Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: KitchenAid Artisan 4,8L Mixer (5KSM150PS)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

 • Relatief stil
 • Stevige constructie
 • Sterke motor
 • De basis voor een complete keukenmachine

THE BAD

Als het gaat om mixers (of keukenrobotten zoals onze zuiderburen ze noemen), is er maar één merk met een iconische machine. Natuurlijk heb ik het dan over de Artisan van KitchenAid. De 5KSM150PS is een 4,8 liter uitvoering en daarmee ideaal voor in de gemiddelde keuken. Wij mochten er de afgelopen weken alvast wat taarten mee bakken.

Unboxing

KitchenAid verpakt de Artisan compleet gemonteerd in doos. Daarnaast bevatte de verpakking een 4,8 liter mengkom, een draadgarde, een kneedhaak, een platte menghaak en een schenkschild.

Artisan 4,8L Mixer (5KSM150PS) IMG_1547

Design

Het design van KitchenAid is iconisch en is afkomstig van het originele model “K” dat in de jaren dertig werd geïntroduceerd. Vele andere merken maken sinds die tijd mixers die op het ontwerp van KitchenAid lijken. De innovatie van KitchenAid zit hem niet alleen in het design van de mixer, maar vooral ook in het planetaire kneedsysteem waardoor deeg optimaal wordt gekneed.

Links en rechts van de KitchenAid Artisan 4,8L zijn zwarte hendels te vinden. De hendel aan de linker kant bepaalt de snelheid van de KitchenAid Artisan 4,8L. De hendel aan de rechterkant ontgrendelt de kop zodat je deze omhoog of omlaag kunt bewegen.

Artisan 4,8L Mixer (5KSM150PS) IMG_1551

Qua materiaal gebruikt KitchenAid voor de KitchenAid Artisan 4,8L opvallend veel metaal en dat zien we terug in de stabiliteit van de mixer. Ook bij hogere snelheid horen we niets klepperen en is het enige geluid dat we horen van de motor en de ingrediënten in de mengkom. In verhouding tot andere modellen die we kennen is de KitchenAid Artisan 4,8L een stuk stiller. Uiteraard zie je de materiaalkeuze wel terug in de prijs van de KitchenAid Artisan 4,8L.

Voor de designkeuken is het bovendien mogelijk om de kleuren van de KitchenAid Artisan 4,8L op jouw voorkeur af te stemmen. Wij ontvingen voor onze tests de Elektrisch Blauw uitvoering van de KitchenAid Artisan 4,8L. In totaal zijn er 29 kleuren om uit te kiezen waaronder een uitvoering van chroom.

Specs

Een KitchenAid koop je niet alleen voor het design, maar vooral ook voor de motorkracht in de mixer. Hoe zwaarder de motor, hoe zwaarder het deeg waar deze mee kan werken en hoe zwaarder de optionele accessoires kunnen werken.

De KitchenAid Artisan 4,8L is uitgerust met een 0,3PK motor met een verbruik van 300 Watt. De maximale rotatiesnelheid (stand 10) is 220 RPM. De minimale snelheid is 58 RPM. De snelheidsregeling is volledig elektronisch. Hierdoor levert de motor ten alle tijden dezelfde kracht.

Artisan 4,8L Mixer (5KSM150PS) IMG_1553

Hoe vertaalt deze 0,3PK zich naar ingrediënten? Je kunt werken met maximaal 1 kilo bloem of maximaal 500 gram meel. Bij het kloppen van eiwitten kun je maximaal 12 eieren gebruiken (zal meer te maken hebben met de kominhoud en het resultaat van de draadgarde), 1 liter slagroom, 2,7KG cakebeslag, 2KG aan brooddeeg of 3,2KG aan aardappelpuree. Hoewel de KitchenAid Artisan 4,8L één van de kleinere machines van KitchenAid is, zouden deze hoeveelheden genoeg moeten zijn voor het gemiddelde gezin.

