 • Enorm snel op 1080p
 • Goed bruikbaar op 4K
 • Goede, nieuwe interface
 • XBMC op 4K
The Bad
 • Gamen onder 4K is vrijwel onmogelijk


Minix maakt al jaren zeer fijne Android mediaplayers op basis van de chipsets van Rockchip (een Intel partner). Voor de nieuwe X8-H ging Minix vreemd door een AMLogic chipset in te kopen. Hierdoor is Minix de eerste die een 4K display op 30Hz kan aansturen. Ik hing hem aan de nieuwe AOC U2868PQU om te kijken wat de kleine mediaplayer op 4K kan.

Unboxing

De levering van de Minix Neo X8-H is zoals gebruikelijk zeer compleet. In de verpakking vinden we de EU netstroomlader, een Micro-USB kabel, een USB OTG kabel, een HDMI kabel, een afstandsbediening en de nodige documentatie. Alles wat je nodig hebt om meteen met de Neo X8-H aan de slag te kunnen.

Design

Qua design is Minix wederom niet afgeweken van de voorgangers. Het enige dat echt opvalt is dat de rubber voetjes groter zijn geworden waardoor de X8-H veel meer grip op de tafel heeft. Verder is hij gelijk aan de Neo X7.

Minix-Neo-X8-H-Bovenkant

Aansluitingen

Ook qua aansluitingen komt de Neo X8-H overeen met haar voorganger. Aan de achterkant vinden we van links naar rechts een HDMI poort, een optische uitgang, twee USB 2.0 poorten een LAN aansluiting en de power aansluiting. Meteen rechts om de hoek zit de aansluiting voor de antenne.

Minix-Neo-X8-H-Achterkant

De rechter zijkant geeft van links tot rechts toegang tot de power knop, een 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting, een 3,5mm microfoonaansluiting, een USB 2.0 poort, een slot voor SD kaarten en een USB OTG aansluiting. Die OTG aansluiting kun je gebruiken voor software updates (al gaat dat nu een stuk gemakkelijker), maar ook voor de OTG kabel waardoor het een volledige USB 2.0 poort wordt.

Minix-Neo-X8-H-Zijkant

Afstandsbediening

Minix levert standaard een simpele IR afstandsbediening met de Neo X8-H mee. Het is handig en verstandig om meteen een airmouse bij te kopen. Dat brengt een hoop comfort. De nieuwe Minix Neo M1 is de meest basale uitvoering van een Airmouse. De Minis Neo A2 zou een aanbeveling zijn.

Minix-Neo-X8-H-Afstandsbediening

Android

Minix heeft de Neo X8-H van een compleet nieuwe interface voorzien die een beetje doet denken aan de Metro interface van Windows 8.x. Door de grote knoppen op het scherm, is de mediaplayer veel beter te bedienen dan met de tablet launcher van Android waar we het tot nu toe mee moesten doen. Daarnaast zit er een handige knop op om alle apps uit het geheugen te wissen. Handig als hij een beetje traag is geworden.

Screenshot_2014-08-03-17-18-07

Minix laat de Neo X8-H draaien op Android 4.4 KitKat. Inmiddels heeft Minix ook het systeem klaar om OTA updates uit te voeren. Je hoeft dus niet langer onhandige software op je PC te draaien om de nieuwste software op je X8-H te krijgen. Gewoon de optie in het menu gebruiken is genoeg.

Nederlandse apps

De Minix Neo X8-H is dan wel een Chinees product, Android is correct geïnstalleerd. Het draaien van apps als Netflix, NPO Gemist of RTL XL is geen enkel probleem voor de Neo X8-H.

Screenshot_2014-08-03-17-24-51

Handige apps

Minix installeert zelf ook de nodige handige apps. Bijvoorbeeld AirDroid om via de browser toegang te krijgen tot de Neo X8-H. Ook handig is de AirPin service waardoor de Neo X8-H zich in het netwerk zal gedragen als een Apple TV product of DLNA player.

Omdat de Neo X8-H een 4K mediaplayer is, installeert Minix ook de 4K Player app. Deze speelt 4K films op volledige resolutie af. Er zijn nog niet heel veel apps die hier correct mee om kunnen gaan, dus dit is een handige toevoeging.

XBMC

Maar bovenal is het fijn dat Minix de Neo X8-H van XBMC voorziet. Minix bouwt alweer ruim een jaar een eigen versie van de beroemde mediacenter oplossing om zo optimaal op de Minix hardware te draaien. Alle bekende plug-ins lijken zonder moeite op de Neo X8-H te draaien. Bovendien draait XBMC ook gewoon op 4K.

