Test: Nieuwste actioncams GoPro, Sony en AEE

Met een actioncam viel je een paar jaar geleden nog op tijdens (winter)sport. Dat is in korte tijd veranderd. Heel wat camera’s zitten op helmen, borst of andere plek gemonteerd. Marktleider GoPro blijft vernieuwen maar wordt op de proef gesteld door Sony en relatieve nieuwkomers zoals AEE. Met drie nieuwe actioncamera’s gingen we de bergen in voor een weekend skiën en testen.

GoPro Hero4 Silver
gopro-hero4-silver
De Hero camera’s van GoPro worden jaar op jaar verbeterd. Telkens als de concurrentie weer op min of meer gelijk nivo zit, komt GoPro weer met een update. Zo ook met de Hero4 lijn. De hoeveelheid aan actuele keuzes, maakt het wellicht lastig om te kiezen welke Hero nu het best bij wensen en budget past. Zo is er een Hero voor 125 Euro voor de basis versie en kosten de nieuwe Hero4 versies 379 voor de Silver en 479 voor de Black versie. De Black versie is interessant voor wie het maximale uit de beeldkwaliteit wil halen. Dit is echt veel te veel voor menig hobby gebruiker. De Silver editie kan op papier iets minder in 4K beeldmogelijkheden, maar is veel interessanter. Zo is de lichtgevoeligheid beter dan de Black en is vooral het ingebouwde touch display erg handig. Direct zien wat je filmt en samen de beelden direct terugkijken is nu mogelijk.

Het is GoPro gelukt om met de Hero4 Silver een GoPro camera te maken met aanraakgevoelig scherm in een behuizing waar eerst nog een kale GoPro in paste. Dit betekent dat deze Silver editie in de ‘dunne’ waterdichte behuizing past. Hoewel de Hero4 Silver op het eerste gezicht niet heel nieuw lijkt, ziet de GoPro liefhebber direct dat op alle punten de kwaliteit is verbeterd. De behuizing en accu zijn gelijk gebleven wat erg handig is voor uitwisselbaarheid van laders en accessoires. De accu is nu makkelijker te verwisselen en zit stevig in de behuizing wanneer het klepje dicht is. Geen gefriemel meer met nagels zoals bij de Hero3. Het display vraagt natuurlijk wat meer stroom, maar ook hier heeft GoPro over nagedacht. Met een knopje is het display uit te zetten en sowieso kan het scherm bij filmen automatisch in standby modus gaan.

De beelden zijn voortreffelijk uit de camera. In deze prijsklasse zijn de verschillen tussen de diverse camera’s overigens erg minimaal. Bij afspelen op het scherm is het luidsprekertje voldoende om het opnamegeluid te horen in een volle apres-ski kroeg. Het menu van de Hero4 Silver is erg modern en maakt pijnlijk duidelijk dat de onscreen menu’s van concurrenten erg ouderwets ogen. Overigens kunnen die natuurlijk wel net zo functioneel zijn. Wanneer je de Hero4 Silver veel in een behuizing gebruikt, is het menu gebruik niet ideaal. Natuurlijk werkt de ouderwetse twee knops bediening, maar de camera weet niet dat touch display niet kan werken. GoPro had een knopje of sensor moeten in bouwen, zodat eenmaal in de behuizing er geen mogelijkheid is om het onscreen menu’s op te roepen.

Sony AS100
1086170_RB_00_FB.EPS
Sony is in twee jaar tijd het serieuze alternatief geworden van GoPro. De beelden uit de Sony AS30 hadden ons al overtuigd, maar de AS100 gaat nog een stukje verder. De AS100 heeft geen extra behuizing nodig om tegen een spatje water te kunnen. De camera heeft net als de AS30 een ingebouwd GPS wat de snelheid, en route feilloos vastlegt. Ten opzichte van de GoPro Hero4 krijg je dus net zulke fraaie beelden met meer technische mogelijkheden. Ook de accessoire lijn van Sony is net zo uitgebreid en goed verkrijgbaar als GoPro. Dit helpt het merk zonder twijfel om de tweede plek in de actie camera markt stevig te pakken. Wel heeft Sony een puntje van verbetering als het gaat om de helmplaatsing. De hellinkshoek van de camera is bovenop een helm niet instelbaar.

De AS100 gaat direct aan wanneer je de start knop indrukt. Echter met een helm op, is het piepje wel erg zacht. Goed nadenken dus wat je aan het doen bent. De oude Contour camera’s hadden dat met een schuif schakelaar beter opgelost. Overigens hebben de GoPro camera’s hetzelfde probleem. Je weet niet goed wanneer de camera nu loopt of niet. De app die je dan kan gebruiken is fraai als je even rustig de tijd hebt, maar niet als je wilt gaan skiën of midden in de actie zit. De Sony pols afstandsbediening is dan een echte uitkomst. Op het display zie je wat de camera ziet en is starten/ stoppen makkelijk te regelen. De band gaat prima over een ski- of motorpak heen.

De vormgeving van de Sony camera’s blijft eleganter dan de GoPro blokjes. De nieuwe AZ1 ziet is qua vormgeving nog fraaier door het minimale formaat. Die camera heeft alle opties en beeldkwaliteit als de AS100, is spatwaterdicht zonder extra behuizing en heeft net als de AS100 ingebouwde beeldstabilisatie. Het enige wat de AZ1 niet heeft is de GPS functionaliteit en wifi verbinding. De GPS functie kunnen we missen, maar de afstandsbediening blijkt erg praktisch. Eigenlijk zou het ideale model dus het formaat van de AZ1 hebben, met de wifi opties van de AS100.

