Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Nefit Easy (Slimme Thermostaat)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Zeer snel te installeren
  • Geofencing
  • eService
  • Goed te bedienen
  • Handige planner

THE BAD

  • Mist goede tablet apps
  • Voorlopig nog geen integratie met smart home systemen
  • Installatiepakket mag vollediger en handiger

Als ik de naam Nefit Easy hoor denk ik al aan dat waanzinnig relaxte melodietje onder de Nefit Easy reclames. Het heerlijke gevoel om met een warme bak koffie in de hand weg te zakken in de bank terwijl mijn huisje heerlijk warm is. Maar hoe slim is deze thermostaat nou eigenlijk? We zochten het uit.

Unboxing

De unboxing van de Nefit Easy bestaat voor ons uit twee delen. We pakken niet alleen de Nefit easy uit, maar ook de Easy Connect Adapter. We installeren de Nefit Easy namelijk op een Remeha ketel en Remeha maakt gebruik van de OpenTherm standaard. Of jij deze Easy Connect Adapter nodig hebt hangt dus helemaal af van de ketel die jij gebruikt.

Kijk ik naar de inhoud van het pakket, dan heeft Nefit een vreemde keuze gemaakt. Zowel bij de thermostaat als de Easy Connect Adapter levert Nefit natuurlijk schroeven mee. In plaats van handige kruiskopjes heeft Nefit gekozen voor oudbollige schroeven die je met een platte schroevendraaier moet aandraaien. Vreemd en onhandig. Ook ontbreekt bij de Easy Connect Adapter een stuk twee-aderig snoer evenals een klein kroonsteentje voor als je de draad tussen de CV en de thermostaat moet verlengen. Iets dat we doorgaans wel bij andere slimme thermostaten aantreffen. Houdt hier rekening mee zodat je niet onverwacht naar de bouwmarkt hoeft te rijden.

Design

Samen met het Nederlandse VanBerlo ontwikkelde Nefit het ontwerp van de Nefit Easy thermostaat. Een opvallende thermostaat door gebruik van donkere materialen en een rechthoekig ontwerp. In het midden zit een rond display die als centrale touch interface werkt. Daaronder de status displays voor handmatig en timer gebruik.

Wanneer je de Nefit Easy niet gebruikt staat het display uit. Helaas zit er nogal wat ruimte tussen het display en de toplaag. Kijk je van opzij naar de Nefit Easy dan zijn de ronde openingen van het display grijzig wat afbraak doet aan het design van de thermostaat. Storend is het gelukkig niet en wat belangrijker is, het geheel is gewoon lekker duidelijk en de touch interface werkt zeer goed. Ook handig is dat de Nefit Easy in ons geval mooi over de ronde vlek van de oude Honeywell Round thermostaat valt.

Installatie

De installatie van de Nefit Easy bestaat voor ons uit twee delen. Natuurlijk de installatie van de thermostaat, maar eerst moeten we de OpenTherm converter installeren. Dit omdat we een CV ketel hebben die niet tot de Bosch/Nefit familie behoort.

Easy Connect Adapter

De Easy Connect Adapter komt keurig naast de CV ketel te hangen. Deze is goed vast te schroeven en de twee-aderige communicatiedraad is goed en gemakkelijk vast te zetten. De Easy Connect Adapter is voorzien van een status LED die aangeeft of de communicatie met de thermostaat en CV ketel naar wens zijn. Ook zorgt deze converter voor voldoende spanning voor de Nefit Easy thermostaat.

Nefit Easy Thermostaat

De thermostaat zelf beschikt over een houdertje die je vast zet op de muur. Wanneer deze op haar plaats zit, klik je de Nefit Easy zo op haar plaats. Heb je het bekende, ronde HoneyWell Round thermostaatje aan de muur hangen dan is het fijn om te weten dat de Nefit hier helemaal overheen zal vallen. De oude gaten zullen dus niet meer te zien zijn.

Nefit-Easy-Zwart

Instellen

Nu is het alleen nog een kwestie van de Nefit Easy op het netwerk instellen. Hiervoor verschijnt een toetsenbordje op het display van de Nefit Easy thermostaat. Je kiest jouw WiFi netwerk, vult het wachtwoord in en de Nefit Easy is online. Snel en simpel.

iOS App

Nu is het tijd om de app in te stellen. Ik gebruik hiervoor de iPad. In beginsel is de app niet zomaar te vinden op de iPad. Nefit heeft enkel een iPhone versie van de app laten ontwikkelen. Deze is wel te installeren, maar rekt zich uit over het scherm. Jammer, want het is niet heel veel meer moeite om dit wel netjes op te lossen.

Heb je de iOS app eenmaal draaien, dan vul je de gegevens van de handleiding in en geef de de Nefit Easy haar pincode mee. Daarmee scherm je de Nefit Easy af van de buitenwereld terwijl je wel vanuit overal de Nefit Easy kunt aansturen.