Natuurlijk weten we dat jij als gadgetminnaar meer wilt weten over hoe deze machines werken. Je boft, want KitchenAid heeft Discovery Channel toegang gegeven tot haar fabrieken. In twee YouTube filmpjes zie je (helaas in SD kwaliteit) hoe deze machines worden gemaakt.

https://www.youtube.com/watch?v=PRTjGCw-Eyo

https://www.youtube.com/watch?v=Zafr1im5ZNU

Accessoires

KitchenAid heeft een enorme hoeveelheid accessoires beschikbaar voor de KitchenAid Artisan 4,8L. Een klein aantal daarvan richt zich op het gebruik van de mixer, maar het gros is gemaakt voor de accessoireaansluiting op de voorkant van de mixer. Achter het logoplaatje zit een aansluiting voor een vierkante as. Deze kan accessoires als slowjuicers, citruspersen, schaven, gehaktmolens etc. aandrijven. Aardig is ook dat deze accessoires mooi compact lijken te zijn. Hierdoor wordt de KitchenAid Artisan 4,8L een volledige keukenmachine.

Artisan 4,8L Mixer (5KSM150PS) IMG_1549

Één van de meest bijzondere accessoires is de foodprocessor. Deze kan zelfs blokjes snijden.

Mengkom KSM150

De Mengkom van de KitchenAid Artisan 4,8L heeft, zoals de naam al doet vermoeden, een inhoud van 4,8 liter. De meegeleverde mengkom is van RVS en gemakkelijk schoon te houden.

Artisan 4,8L Mixer (5KSM150PS) IMG_1548

Binnen het assortiment van accessoires heeft KitchenAid ook een mengkom van melkglas en zelfs een compleet transparante mengkom.

Draadgarde

De draadgarde is gemaakt van gegoten aluminium en aluminium draden. Deze draadgarde gebruik je vooral voor bereiden van luchtig geslagen eieren en romen. Ook voor het aanmaken van aardappelpureepoeder met een klein eitje is dit de ideale accessoire. Je houdt zo een veel luchtigere puree over.

Kneedhaak

De kneedhaak is gegoten uit aluminium en qua design zo vormgegeven dat hij bijna de bodem van de mengkom raakt. De afwerking is van anti-kleef-nylon. Deze kneedhaak is vooral bedoeld voor brooddegen en pastadeeg, al kunnen kleine hoeveelheden deeg in mijn ervaring beter met de platte menghaak worden bereid.

Platte menghaak

De platte menghaak is gegoten uit aluminium en qua design zo vormgegeven dat beide helften ongelijk zijn voor een beter mixresultaat. De afwerking is van anti-kleef-nylon. Deze gebruik je voor normale tot zwaardere mixklussen. Denk aan cakebeslag, aardappelpuree en koekjesdeeg.

KitchenAid heeft inmiddels ook een update voor deze platte menghaak ontwikkeld. Het gaat om een versie met een flexibele strip die beter de kanten van de mengkom raakt om zo een nog verder geoptimaliseerd mixresultaat op te leveren. Wanneer deze in de verkoop gaat is nog onbekend.

Schenkschild

Het meegeleverde plastic schenkschild moet vooral voorkomen dat je veel knoeit tijdens het mixen. Met het doorzichtige plastic hou je toch direct zicht op de inhoud van de mixer. Een soort van toevoerpijp stelt je in staat om met gemak ingrediënten toe te voegen. In tegenstelling tot Philips, kiest KitchenAid er niet voor deze toevoerpijp aan de voorkant te plaatsen. In plaats daarvan zit deze rechtsvoor. Hier moet je rekening mee houden wanneer je de Artisan een vaste plaats in de keuken geeft.

Artisan 4,8L Mixer (5KSM150PS) IMG_1552

Kookboek

Wanneer je de KitchenAid Artisan 4,8L koopt, zit hier een voucher bij om een kookboek te bestellen. Onze mening over het kookboek lees je hier.

De ervaring

Een KitchenAid Artisan 4,8L kopen zal voor velen een flinke investering zijn en dan bekruipt ook bij mij al snel het gevoel dat je er misschien niet heel veel meer mee kan dan een beetje taarten bakken. Wat mij betreft een compleet verkeerd beeld. Je moet de KitchenAid Artisan 4,8L meer zien als het begin van een uiterst handige keukenmachine. Door de accessoireaansluiting aan de voorkant maakt KitchenAid het immers mogelijk om een enorme hoeveelheid functies aan de machine toe te voegen.

