Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Minix Neo X8 Plus (Android Mediaplayer)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Zeer snelle hardware
  • Complete levering
  • Goed om op te gamen
  • Stabiele XBMC

THE BAD

  • Geen DTS of Dolby Digital

Minix heeft niet alleen de Neo X8-H een update gegeven naar de Neo X8-H Plus. Ook de Neo X8 mag eraan geloven. Afgelopen week ontvinden we op de redactie de Minix Neo X8 Plus en vandaag lees je alles over deze update van de populaire mediaplayer.

X8 Plus of X8-H Plus, wat is het verschil?

Maar eerst, wat is nou het verschil tussen de Neo X8 Plus en de Neo X8-H Plus. De twee lijken qua hardware hetzelfde, maar er zit een verschil in de prijsstelling. Niet vreemd, want voor de Neo X8-H Plus heeft Minix licenties op het gebruik van Dolby Digital en DTS. Daarmee haal je dus veel meer audio uit jouw films en series. Daarmee ligt de voorkeur van ons automatisch op het iets duurdere model. Maar is dat voor jou van minder belang, lees dan gerust door.

Unboxing

We raken vertrouwd met de unboxings van Minix. Ook de Neo X8 Plus wordt weer geleverd met alles wat je nodig hebt. Van afstandsbediening tot HDMI kabel. Het enige dat je zelf moet toevoegen is een setje batterijen voor de afstandsbediening. Wil je echt genieten, dan is het handig om een Airmouse aan te schaffen.

Design

Het design van de Neo X8 Plus is ongewijzigd ten opzichte van de Neo X8. Simpel en effectief.

Minix Neo X8 Plus IMG_0186

Aansluitingen

Aan de rechterkant van de Neo X8 Plus vinden we op volgorde een 3,5mm analoge audio aansluiting, een microfoonaansluiting, een USB poort, een SD cardreader en een USB OTG aansluiting.

Minix Neo X8 Plus IMG_0188

Achter vinden we de HDMI poort, de optische uitgang, twee USB 2.0 poorten, de LAN aansluiting en de power aansluiting. Links vinden we de antenneaansluiting.

Minix Neo X8 Plus IMG_0189

Afstandsbediening

De afstandsbediening die Minix bij de Neo X8 Plus levert heeft een flinke update gehad. Hierdoor is deze een stuk functioneler geworden al werkte de oude al prima bij apps als XBMC.

Minix Neo X8 Plus IMG_0211

Wil je echt de ultieme ervaring, blijft het een aanrader om te investeren in een goede Airmouse of een draadloos toetsenbord. Wij gebruikten de Logitech K830 bij onze reivew.

Android

De Neo X8 Plus is voorzien van de laatste Android firmware van Minix. Deze presteert een stuk beter dan de firmware op de oude Neo X8.

Minix voorziet Android 4.4 van haar eigen launcher. Een grafische schil die vooral heel goed met de bijgeleverde afstandsbediening samenwerkt. De interface doet sterk denken aan de Metro interface dat we kennen van Windows/Xbox.

Apps

Hoewel de Neo X8 Plus een Chinees product is, is het geen enkel probleem om apps als NPO Gemist of RTL XL te installeren. Standaard levert Minix ook de Netflix app mee. Helaas is Netflix nog niet Full HD. Dit ligt niet aan Minix, maar bij de wil van Netflix.

XBMC

Een sterke feature van Minix is dat Minix zelf ook een versie van XBMC bijhoudt. Dat wil zeggen dat Minix een XBMC versie levert die zo stabiel mogelijk draait op haar eigen Android versie.

4K Movie Player

Minix levert 4K Movie Player mee voor iedereen met een UHD TV. De Neo X8 Plus wordt wel wat traag, maar de playback is 100% synchroon. Daarmee is de Neo X8 Plus prima bruikbaar als 4K mediaplayer.

Miracast etc.

Verder zijn er op de Neo X8 Plus apps te vinden als AirPin waarmee je films en muziek via AirPlay of DLNA naar de Neo X8 Plus kunt streamen. Wil je het scherm van jouw non-Samsung en non-Sony smartphone mirroren, dan gebruik je de Miracast app van Minix.

Specs

Qua specs heeft Minix weinig aanpassingen gedaan aan de Neo X8 Plus. Ze maken nog steeds gebruik van de snelle Amlogic S802 chipset. Wel heeft Minix de hoeveelheid opslagruimte verdubbelt. Je gaat van 8GB eMMC naar 16GB eMMC. Dit maakt de meerprijs van de Neo X8 Plus ten opzichte van de Neo X8 ook zeer interessant.

Prestaties

Natuurlijk hebben we de Neo X8 Plus door de benchmarks gehaald. Opvallend is dat de software van de Neo X8 Plus iets beter scoort onder de Ice Storm Unlimited test dan de X8-H Plus. Het verschil is ongeveer 10%. Ook onder AnTuTu levert de Neo X8 Plus een betere score dan de neo X8-H Plus. Het verschil is wel een stuk kleiner. Hoe dan ook, de Neo X8 Plus is zeer geschikt voor het spelen van het gros van de Android games zolang het maar geen zware 3D games zijn.

Conclusie

Voor liefhebbers van films met goede audio installaties blijft het de aanbeveling om voor de Minix Neo X8-H plus te kiezen. Is dat niet de reden om een Minix de kopen, dan is de Minix Neo X8 Plus op dit moment de beste koop.

Check de Minix Neo X8 Plus bij Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.