Review: AEG Ultramix KM4000

16 maart start MasterChef Holland en dan staat de Ultramix KM4000 van AEG volop in de schijnwerpers. De afgelopen week mocht ik zelf ervaren wat de krachtige 1 kilowatt motor van deze mixer kan.

Unboxing

Het gros van de keukenmachines wordt met een grote mengkom, een draadgarde, een kneedhaak, een platte menghaak en een schenkschild verkocht. AEG geeft je naast een 4,8 Liter mengkom ook nog eens een 2,9 liter mengkom en dat is toch een mooie bonus.

Design

Net als KitchenAid kiest AEG voor ultrastevig door de Ultramix KM4000 op te bouwen op basis van een metalen frame en behuizing. Belangrijk, zeker wanneer je zware deegsoorten als pastadeeg gaat maken. De sterke motor moet immers wel in bedwang gehouden worden.

AEG heeft de Ultramix links voorzien van een hendel om de kop te ontgrendelen. Wanneer je deze naar voren trekt, kan de kop omhoog of omlaag.

AEG Ultramix KM4000 IMG_0610

Rechts zit de snelheidsregelaar die het apparaat ook kan uitschakelen. De knop ziet er niet alleen aantrekkelijk uit, maar bevat ook verlichting om duidelijk aan te geven of het apparaat in gebruik is.

Een opvallende innovatie zit onder de kop van de AEG Ultramix KM4000. Daar vinden we een LED lamp terug die in de mengkom schijnt. Zo heb je altijd duidelijk zicht op wat je aan het bereiden bent. Slim!

AEG Ultramix KM4000 IMG_0618

Accessoires

Ook de Ultramix KM4000 heeft een accessoirepoort aan de voorkant van de kop. Handig is dat AEG de afdekklep scharnierend heeft gemaakt. Zo voorkom je dat je het klepje kwijtraakt. Slim!

Draadgarde

De draadgarde lijkt te zijn gemaakt van gegoten aluminium en draden. Deze draadgarde gebruik je vooral voor bereiden van luchtig geslagen eieren en romen. Ook voor het aanmaken van aardappelpureepoeder met een klein eitje is dit de ideale accessoire. Je houdt zo een veel luchtigere puree over (eerst het ei kloppen).

Kneedhaak

De kneedhaak lijkt gegoten uit aluminium en is qua design zo vormgegeven dat hij bijna de bodem van de mengkom raakt. Deze kneedhaak is vooral bedoeld voor brooddegen en pastadeeg, al kunnen kleine hoeveelheden deeg in mijn ervaring beter met de platte menghaak worden bereid.

Platte Menghaak

Ook de platte menghaak lijkt gegoten uit aluminium en is qua design zo vormgegeven dat beide helften ongelijk zijn voor een beter mixresultaat. Deze gebruik je voor normale tot zwaardere mixklussen. Denk aan cakebeslag, aardappelpuree en koekjesdeeg. Gebruik deze ook om voor pastadeeg.

Schenkschild

Het meegeleverde plastic schenkschild moet vooral voorkomen dat je veel knoeit tijdens het mixen. Met het doorzichtige plastic hou je toch direct zicht op de inhoud van de mixer. Een soort van toevoerpijp stelt je in staat om met gemak ingrediënten toe te voegen. AEG plaatst deze toevoerpijp rechtsvoor. Hier moet je rekening mee houden wanneer je de Artisan een vaste plaats in de keuken geeft.

De ervaring

Krachtige keukenmachines als de AEG Ultramix lijken een hele aanschaf om alleen maar wat deeg te kneden. Zo moet je dit niet zien. Je haalt een keukenmachine in huis met een zeer krachtige motor. Met behulp van het accessoiregamma van AEG kun je de functies van de Ultramix KM4000 uitbreiden en aanpassen op jouw gebruik. Kwaliteit over kwantiteit is hier van toepassing.

Dat de mixer krachtig is merk ik vooral bij het bereiden van pastadeeg. Met de hand is dit een klus die nogal wat tijd kost. De Ultramix KM4000 lijkt geen enkele moeite te hebben om een mooie deegbal te kneden. Bovendien is het gemakkelijk om even wat extra bloem of water aan het deeg toe te voegen. Doordat de accessoires mooi dicht langs de rand van de mengkom draaien, krijg je een mooi mixresultaat.

Door het gemak van gebruik en schoonmaken ga je ook net even wat vaker iets leuks bakken. De machine staat immers altijd klaar voor gebruik. Even een snelle appeltaart of met de kinderen wat koekjes bakken is echt geen uitdaging meer.

Schoonmaken

De onderdelen van de AEG Ultramix KM4000 lijken in onze praktijktest geen enkele moeite te hebben met onze vaatwasser en dat past perfect in onze levensstijl. Ook gemorst materiaal op de voet van de machine is gemakkelijk af te nemen.

De mengkommen passen in elkaar, maar kunnen flink vast gaan zitten. Het is dus handig om de kleine 2,9 liter mengkom een eigen plekje in de keuken te geven. Ook geef ik graag als tip om de accessoires niet in de mengkom die onder de machine staat op te bergen. Zet je de machine per ongeluk aan, kun je door de motorkracht jouw accessoires beschadigen. Geef ook deze dus een eigen plekje. Verder is het handig om het schenkschild op de kom onder de mixer te plaatsen. Zo voorkom je stof in de mengkom wanneer je ermee aan de slag zou willen gaan.

Conclusie

Wanneer het om dit soort keukenmixers gaat lijkt KitchenAid vaak eenzaam aan de top te staan. AEG bewijst met de Ultramix dat je voor iets minder geld toch een krachtige, maar vooral ook stevige keukenmixer kunt kopen. Naast robuust is de machine ook slim in elkaar gezet. Van de handige verlichting onder de kop tot het scharnierende accessoireklepje. Minpunten hebben we niet kunnen ontdekken, dus de volle 5 sterren voor deze machine!

Beschikbaarheid

AEG heeft op dit moment een sterke promo lopen waarbij de de Ultramix KM4000 gratis krijgt. De machine is ook te vinden bij Bol.com.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

 • Sterke 1.000 Watt motor
 • Sterke metalen behuizing
 • Metalen accessoires
 • Extra 2,9 Liter mengkom
 • Vaatwasser bestendig

THE BAD

 • Geen nadelen gevonden

Eén reactie

 1. Op 10 november 2015 de aeg km4000 geleverd gekregen
  deze machine valt ons behoorlijk tegen voor een 1000watt
  doe je er 1,5 kg bloem in om brood te kneden dan stopt hij er mee
  om dat hij dit niet aankan ,ook het plastic van de deeghaak laat na 2
  keer gebruik al los waarvan de schilfers in het deeg verdwijnen
  Mijn ervaringen met een Bestron van 300 watt zijn heel wat positiever

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.