Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: KitchenAid Artisan Foodprocessor 5KSM2FPA

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Goed schoon te houden
  • Vaatwasserbestendig
  • Handig opbergbakje
  • Veel aandacht voor veiligheid
  • Krachtige snijmachine

THE BAD

De Artisan keukenmachines van KitchenAid hebben op hun ‘neus’ een opening waar je accessoires aan kunt koppelen. Hoewel we eerst eens rustig wilden schrijven over pastamachines en andere relatief simpele accessoires, stuurde KitchenAid ons de 5KSM2FPA Food Processor toe. Een foodprocessor die naar mijn mening het mooiste snijdmechaniekje is dat ik ooit in handen heb gehad.

Unboxing

We hebben de unboxing natuurlijk op video gezet, maar hier even een snelle recap. Naast een dikke handleiding krijg je een in hoogte verstelbaar snijmes voor platjes, een julienne mes, een omkeerbaar mes voor het raspen van groenten en… een mes om blokjes te snijden. Inderdaad, knal die gare Nicer Dicer de keuken uit. Deze machine doet het allemaal zonder dat je zelf een inspanning hoeft te leveren.

En dit is niet waar de smarts van KitchenAid stoppen. KitchenAid heeft namelijk ook de moeite genomen om een mooie doos voor al deze messen en accessoires te ontwikkelen. Bij mij slingerden dit soort ronde messen altijd rond in de keukenlade, maar dat hoeft niet meer. Met de doos van KitchenAid is alles netjes en veilig opgeborgen. Zo gaat jouw mooie food processor natuurlijk een stuk langer mee.

KitchenAid-unboxing

Installatie

Installatie van de 5KSM2FPA gaat zeer gemakkelijk. Bij onze Artisan 4,8L mixer draaiden we de schroef naast het logo op de neus los. Hierna kan het klepje worden verwijderd en prik je de 5KSM2FPA Food Processor er simpelweg op. Het enige dat je dan nog rest is om de Food Processor even met de schroef van de Artisan vast te zetten.

Design

Het design van de 5KSM2FPA is opvallend. Vooral omdat hij totaal niet past bij het klassieke design van de Artisan mixers. Dat is ook lastig omdat KitchenAid deze accessoire dan ook in een enorme verscheidenheid aan kleuren zou moeten leveren en dat is niet handig. De 5KSM2FPA heeft dus echt een eigen ontwerp dat vooral functioneel is.

Het grijze deel vormt de basis. Deze zet je dus vast op de Artisan. Hierin plaats je een ‘schild’ dat voorkomt dan voedsel de basis kan bevuilen. De basis kan namelijk niet in de vaatwasser, maar de rest gelukkig wel ;-).

Op het schild plaats je het mes dat je gaat gebruiken. Afhankelijk van het mes is de hendel aan de linker kant van de 5KSM2FPA te gebruiken om de snijddikte in te stellen.

KitchenAid-Artisan-Foodprocessor-5KSM2FPA-Hendel

Bovenop draai je een doorzichtig schild vast. Deze bevat ook de vulopening. Zit deze niet op haar plek, zal de Artisan de messen ook niet kunnen aandrijven. Een veilig idee!

De vulopening is voorzien van een dubbele stamper. Ook hier zit een slim stukje innovatie bij KitchenAid. Bij dit soort brede openingen willen groenten als worteltjes weleens kantelen waardoor je ongelijke plakken krijgt. Met de dubbele stamper kun je 2/3 deel van de opening blokkeren om zo dit soort groenten overeind te houden.

De slimme vulopening is ook het enige nadeel aan de 5KSM2FPA. Hij is namelijk niet groot genoeg om bijvoorbeeld een hele komkommer of tomaat in te stoppen. Je krijgt dus altijd halve plakjes omdat je dit soort groenten moet halveren. Tsjah, ik kan daar best mee leven.

Het mes om blokjes te snijden is één van de meest geweldige dingen die mij in mijn keuken is overkomen. Dit mes bestaat uit twee delen. Het onderste deel is een grijze plaat met hierop een rooster van messen die zo geslepen zijn dat ze alles dat van boven komt snijden. Denk aan een klassieke fritessnijder. Een scheef mes draait rond en snijdt de groenten eerst in plakjes om de plakjes met de enorme kracht van de Artisan motor door het rooster heen te drukken.

Om deze bijzondere snijplaat schoon te maken levert KitchenAid ook een speciaal stampertje mee waarmee je de laatste restjes groenten door het mes kunt duwen. De messen zijn immers vlijmscherp, dus dat wil je niet met de vingers doen. Handig!

Gebruikservaring

De afgelopen week heb ik enorm vele gebruik gemaakt van de 5KSM2FPA Food Processor. Sterker nog, er is geen dag geweest dat hij niet op de Artisan bevestigd zat. Zelfs voor simpele klussen als een aardappelpuree maken bewijst de 5KSM2FPA haar nut. Door de rauwe aardappels door de blokjessnijder te halen zijn ze namelijk in no-time gaar en heb je nauwelijks moeite om ze tot puree te stampen. Bak je de blokjes liever op, dan kan dat natuurlijk ook gewoon nadat ze gekookt zijn.

Verder heb ik de blokjessnijder veelvuldig gebruikt om vulling voor appeltaarten te snijden (terwijl de mixer zelf beslag aan het mengen was) en om een eigen huzarensalade te maken. Dat is natuurlijk net even iets gezonder dan de emmertjes van de winkel en ik kan die vieze erwten eruit laten ;-).

Voor het maken van een pasta is het sterke snijmes van de 5KSM2FPA goed bruikbaar. Niet alleen om mooie plakjes prei en dergelijke te snijden, maar een aangevroren chipolataworstje laat zich ook in prachtige, dunne plakjes snijden die heel mooi op het bord liggen.

Een groot voordeel blijkt ook de hoogte van de snijmachine. In veel gevallen kan ik mijn pannen meteen onder de snijmachine zetten en dat scheelt weer afwas.

Schoonmaken

Net als bij de Nicer Dicer, zijn de messen van de blokjessnijder wel gevoelig voor vuil en dan vooral in de vorm van vezels die op de kruispunten willen blijven steken. Met een kleine flessenborstel is dit goed te reinigen en als je dat meteen na gebruik doet… dan heb je hier weinig zorgen over.

Verder kunnen deze en alle andere onderdelen van de 5KSM2FPA gewoon in de vaatwasser. Nouja, behalve de basis natuurlijk maar die zal als het goed is niet vuil worden. Na twee weken bijna dagelijks in de vaatwasser te hebben doorgebracht zie ik geen slijtage door de vaatwasser. Daarmee lijkt de materiaalkeuze van KitchenAid dus dik in orde.

Conclusie

Ik kan blij worden van mooie snijmachines, maar echt onderscheiden doen die dingen nooit. KitchenAid is misschien niet de goedkoopste producent van dit soort Food Processors, maar de 5KSM2FPA is wel één brok innovatie en genialiteit. KitchenAid bewijst dat het met jou als gebruiker meedenkt. Zowel in gebruik als opslag. Heb je een Artisan in huis staan, is dit een must-have accessoire. Misschien zelfs een reden om de Artisan te kopen.

Eén reactie

  1. Hoi,
    Ik ben op zoek naar een apparaat wat ook goed noten en dadels kan fijn maken. Heb hiermee al twee hakmolentjes van staafmixers om zeep geholpen. Is de foodprocessor hier geschikt voor? Zit er inderdaad een hakmolentje bij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.