FAQ: Wat is het verschil tussen Speed Class en de UHS Speed Class bij SD kaarten

Wanneer je een SD kaartje koopt, mag je tegenwoordig al kiezen uit het klassieke SD kaartje (tot 2GB), het SDHC kaartje (tot 32GB), het SDXC kaartje (tot 2TB) en dan nog alle micro varianten. Om je te helpen plaatsen fabrikanten snelheidsaanduidingen. Soms in MB’s, maar meestal met een ‘class’ aanduiding. Wij leggen je uit hoe het allemaal zit.

Leessnelheid of schrijfsnelheid

Laten we bij het begin beginnen. Er is namelijk een enorm verschil tussen de lees- en schrijfsnelheid. Op jouw smartphone wil je dat apps snel starten en dan is de leessnelheid van groot belang. In jouw dikke DSLR camera wil je dat je snel kunt fotograferen of misschien zelfs al in 4K filmen. Dan is de schrijfsnelheid belangrijker. Wanneer fabrikanten een enkele snelheid in MB’s geven dan gaat het bijna altijd om de leessnelheid. Onze collega’s van GoMemory.net kennen gevallen waar de schrijfsnelheid tot 90% langzamer ligt. Kijk dus uit wat je koopt!

Foto’s zijn iets anders dan video’s

Als je op hoge snelheid wilt fotograferen, is het fijn wanneer de buffer van jouw camera in staat is om de foto’s vlot weg te schrijven naar de kaart. Een constante snelheid van de kaart is dan niet van groot belang omdat je vaak in kortdurende sessies werkt. De kaart moet dus wel snel zijn, maar hoeft die snelheid geen half uur aan te kunnen houden. Een minuut, misschien twee is voldoende waarna de kaart tot rust kan komen voor de volgende sessie.

Bij video is dat heel anders. De datastroom van video’s is, ook bij 4K, veel kleiner dan bij multimegapixel foto’s. Hier is het uithoudingsvermogen van de kaart veel belangrijker. De kaart moet misschien wel uren lang op snelheid kunnen blijven. Hier worden de class en UHS aanduidingen op de kaarten belangrijk.

Speed Class

Om de aanduidingen te reguleren is op het gegeven moment de Speed Class bedacht. Op de kaart staat deze doorgaans met Class aangegeven en soms zelfs met enkel een C. Er zijn vijf niveaus welke hieronder staan uitgelegd. De snelheid die deze klassen definiëren staat ernaast. Dit is dus de minimale snelheid die de kaart over langere tijd moet kunnen aanhouden.

Speed Class Snelheid
2 2MB per seconde
4 4MB per seconde
6 6MB per seconde
8 8MB per seconde
10 10MB per seconde

UHS Speed Class

Hoewel het Speed Class systeem redelijk duidelijk is, bedachten de mensen achter de SD standaard dat het handig was om na Speed Class 10 toch maar weer een alternatieve aanduiding te gaan gebruiken. De UHS klasse werd geboren.

Let wel, de UHS klasse is niet enkel gericht op snelheden, maar ook de aanwezigheid van UHS technologie. De gegarandeerde snelheden worden dus niet behaald wanneer jouw camera niet met UHS overweg kan. De technologie is dan ook meer gericht op hoge kwaliteit opnamen en op 4K opnamen. Er zijn op het moment van schrijven pas twee klassen gedefinieerd met een maximum van 30 MB per seconde. Meer lijkt vooralsnog niet nodig.

UHS Speed Class Snelheid
1 10MB per seconde
3 30MB per seconde

De kwaliteit van de kaart

Iedere SD kaart bestaat uit twee hoofdcomponenten. Namelijk de controller en de daadwerkelijke opslagchip. De combinatie van de twee maakt een kaart goed of slecht. Zo zijn er kaarten die heel snel lijken, maar langzamer worden naargelang er meer data op staat. Daarom is het belangrijk om goede benchmarks in de gaten te houden. Deze geven een beter beeld van de kwaliteit van de kaart dan het label van de fabrikant.

3 reacties

  1. Voor extra geheugen in mijn Tomtom is een 8Gig micro SDHC geheugenkaartje vereist. Op het Tomtom eigen merk kaartje staan helemaal geen specs, maar voor die prijs kun je er vier van andere bekende merken kopen. Is dat Tomtom-kaartje nou zo bijzonder, of kan ik er ook een micro 8Gig SDHC cat.10 kaartje van een bekend merk in stoppen?

  2. @Lucien, doorgaans is 8GB van een ander merk geen enkel probleem. Het is wel zo dat de TomTom, net als andere apparaten, een maximum aan GB heeft waar deze mee overweg kan. Zo kunnen smartphones van een jaar geleden doorgaans niet met 256GB Micro-SD kaarten overweg. Raadpleeg voor de zekerheid even de helpdesk van TomTom. Daar weten ze dit. Verder zal Speed Class 10 voldoende zijn. Ik kan me niet voorstellen dat TomTom al veel doet met UHS. Bovendien is met name de leessnelheid van belang en dat zit ook bij goedkopere kaarten doorgaans wel goed.

  3. Dank voor uw reactie. Wat betreft de capaciteit: ik vond een site van Tomtom waarin staat welke capaciteit kaartje in welke Tomtom-uitvoering mag. Voor mijn GO 5100 is dat een micro SDHC van 8G. Als het merk niet uitmaakt dan schaf ik er een van een goed merk aan (cat 10 zonder UHS). Mijn dank voor het snelle advies.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.