Analyse: Het aantal huizen met slimme thermostaten groeit sterk

Berg Insight heeft afgelopen week becijferd dat het goed gaat met de slimme thermostaat. In Noord-Amerika ligt de slimme thermostaat al langer in de winkel en daar zagen de mensen van Berg Insight de markt met 107% groeien naar 3,2 miljoen huizen. In Europa, waar de thermostaten wat minder lang verkrijgbaar zijn, groeide de markt met 96% naar 0,7 miljoen huizen.

Hoewel 0,7 miljoen zelfs voor Nederlandse begrippen niet enorm is, laat het wel zien dat steeds meer mensen over gaan op de slimme thermostaat. Niet vreemd natuurlijk gezien de enorme push vanuit de energieleveranciers die de Toon’s en Anna’s de huiskamers induwen. Over de komende vijf jaar verwacht Berg Insight dat de markt in Noord-Amerika zal groeien naar 38,2 miljoen huizen met een slimme thermostaat. In Europa zal dit groeien naar 13,6 miljoen huizen.

De voornaamste redenen tot aanschaf van een slimme thermostaat lijkt energiebesparing en comfort te zijn. In Noord-Amerika zijn energiebedrijven in staat om aan te geven op welke momenten veel energie wordt gevraagd en zo dynamisch hogere prijzen door te geven. De slimme thermostaat kan de energievraag daardoor meer richten op de momenten dat energie goedkoop is. Een ontwikkeling die hier nog niet echt op gang lijkt te komen.

De grootste spelers in Noord-Amerika zijn Nest, Honeywell en (het voor ons minder bekende) Ecobee. In Europa is het Duitse eQ-3 dat slimme thermostaatkranen maakt welke in 0,3 miljoen huizen te vinden zijn. Verder worden de thermostaten van British Gas (hier niet verkrijgbaar) en de Toon van Eneco genoemd. De Toon zou in 0,1 miljoen huizen te vinden zijn. Andere merken die in Europa actief zijn met slimme thermostaten zijn Climote, Danfoss, Heatapp, Heat Genius, Honeywell, Ngenic, Nest, RWE, Netatmo, Anna en Tado. Van een aantal hiervan lees je binnenkort de review.

Eén reactie

  1. Beste redactie.

    Mochten jullie voor jullie review meer willen weten over RWE-SmartHome, dan zijn jullie bij ons aan het juiste adres. 360 Automated bv is de officiële partner van RWE SmartHome voor de Benelux. Met vriendelijke groet, Paul & Leon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events