Screenshot_2014-08-03-17-22-13

Specs

Bij de introductie noemde ik het al even. Minix heeft voor de Neo X8-H voor een chipset van Amlogic gebruikt. Een onverwachte stap, maar tegelijk ook logisch. Via deze weg kan Minix als eerste een player neerzetten die sterk genoeg is om een 4K display aan te drijven.

Als ik naar de chipset kijk, zie ik dat Minix heeft gekozen voor een quad-core ARM Cortex-A9 processor op 1.99 GHz. Deze krijgt 2GB aan DDR3 werkgeheugen mee. Grafisch wordt het geheel aangedreven door de Mal-450 octo-core GPU.

Ook het gebruik van opslagruimte is anders op de Minix X8-H. Je krijgt op deze mediaplayer nog maar 16GB aan opslagruimte, maar dit is wel meteen eMMC. Dit is net even wat sneller dan de standaard geheugenmodules aanspreken.

Prestaties

Als eerste een 4K mediaplayer op basis van Android neerzetten is een hele prestatie, maar vraagt ook offers. Dat is meteen duidelijk wanneer hij op maximale resolutie draait (4K 30Hz). Het afspelen van films gaat echt perfect, maar het systeem is verder wel wat trager. Er zit zelfs lag op de mousepointer, al is het minimaal. Maar het werkt wel, en daar gaat het natuurlijk om.

Zet je de Neo X8-H terug naar 1080p, dan is de Neo X8-H echt enorm snel. Sterker nog, het is de snelste Android mediaplayer die ik tot nu toe heb ervaren. Natuurlijk heb ik wat benchmarks voor je.

Draadloos

De draadloze prestaties van de Neo X8-H zijn buitengewoon goed. Dit komt vooral door de dual-band Wi-Fi antenne die Minix sinds de X7-generatie op haar mediaplayers plaatst. Heb je goed ontvangst, is het mogelijk om Full HD content over WiFi te streamen. Daarmee is een LAN kabel net wat minder noodzakelijk.

Om met jouw nieuwste gadgets te kunnen connecten, heeft Minix de Neo X8-H voorzien van een Bluetooth 4.0 module.

Conclusie

Hij is misschien niet supersnel op 4K, maar hij doet het wel mooi even. Zeker in een tijd waarin 4K content en spelers schaars zijn, biedt Minix met de Neo X8-H een enorm goede oplossing. Heb je nog geen 4K TV, dan is de X8-H simpelweg de snelste Android Mediaplayer die je nu zal vinden.

Check de Minix Neo X8-H bij Bol.com.

18 REACTIES

 1. Leuk speelgoed wil hem binnekort wel aanschaffen heb wel een vraagje han me via een exsterne harde scijf ook eigen DVD`S afspelen bijn
  voorbaat dank gr. W Pierweijer

 2. Het beeld is goed en hiermee is alles gezegd, ik vind het geluid minstens even belangrijk, maar hier schieten ze fel tekort. Al de films op mijn netwerk zijn minsten Dolby 5.1 en Dolby 7.1 HD, mijn versterker (Onkyo TX-NR636) krijgt aangesloten via HDMI 1.4 een codec binnen, die alles behalve Surround is. Als ik mijn WD TV aansluit is dit wel perfect in orde. Instellingen zijn een warboel, je krijgt ergens in de audio systeeminstellingen een mogelijkheid om de kanalen aan te passen, maar je kan ze niet wijzigen, wat voor zin heeft dit dan?
  Netflix idem, met dit apparaat kan je de audio niet aanpassen, met mijn WD TV en bluray speler van LG wel, ook hier is de Dolby codec nergens te bespeuren.

  • Waar heb je de X8-H gekocht? Er zijn webwinkels die de firmware aanpassen. Ik heb hier de versie die rechtstreeks uit de fabriek komt en heb nergens last van. Ik heb weliswaar enkel 5.1 om te testen, maar dat werkt prima.

 3. Ik heb de Minix nu bijna 1 jaar en heb er spijt van dat ik die ooit gekocht heb. Zou deze ook nooit adviseren. Voor een leek is dit al helemaal een waarboel.

  Het andere is dat hij niet alles afspeelt. Ik moet Dvd’s nog omzetten naar DivX anders speelt deze die niet af. Ook draait de Minix niet alle Avi’s af.

