Logo GadgetGear.nl
Picture of Kevin Krechting
Kevin Krechting

Review: HomeWizard HeatLink

Kevin Krechting beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Zeer makkelijke installatie.
  • Eenvoudig te gebruiken.
  • Overzichtelijke app.
  • 4 presets.

THE BAD

  • Handleiding andere interface .dan daadwerkelijke app.
  • Draad kan aan de korte kant zijn.

De nieuwe HeatLink van HomeWizard helpt je om het HomeWizard systeem ook als slimme thermostaat in te zetten. Hiervoor beschikt de HeatLink over een aansluiting die met alle OpenTherm CV ketels te gebruiken is.

Check de link van HomeWizard voor een lijst van alle ketels die Open Therm zijn en andere belangrijke informatie. Voor de Nefit ketels kun je de Heatlink ook gebruiken maar daar heb je wel een converter voor nodig en wellicht een nieuwe thermostaat. Goed, nu kunnen we echt beginnen om te kijken of we er warmpjes bij kunnen zitten.

Unboxing

De verpakking  is compact. Wanneer je de doos opent zien we de HeatLink al keurig liggen omringt door zwart karton. Wanneer we de HeatLink en het karton hebben verwijderd komen we de power supply tegen evenwel de quick guide en de kabel met de aansluitingen.

De Heatlink lijkt sterk op de HomeWizard zelf alleen dan met meer paarse tinten. Een compact kastje dat je makkelijk ergens opzet of tegen de muur bevestigd.

De HeatLink aansluiten

Zo, dan het spannendste gedeelte. Er zit een dubbelzijdig blaadje in, zou dat voldoende zijn om de Heatlink te bevestigen en de ketel te laten werken met dit vreemde object wat ineens tussen hem en zijn thermostaat zit? Het antwoord: Jazeker. Het enige wat je hoeft te doen is het draad uit de ketel te halen, aan het uiteinde daarvan aansluiten op de groene S-connector. Het (korte) draad wat je meekrijgt kun je tussen de ketel en de Heatlink gebruiken. Al zal je niet ver van de ketel af zitten aangezien het draad niet bijzonder lang is. Wil je hem toch meer dan een meter van de ketel installeren dan zul je zelf even naar de bouwmarkt moeten. Er staat duidelijk aangegeven welke S-connector waar moet. Wanneer je de draden juist hebt bevestigd en in de Heatlink zitten, is het tijd om de stroom erop te zetten en te kijken wat er gebeurd.

Wanneer je in de app zover bent om de HeatLink te koppelen zet je stroom op de HeatLink en vrijwel direct pikt je HomeWizard de Heatlink op en is deze te zien in de app. Tada, de HeatLink is omarmd door je systeem en klaar voor gebruik. Zo simpel kan het zijn als je een HomeWizard bent!

Ikzelf stond eigenlijk verbaasd van de eenvoud van installatie en het koppelen van de Heatlink dat ik in eerste instantie niet wist of het nu wel of niet gelukt was. Maar het was prima in orde en langzaam kwam er info binnen zoals de watertemperatuur en hoeveel bar je CV nog heeft. Wat een mooie tijd gaan we toch tegemoet met technologie als deze.

HeatLink-wireframe-installeren.1387890894

De HeatLink instellen

Je kan diverse voorkeuren instellen voor wanneer je weg bent, thuis bent, slaapt of comfort wilt hebben. Je kunt dus in totaal 4 presets programmeren. Dit is wel wat anders dan de handleiding weergeeft (3 namelijk). Ook staat er in de handleiding dat het icoon rechtsboven meer uitleg geeft, ook dit is niet waar. Ik krijg dan een thermostaat icoontje wat mij aangeeft dat de thermostaat op dat moment weer leidend is, ik zie dan ook meteen op hoeveel graden de thermostaat staan. Dus dat kan in het begin wel een beetje verwarrend zijn maar goed. De app zelf is duidelijk genoeg.

Je kunt natuurlijk ook zelf de temperatuur regelen door op de + of – te drukken. Wat ook kan is een timer zetten dat hij voor minimaal een uur en natuurlijk langer een bepaalde temperatuur moet behalen. Nadat de timer is afgelopen springt hij weer op de thermostaat, deze is dan weer leidend.

Misschien wel belangrijk om even hier te behandelen. De Heatlink “luistert” als het ware mee met de ketel en de thermostaat. De thermostaat wordt leidend zodra de timer is afgelopen of het programma dat je op de thermostaat hebt ingesteld weer actief wordt. Om dit laatste te voorkomen heb ik de thermostaat in zomerstand gezet. Zo is er op mijn ketel ( Remeha Avanta) geen actief programma en springt die dus niet terug. Misschien een tip die nuttig kan zijn. Ik regel alles zelf via de app.

De beleving

Hoe bevalt die? Is die het geld waard? Dit zijn vragen die terecht worden gesteld worden. De HeatLink wordt geprijsd op €129,-. Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat je nu veel meer controle over je verwarming hebt. Natuurlijk, je kunt tegenwoordig programma’s instellen en zelf samenstellen bij de nieuwere ketels, maar toch de HeatLink geeft je enorm veel invloed op de temperatuur van je huis. Ikzelf heb het ervaren als zeer makkelijk en toegankelijk. Wanneer ik naar huis ging kon ik de verwarming alvast aanzetten om thuis te komen in een lekker warm huisje. Zo zijn er tal van voorbeelden waar directe controle altijd beter is dan standaard programma’s.

Ook mensen in je huis zonder de app of toegang daartoe hoeven geen kou te lijden. Zoals hierboven vermeld wordt je thermostaat weer leidend wanneer je er daar de temperatuur instelt. Makkelijk en simpel dus.

In de app staat er in het hoofdmenu meteen hoeveel graden het moet zijn is huis. Wanneer je daarop klikt kom je in het scherm en zie je een huis  met daaronder drie iconen. Een douchekop die aangeeft wanneer er warm water wordt gebruikt. Een vlam om aan te geven dat je ketel het water verwarmd en een radiator om aan te geven of het huis verwarmd wordt of niet. Wanneer één van de iconen oranje kleuren zijn deze dus actief. Verder zijn dus de 4 presets te zien en kun je nog naar rechts swipen om de druk en het temperatuur van je water te zien evenwel mogelijke storingen.

Wat ik niet heb kunnen doen/vinden is om een soort programma te maken wanneer de ketel aan moet slaan om bijvoorbeeld om 7:00 te verwarmen naar 20 graden wanneer ik opsta. Wat dus wel kon met de schakelaars om een heel programma te maken wanneer ze aan/uit moeten gaan, is tot zover nog niet mogelijk met de HeatLink, hopelijk komt dit in de toekomst nog door nog slimmere ketels.

Conclusie

De installatie was een stuk eenvoudiger dan ik had gedacht, automatisch regelt de HeatLink dat er verbinding met de ketel en de thermostaat wordt gelegd en na het koppelen is het klaar om gebruikt te worden. Alles is eenvoudig in gebruik en je kunt 4 presets maken om met 1 tik een temperatuur in te stellen. Ik ben erg te spreken over deze slimme thermostaat en zijn gebruiksgemak! Voor meer info over de HeatLink check de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.