Plannen en automatisch aanleren

Heb je de thermostaat en de app eenmaal draaien, dan start het automatische leerproces van de thermostaat. Hierbij gaat het er vooral om dat de Nefit Easy leert hoe snel de temperatuur zich aanpast aan de ingestelde temperatuur. Zo kan de thermostaat de ketel op tijd laten verwarmen om op het gewenste tijdstip de gewenste temperatuur aan te leveren.

Hierna komt het toch echt neer op het plannen van de temperaturen. Dit is met het schema in de app gemakkelijk en snel uit te voeren. In principe draait de Nefit Easy op dit schema tenzij je handmatig de temperatuur aanpast. Daarnaast kun je geofencing instellen. Wanneer je dan met jouw smartphone de deur uit loopt, zal de Nefit Easy de temperatuur niet opstoken omdat dit simpelweg niet nodig is. Uiteraard houdt de Nefit Easy ook rekening met de temperatuur van de zon en de omgevingstemperatuur om onnodig stoken te voorkomen. Daarnaast kun je ook nog gebruik maken van de open haard functie om stookkosten te beperken.

Binnen de planning zal ook een groot deel van de energiebesparing zitten. Het is daarom belangrijk om hier echt even goed over na te denken. Merk je dat je toch veel handmatig aan het bijstellen bent, is het tijd om de planning nog eens bij te werken.

Warm Water

Helaas viel dit buiten de test, maar heb je een Nefit of Bosch ketel die recent genoeg is, dan kan de Nefit Easy ook de warme watervoorraad in de planning beheren. Waarom veel water warmhouden in de nacht of als je er de hele dag niet bent? Zonde van de energie. Hier zit een flinke besparing op de kosten. Ook kan de Nefit Easy de waterdruk in de gaten houden. Zo krijg je inzicht op de capaciteit van de ketel.

Gasverbruik inzichtelijk

Ook iets dat we niet met de Remeha hebben kunnen testen is inzicht in het gasverbruik. Bij vele Bosch en Nefit ketels kan het gasverbruik in detail aan de app worden doorgegeven. Zo krijg je keurige grafieken en kun je een duidelijk onderscheid maken tussen het gasverbruik voor de douche en het gasverbruik voor het koken.

eService

Onder de naam eService, kan de Nefit Easy het onderhoud aan de ketel gemakkelijker maken. Zijn er storingen, worden de foutcodes meteen zichtbaar en kun je deze doorzetten aan een monteur. De monteur kan bepaalde storingen zelfs op afstand verhelpen. Dat scheelt je dan mooi de voorrijkosten.

Binnen onze test hebben we de eService helaas niet kunnen testen. Deze service beperkt zich tot van met name Nefit zelf. Krijg je dan helemaal geen hulp bij storingen? Dat valt wel mee. Wanneer de thermostaat merkt dat een niet-Nefit ketel problemen geeft, zal de thermostaat wel degelijk een foutmelding naar de app sturen.

Ontwikkelingen

Nu de basis van de Nefit Easy thermostaat staat, kijkt ook Nefit verder en naar wat anderen in de markt doen. Net als Nest en de Honeywell Evohome zal Nefit haar thermostaat in de loop van het jaar openstellen via IFTTT. Zo is het mogelijk om slimme acties te programmeren. Bijvoorbeeld dat de temperatuur omlaag gaat wanneer jouw Jawbone Up activity tracker in slaapmodus gaat. Of wanneer je natuurlijk jouw MyFox alarmsysteem activeert. Ook dan is er immers niemand thuis om van de warmte gebruik te maken. Andersom zou je de geofencing mogelijkheden van de Nefit Easy kunnen gebruiken om de Hue verlichting uit te schakelen wanneer je het huis uit loopt. Nefit kijkt ook naar andere domotica of smart home mogelijkheden, maar geeft nog geen concrete roadmap. Met de ondersteuning van IFTTT zijn ze in ieder geval goed op weg.

Wat we verder al wel weten is dat Bosch samen met ABB, Cisco en LG in een nieuw smart home platform gaan zitten. Daarmee heeft LG haar eerste partners om een vuist te maken naar het SmartTings platform dat concurrent Samsung heeft opgekocht. Hoe deze samenwerking zich exact gaat ontwikkelen is nog onduidelijk, maar de kans is groot dat veel Bosch (en Nefit) apparaten via dit platform aanspreekbaar zullen zijn. Natuurlijk houden we dit in de gaten.

Conclusie

In combinatie met een recente Nefit of Bosch ketel, haalt de Nefit Easy het maximale uit de mogelijkheden van de ketel. Voor eigenaren van zo’n ketel is de Nefit Easy dan ook een logische keuze. Voor eigenaren van andere ketels is de Nefit Easy gewoon een hele mooie en goede slimme thermostaat. Wil je een slimme thermostaat in jouw smart home opnemen, dan moet je nog even wachten tot het IFTTT kanaal live staat, maar ook dat behoort dus tot de mogelijkheden.

Beschikbaarheid

De adviesprijs van de Nefit Easy is €257. Check de actuele prijs van de Nefit easy en de Easy Connect bij Bol.com. Bij de Nefit Easy hoef je geen abonnement af te sluiten bij een specifieke gas leverancier. Ook hoef je geen abonnement op software updates af te sluiten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.