  Met de regelmaat moet ik de laptop naast de Tv zetten om een film te kunnen afdraaien.

  • Net als bij een PC gaat het ook bij Android om de aanwezigheid van codecs. Probeer eens een andere player te installeren als MX Player. Mijn tests doe ik vooral met MKV bestanden op verschillende resoluties etc.

 4. Hallo,
  mooie review, maar ook wij hebben spijt dat wij de X8h hebben gekocht, echt een waardeloos product, veel vastlopers en totaal niet gebruiksvriendelijk, met pijn en moeite heb ik de X8h kunnen terug sturen, ik heb nu de Mediaplayer X9 gekocht bij handyman, wat een verademing. speler is zo gebruiksvriendelijk, wij zijn er heel erg blij mee.

 5. @fam bergen

  Het hangt er een beetje vanaf waar je de Minix hebt gekocht. Wij reviewen de versie die rechtstreeks van de fabrikant komt. Er zijn webshops die zetten er een eigen firmware versie op en die hoeft niet stabiel te zijn. De Neo X8-H heeft overigens een veel nieuwere en snellere chipset dan de X9 van Handyman. De X9 kan eigenlijk niet voor 4K weergave zorgen omdat die hardware gewoon niet snel genoeg is. 4K is wel de focus van de X8-H.

 6. Ik heb de Minix Neo X8-H Plus, prima mediaspeler, maar kan ik ergens een Nederlandse handleiding ervoor downloaden?

 7. Hoi Arjan,
  Goede review! Is dit apparaat voor een absolute leek als ik gebruiksvriendelijk? En heb je een tip waar ik dit apparaat net als jij rechtstreeks van de fabrikant kan kopen?

 8. @shirvan, het is altijd handig de webshop gewoon te vragen of ze de onaangepaste versie verkopen. Vaak zijn aangepaste versies herkenbaar doordat men met apps als icefilms en popcorntime schermt. Die horen er niet op te zitten.
  Qua gebruiksvriendelijkheid blijft het in de kern gewoon een Android machine. Je hoeft de launcher van Minix niet te gebruiken, maar kan ook voor de standaard Android launcher (Launcher3) kiezen. Of iets compleet anders.

 9. Vind eigenlijk dat de minix teveel opgehemeld wordt. Ik heb de Neo Z64 direct na 3 dagen terug gestuurd.
  Scoort onvoldoende als Mediaspeler en zeker niet gebruiksvriendelijk. Het kostte mij 2 dagen voordat ik het apparaat een beetje door had. De XH8 speelt wel 4K maar met max 30fps. Dat is ook m.i. vrij beperkt met het oog op de toekomst.

 10. Hoi, ik heb de h8 en gebruik is super en ik ben een leek op dat gebied.gewoon aanzetten en kodi aanzetten of je eigen youtube op 1080 p. !( dat heeft zelfs de playstation 4 niet) App store gelijk aan die van een samsung telefoon en miljoenen kanalen en addons en 3d en 4K!.;. kan niet meer zonder!
  Nadeel is soms moet ie even bufferen maar dat duurt 5 sec.

 11. Ik heb de minix x8-H aangeschaft. Blijkt dat je hem alleen aan kunt zetten met de fysieke knop op het apparaat zelf. Erg jammer want nu moet ik die speler altijd op de kast zetten. Doordat de speler erg licht is staat hij door de aangesloten kabels altijd scheef.
  Dacht dat in 2017 een fabrikant dat wel anders kon oplossen.

  • Ja en nee. De power functie zit in inderdaad op het kastje. De meegeleverde afstandsbediening is IR en heeft dus direct zicht nodig. Gebruik je een airmouse, kun je de Minix gewoon verbergen. Alleen gaat hij nooit helemaal uit, maar op standby.

   • Ik gebruik een airmouse.
    Was het maar zo dat de A2 lite mijn x8-H uit zijn slaap kon halen. Dan viel het nog mee. Zelfs dat lukt niet. Al staat de speler op 10 cm afstand dan lukt het nog niet. Elke keer weer fysiek aan en uitzetten dus.

    Dit is de letterlijke reactie van de helpdesk.

    The inability to power on/off relates to the NEO X8-H Plus, not the NEO A2 Lite remote.

    NEO A2 Lite is able to power on/off our new models – NEO U1 and NEO U9-H Plus.

    However, NEO X8-H Plus does not support this feature.

    It is not possible to power on/off NEO X8-H Plus using any remote, you must press the physical power button on the side of the main unit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.