Maar ook het mixen zelf is iets dat je veel vaker gaat gebruiken wanneer je de KitchenAid Artisan 4,8L eenmaal klaar hebt staan. Even snel een portie slagroom kloppen is geen enkel probleem voor deze machine en ook het bereiden van aardappelpuree of een mooie stamppot is geen enkel probleem voor deze machine. Gewoon alle groenten en aardappelen in de mengkom gooien en de platte menghaak even laten draaien levert een prachtige grove stamp of puree op. Langer draaien levert een mooi fijn resultaat op. Door de metal mengkom verlies je niet al te veel aan warmte tijdens het mixen van het eten.

En natuurlijk is het ook heerlijk om op een onbezonnen moment gewoon ‘even’ wat koekjes te bakken. De machine staat immers klaar voor gebruik.

Schoonmaken en opruimen

Uit onze praktijktests blijkt dat de mengkom en accessoires van de KitchenAid Artisan 4,8L prima schoon worden in de vaatwasser. De materialen lijken geen last te hebben van de temperatuurwisselingen en harde waterstralen. Heb je geen vaatwasser, zijn de onderdelen gemakkelijk te reinigen in een sopje.

Bij het opruimen zal je de mengkom doorgaans meteen weer onder de KitchenAid Artisan 4,8L zetten. Plaats dan ook meteen het schenkschild om te voorkomen dat er al teveel stof in de mengkom valt wanneer je de KitchenAid Artisan 4,8L een paar dagen niet gebruikt.

Ruim de mengkoppen nooit op in de schaal van de KitchenAid Artisan 4,8L. Als je de machine per ongeluk aanzet, kun je de boel beschadigen. Zonde! Gewoon in een keukenkastje opbergen dus. Het was trouwens mooi geweest als KitchenAid een opbergsysteempje voor aan de muur had bedacht. Als we hier op de redactie weer eens een 3D printer hebben staan, zullen we eens kijken of wij hier iets handigs voor kunnen ontwerpen. Natuurlijk zullen we het design dan in deze review delen.

Conclusie

Starten met een KitchenAid Artisan 4,8L zal voor velen een flinke investering zijn. Op internet kosten deze mixers zo rond de €549. Zie je het als de eerste stap voor het inrichten van een multifunctionele keuken, dan is de KitchenAid Artisan 4,8L zeker een investering voor de toekomst. De accessoires uit de jaren dertig schijnen namelijk nog steeds met de moderne machines te kunnen worden gebruikt. Ben je op zoek naar een mixer voor op de lange termijn, is de KitchenAid Artisan 4,8L een perfecte start.

Check de KitchenAid Artisan 4,8 L bij Bol.com.

3 reacties

 1. Deeghaken slijten , lak laat los van de deeghaken,
  Onderkant machine komt snel vuil in moeilijk schoon te maken
  Metalen mixer laat afscheiding van metaal los in vloeistof (weet niet wat voor chemische legering er op zit)
  Deeghaken mixer slijten op de onderkant in de metalen kom (door slecht afstelling)
  Machine is oke … afwerking en duurzaamheid is te wensen over
  2 machines in bezit 4,8 liter NIET KOPEN

 2. Een speciale KitchenAid Artisan 4,8L geborsteld staal gekocht in december 2015. Prachtig apparaat, plaatje in de keuken. Ik heb hem in die 7 jaar tijd echter maar 6 keer gebruikt. De laatste keer, vandaag, had ik gehakt gemaakt. Twee weken geleden een gehaktmolen voor de KitchenAid erbij gekocht. Het vlees was nog iets bevroren. Nou daar had die sterke motor schijnbaar moeite mee. Ineens begon de motor te haperen en kwam er rook uit het apparaat……. Daaaag bijna 1000 euro.

  1. Aiiii dat is heel vervelend. Maar inderdaad. Bevroren etenswaar kan zo’n wormschroef compleet stilleggen en dan kan de motor haar warmte al snel niet meer kwijt. Dat is net zoiets als de auto strak tegen een betonnen muur zetten en vol gas geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.