Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: KitchenAid het Kookboek

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Mooi gebonden
  • Heldere uitleg
  • Veel theorie over de mixers

THE BAD

Ze zijn er zuinig op. Ongeacht hoeveel mixers je in huis haalt, je krijgt er maar één. Ik heb het over het KitchenAid kookboek dat je helpt om het maximale uit jouw KitchenAid mixer te halen. Na een review van de mixer zelf, is het tijd voor mij om eens in detail te kijken naar wat dit kookboek nou zo bijzonder maakt.

Het KitchenAid Kookboek is prachtig ingebonden, maar dat is natuurlijk geen onderscheidend karakter in de wereld van de kookboeken. Ook niet het argument dat de binding er voor zorgt dat het boek gemakkelijk open te leggen is. Zelfs de handige lintjes die als boekenlegger functioneren zijn niet echt innovatief, maar al deze elementen zijn essentieel aan het merk KitchenAid dat op design en degelijkheid lijkt te zijn gebouwd.

Hoewel de cover van het boek suggereert dat KitchenAid het Kookboek enkel is geschreven voor iedereen die een KitchenAid mixer in huis heeft, is dit niet helemaal waar. Er zijn ook recepten opgenomen waarbij de bereiding afhankelijk is van de KitchenAid blenders.

Zoals zoveel kookboeken, begint KitchenAid eerst met een stukje geschiedenis. Als uitvinder van de staande mixer hebben ze ook wel wat te vertellen. Niet veel later neemt KitchenAid de tijd om je alles over de mixer te vertellen. Je krijgt een enorme lading broodnodige theorie over hoe je de verschillende accessoires het best kunt gebruiken. Want daar gaat het natuurlijk ook een beetje om. De mixers van KitchenAid zijn eigenlijk modulaire keukenhulpen die veel meer kunnen dan een beetje deeg kneden. Ze zijn de start van de handige keuken.

KitchenAid Het Kookboek IMG_3063

Bij ieder recept staat dan ook afgebeeld welke accessoires je het beste kunt gebruiken. Daarbij zien we helaas ook het nadeel van gedrukte media. Een prachtige accessoire als de foodprocessor krijgt dan ook geen aandacht in dit mooie boek.

De recepten zelf zijn allemaal voorzien van heerlijke foto’s van het eindresultaat. De handelingen zijn duidelijk, stap voor stap beschreven. Daarnaast is het aanbod van recepten enorm breed. Van zuurdesembrood tot aardappelpuree met saffraan en van frambozendaiquiri tot pruimentoetje met hibiscus. De recepten vormen dan ook een ware inspiratiebron voor de keuken.

Conclusie

Bij veel keukenapparaten is het meeleveren van een kookboek standaard geworden. Het resultaat is in veel gevallen een zeer beperkt naslagwerk dat vooral dik is door de vele talen die erin staat. Dat maakt ze namelijk goedkoper om te produceren. KitchenAid is één van de merken die serieus werk maakt van haar kookboeken. Logisch dat ze er zuinig op zijn.

Beschikbaarheid

Koop je een KitchenAid Mixer, dan heb je recht op één gratis boek per adres. Heb je een mixer van een ander merk of ben je het boek kwijt, het is ook verkrijgbaar in de boekhandel. Let er wel op dat je met een mixer van een ander merk een ander accessoire aanbod hebt waardoor niet alle instructies direct op te volgen zijn.

2 reacties

  1. Begrijp ik hier uit dat je bij de aanschaf van een Kitchen Aid een gratis kookboek krijg?
    Heb er helaas geen gehad. Kunt u mij zeggen hoe ik hier wel aan kan komen?

  2. Het was 2015 toen ik dit schreef. Toen kon je jouw machine registreren met een kaart die erbij zat, in combinatie met de aankoopbon. Geen idee hoe dat anno 2021 is. We hebben al jaren niets meer van KitchenAid gehoord. Ik zou ze gewoon even bellen als ik jou was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.