Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Dremel DSM 750 (Multi Purpose Cutting Set)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • 1x DSM500
  • 2X DSM510
  • 2X DSM520
  • 1X DSM540
  • 1X DSM600

THE BAD

  • De verpakking is mooi, maar niet handig in gebruik

Het is alweer lang geleden dat ik kennis mocht maken met de Dremel DSM20. Een stuk gereedschap dat ik nog steeds meerdere keren per maand in de hand neem om even snel iets te zagen of om oude, roestige schroeven weg te slijpen. Met de DSM750 heeft Dremel afgelopen jaar de ultieme startersset uitgebracht.

Waarom ik de DSM750 een startersset noem? Simpel. Alle belangrijke slijpschijven zijn in dit pakket aanwezig. Je kom er vanzelf achter welke het meest aan slijtage onderhevig zijn (iedereen doet andere klussen) waardoor je al snel door zal hebben wat je het meest een moet schaffen.

Unboxing

De unboxing laat zien hoe compleet het DSM750 pakket is. Er zit een DSM500, DSM510 (x2), DSM520 (x2), DSM540 en DSM600 blad in.

DSM500

De DSM500 kreeg je als het goed is ook al bij de DSM20. Dit zaagblad is gemaakt van carbide en vooral gericht op het zagen van zachte materialen als hout. Ben je een beetje vurenhout aan het zagen, zal het blad amper slijpen. Op de foto zie je mijn originele DSM500 naast een nieuwe.

IMG_0654

De slijtagesporen die je ziet zijn vooral ontstaan door het zagen van dikke platen multiplex en schuttingpalen van hardhout. De vertanding is het blad aan het verliezen doordat het simpelweg te heet wordt. Dit is één van de duurste bladen, dus doe er wat voorzichtiger mee dan ik ermee ben ;-).

IMG_0647

DSM600

De DSM600 is een alternatief zaagwiel. In tegenstelling tot alle andere zaag en snijdwielen is deze niet plat. Hierdoor komt hij op de DSM20 te liggen. Hierdoor kun je dichter op een rand zagen, maar heb je ook minder bescherming voor de vingers. De zaagkwaliteit is verder vergelijkbaar met dat van de DSM500.

DSM510

De DSM510 is een metaal doorslijpschijf. Hij is dun en door de extreem hoge snelheid gevoelig voor slijtage. Daar staat tegenover dat het blad prima bruikbaar is voor het fijne werk. Je krijgt twee van deze bladen in het DSM750 pakket.

IMG_0653

DSM520

Voor het slijpen in metselwerk heeft Dremel de DSM520 bedacht. Deze doorslijpschijven zijn grofweg twee keer zo dik als de DSM510 schijven, maar zijn dan ook voor zwaarder werk gemaakt. Deze schijven gebruiken om een schroef door te slijpen is gewoon zonde, maar ze doen het prima in vers en oud metselwerk.

IMG_0649

DSM540

De DSM540 is een doorslijpschijf gericht op harde en poreuze materialen. Denk aan vloer- en badkamertegels. De term diamant heeft te maken met de afwerking van dit slijpwiel.

IMG_0651

Algemeen advies

Deze schijven bevatten een waarschuwing dat ze zijn gemaakt voor een maximale snelheid van 20.000 toeren. De DSM20 draait keurig op 20.000 toeren, dus hoef je hier verder niet over na te denken.

Verpakking

Dremel levert het assortiment in een prachtige plastic case. Handig, want zoveel extra ruimte heeft de kist van de DSM20 niet. Helaas is het wel zo dat de DSM750 cast standaard niet meer ruimte heeft dan voor de schijven die er standaard al in zitten. Met een multitool zijn de zwarte uitsparingen te verwijderen en daarmee is wat extra ruimte te realiseren. Met de stugge clips is het echter de vraag of je hier zoveel moeite is moet steken. Je hebt meer plezier van een universeel kistje.

IMG_0646

Conclusie

Met de DSM20 introduceerde Dremel de traditionele slijper als handige zaag voor fijn en grof werk. Maandelijks geniet ik van de kracht die deze machine herbergt en met de DSM750 multi purpose cutting kit ben je overal op voorbereid.

Beschikbaarheid

Check de DSM750 bij Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.