Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Oliebollen (of Airbollen) bakken in de Philips Airfryer

Het was de enige reden dat binnen onze familie nog een traditioneel frituur circuleerde; het bakken van oliebollen rond de jaarwisseling. Met dit recept maken we dit jaar ook een einde aan die traditie.

Ingrediënten

  • 1 pak Koopmans oliebollen origineel (500gr)
  • 7 gram gist (meestal 1 zakje)
  • 250gr rozijnen of ander gedroogd fruit (verse appelblokjes zijn ook lekker)
  • 50gr bloem
  • 15gr poedersuiker
  • 3el olie (zonnebloem/soja/whatever)

Voorbereiding

Laat het gedroogde fruit wellen in water (rum mag ook). Ondertussen vul je een groot bord met de mix van bloem en poedersuiker.

Nu gaan we de mix maken. Hiervoor gebruiken we voor het gemak de Philips Avance Collection Keukenmachine (HR7954) met de deeghaak. Met de hand of een andere mixer kan het natuurlijk ook Vul de kom langzaam met de oliebollenmix en de gist. Voeg hierna 250ml lauw water toe en daarna de inmiddels gewelde vruchten. Je zal merken dat de machine slechts enkele seconden nodig heeft om het beslag te vormen. Hierna dek je de kom een uurtje af met een vochtige doek.

De reden dat we minder vocht toevoegen is om het deeg steviger te maken. Zo voorkomen we dat het deeg door het gaas van het mandje zakt.

Het oliebollen bakken

Voor het bakken van de oliebollen is het verstandig om het bakaccessoire te gebruiken. De oliebollen zakken anders een beetje door het rooster en blijven daaraan kleven. In het bakaccessoire passen vier middelgrote bollen.

Deze bollen scheppen we met een ijsschep uit het beslag. Voor ze in de bakaccessoire gaan, rollen we de bollen even door het bord met bloem en poedersuiker. Hierdoor voorkom je dat de beslagbollen overal aan vast blijven plakken. Nu zijn ze klaar om in de bakaccessoire gelegd te worden.

Laat de Airfryer of Airfryer Avance XXL nu op 200 graden, 7 minuten bakken. Daarna haal je de bakaccessoire even naar buiten. Met een kwastje bestrijk je de bollen met olie. Dit om een goede korst te kunnen vormen. Het kan zijn dat jouw bollen aan elkaar zijn gaan kleven. Je mist in de Airfryer namelijk de opwaartse en isolerende kracht die olie op de bollen heeft. In dat geval snij je ze met een lepel uit elkaar. Zorg dat alle bollen nu op de kop komen te liggen en dat de ‘losgesneden’ delen tegen de wanden van de bakaccessoire ligt. Nu bak je ze in nog eens 7 minuten af.

Kan dit ook met andere heteluchtfrituren?

Dit hangt sterk af van de constructie. De Longhi en Tefal gebruiken een automatische roerarm. Deze zullen de ballen kapotmaken tijdens het bakken. Modellen die een vergelijkbare constructie met die van Philips hebben zouden dit wel moeten kunnen. Dit hebben we echter niet getest.

Het resultaat

Het resultaat van de oliebollen uit de Airfryer is een verrassende ‘light’ variant. In het mondgevoel mist de vette buitenlaag en ook visueel zien ze er meer uit als krentenbollen met een dikkere korst. Dit is misschien even wennen, maar de vulling van de bollen is net zo lekker als bij de traditionele bol.

Fijne jaarwisseling!

3 reacties

  1. ik heb onlangs een airfrayer gekocht perfect machine maar vandaag heb ik olie bollen proberen te bakken dat lukte me niet wat ik verkeerd gedaan heb weet ik niet nu men vraag is zijn de pakken van koopmans bestemd voor de airfrayer

  2. Ik heb ook gewoon het pak vaan koopmans gebruikt. Hou er alleen rekening mee dat de buitenkant niet met olie bedekt is omdat je eigenlijk geen olie gebruikt. De buitenkant is dus meer als een broodkorst dan de traditionele krakende/sompige korst. Hierdoor krijg je ook minder calorieën binnen.

  3. ik wil graag recept voor olie bollen voor de air fryer zonder olie want ik kan niet tegen olie wegens maag verkleining maar zoek een recept dat ik toch een paar bollen kan maken kan dat wel????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.