Sony heeft heel wat meer beeldkennis en miniaturisatie ervaring in huis dan GoPro. Sony maakt de beeldsensoren die in veel actiecamera’s en telefoons zitten. Kortom Sony zal doorgaan en is een zekere keuze als je in hun actiecamera wereld stapt. Je krijgt als bonus ook nog eens de nieuwste codec om in XAVCS formaat haarscherp beeld erg gecomprimeerd op te slaan. Let wel op dat daar speciale microSDXC kaarten voor nodig zijn en op de Mac deze codec nog niet lekker werkt. Op Windows is het geen enkel probleem en Adobe Premiere (Elements) is de oplossing voor Mac gebruikers.

AEE S71
S71-1-web
Bij de massa zal het Chinese merk AEE onbekend zijn. Het merk levert echter al jaren actie camera’s en drones. Voordat de merken GoPro en DJI doorbraken, was AEE ook al actief in deze productgroepen en in Azie marktleider mbt actie camera’s. Het merk heeft zich tot op heden niet op Europa gericht. Nu is er een Nederlandse importeur die het merk beschikbaar maakt voor de Nederlandse markt. Dat betekent dat waarschijnlijk de producten spoedig niet alleen in webshops te koop zijn, maar ook in de sport en CE retail. Wij kregen een AEE S71 ter test opgestuurd.

De S71 is duidelijk geïnspireerd door de GoPro camera’s. Het ontwikkelteam heeft wel alle praktijkwensen doorgevoerd in de hardware. Zo is er een aparte start en stop knop. De kans dat je aan het gissen bent wat de camera op je helm aan het doen is, wordt beduidend kleiner dankzij het AEE design. De camera heeft ook zoveel instellingen dat het je bijna duizelt aan creatieve ideeën. Van timelapse tot slowmotion en foto bursts, het is allemaal veel makkelijker in te stellen dan bij andere camera’s. Dit komt door de vele knoppen op de camera. Voor de meeste functies hoef je niet diep in allerlei menu’s te duiken. Gewoon knopje indrukken voor foto, zoomen of afspelen. De S71 wordt geleverd met allerlei steuntjes, een waterdichte behuizing, een aparte microfoon en zelfs een afstandsbediening. Die afstandsbediening is wat lomper dan de GoPro versie en heeft geen schermpje zoals de Sony bediening. Het is wel een oerdegelijke afstandsbediening die met een fysieke schakelaar te koppelen is met de actie camera. Op de skipiste verlies je dus geen minuten door gefriemel in menu’s. Het aantal knoppen en mogelijkheden vergt wel dat je de Nederlandstalige handleiding goed leest en flink wat oefent voor je jouw actie gaat vastleggen. Dat geldt overigens voor vrijwel alle actiecamera’s maar de S71 vergt wat meer studie. Het schermpje is te verwijderen waardoor de camera langer op zijn accu werkt en hij in de dunnere behuizing past. Hoewel de steuntjes identiek lijken aan die van GoPro, zijn ze niet uitwisselbaar.

De beelden van de S71 zijn een fractie minder dan de AS100 en Hero4 Silver. Dat zie je echter enkel wanneer je de beelden naast elkaar zet. Dan is het ook duidelijk dat de AEE beelden wat gekleurder en dynamischer zijn. Het is een kwestie van smaak, maar veel mensen reageren positiever op de AEE beelden door de kleurrijkheid. De meegeleverde microfoon is erg prettig bij het filmen van motor actie. Eindelijk geen continu geruis maar het geluid van je motor goed onder het beeld. Houd wel qua veiligheid rekening met de lange kabel en plaatsing van de microfoon.

Conclusie
Sony en GoPro strijden om de eerste plaats qua actie camera’s. GoPro heeft voorlopig het voordeel van een sterke merkpositie en een oplossing voor elk prijspunt. Sony heeft een toekomstzeker platform neergezet waar menig ander merk van droomt. De beelden van de Sony zijn super en de vormgeving van de camera is elegant en de accessoires bieden veel mogelijkheden. Instellen van de hellingshoek op de helm is een verbeterpunt voor Sony. Nieuwkomer AEE biedt met de SP71 een heel compleet pakket. Voor wie maar één keer in de buidel wil tasten is dit een absolute aanrader.

GoPro Hero4 kost 379 Euro

Plus: Uitwisselbaarheid accessoires; klein formaat, touch display
Min: Onduidelijke start/stop; beperkte accuduur

Sony AS100 kost 299 Euro
Plus: Prachtig beeld; veel goede accesoires; spatwaterdicht; gps
Min: Hellinghoek helmmount niet instelbaar; onduidelijk start/stop

AEE SP71 kost 279 Euro
Plus: Zeer compleet geleverd; no-nonsense ontwerp; robuust; fraai beeld
Min: Ietwat lomp; stop knop mag groter; past niet op GoPro accesoires

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • design, beeld, bediening

THE BAD

  • accuduur, start/stop/ bevestiging

2 reacties

  1. Kleine correctie: Op de Sony AZ-1 zit wel degelijk wifi.
    Ik heb hem inclusief afstandsbediening en dat werkt perfect.
    Gezien het minieme prijsverschil met de As100 zou ik iedereen aanraden voor de AZ1 te gaan. Hij is een stuk kleiner dan z’n voorganger en dat merk je wanneer je hem aan je helm zet.

  2. Hoe kan ik video’s sharen op mijn ipad?
    Ik heb de s71t en de magicam app, maar kan niks vinden om beelde te sharen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events