Review: Philips AirFryer Heteluchtfrituur

Het is denk ik zo’n vijf jaar geleden. Ik liep op de Food Valley beurs in Ede. Hier laten fabrikanten de nieuwste snufjes op culinair gebied zien en proeven. Midden in de zaal stond een gigantische kast van geborsteld staal. Het resultaat dat eruit kwam? De eerste frites, gefrituurd in hete lucht. Kostprijs? Iets van €20.000 als ik het me nog goed kan herinneren…

We zijn nu heel wat jaartjes verder en Philips heeft inmiddels de AirFryer op de markt gezet. Een frituurpan op basis van hete lucht, klein genoeg voor in de Hollandse keuken. De eerste vraag die ik me stel is natuurlijk, krijgen we daar lekkere frites van? En lekkere snacks? Het blijft immers de Hollandse keuken.

Uiterlijk

De AirFryer is een soort van groot plastic ei. Wij testten de witte versie waarbij de luchtinlaat aan de achterkant zwart gekleurd is. Dat geeft de AirFryer een leuke, moderne uitstraling. Er is ook een zwarte uitvoering. Daarbij zijn wel alle onderdelen zwart.

Het mandje van de AirFryer is groot genoeg om voor drie tot vier personen frites in te bakken. Ben je alleen, dan heeft Philips er een handige verdeelplaat bij zitten. Dan kan je er voor kiezen om je snack aan de ene kant te leggen en de frites aan de andere kant. Let dan wel goed op de verschillende gaartijden.

Aan de achterkant zit natuurlijk de stekker. Philips heeft de constructie zo ontworpen dat je de stekker in de AirFryer kan duwen. Zo heb je geen last van de stekker wanneer je de AirFryer niet gebruikt.

Vriesvakfrites

Philips geeft aan dat je met de Airfyer tot 80% minder vet gebruikt. Wanneer je frites gaat bakken, moet je deze eerst van een beetje olie voorzien. Hiervoor doe je ongeveer een eetlepel olie in een mengkom. Daarna hussel je de frites er doorheen. Voor gemiddelde Aviko frites hebben we ongeveer 15 minuten nodig om ze gaar en lekker krokant af te bakken.

Eigen Frites, Krieltjes e.d.

Het is ook mogelijk om zelf frites te maken. Dit gaat erg gemakkelijk. Je schilt een aardappeltje (of boent deze alleen even schoon) en snijdt deze tot frites (eventueel met een fritessnijder). Je laat ze een half uurtje dobberen in een bak met water zodat ze goed vochtig worden. Daarna is het een kwestie van oliën en in de AirFryer. Het resultaat? Heerlijke frites, maar de baktijd hangt wel van de snijddikte af. Denk er dus aan om de frites even dik te snijden.

Het is ook goed mogelijk om krieltjes en andere aardappelproducten te frituren. Hierbij moet je wel rekening houden met de baktijd (dikte) en dat je deze producten toch echt moet oliën.

Kroketten en Andere Snacks

Wil je het echt makkelijk, dan koop je de kroketten van de Mora. Op de verpakking van Mora heeft het bedrijf keurig vermeld wat de baktijden van haar producten in de AirFryer zijn. Natuurlijk kan je deze ook noteren en gebruiken op je favoriete merk kroketten. Het enige dat je daarbij in de gaten moet houden, is dat een van Dobben kroket dikker is dan die van Mora. De standaard (Mora) kroketten kregen we met de aanwijzingen van More heerlijk krokant. De van Dobbens hebben we nog steeds niet zoals we ze echt graag willen. Krokant en door en door gaar. We blijven testen ;-).

Op het gebied van Frikadellen, is het in de AirFryer nog belangrijker om goed op de baktijd te letten. Voor vrijwel alle merken die we hebben getest, is de baktijd ongeveer 8 minuten. Bak je langer, scheuren ze open. Nog steeds lekker, maar minder mooi voor het oog…

Bakaccessoire

Wij ontvingen van Philips de Viva Collection uitvoering van de AirFryer. Deze verpakking bevat standaard de bakaccessoire. In het AirFryer kookboek staan diverse tips voor quiche en andere recepten. Helaas zijn die porties in de praktijk een stuk kleiner dan je zou verwachten. Met de bakaccessoire laat Philips zien dat het goed mogelijk is om de AirFryer als gewone heteluchtoven te gebruiken.

Geurtjes

Philips roept (ook dit jaar weer op de huishoudbeurs) dat de AirFryer geurloos werkt. Dit klopt niet helemaal. We konden wel degelijk ruiken wat we bakten. De geur is alleen vele malen minder penetrant dan de geur die we van onze Tefal pan gewend zijn. Een kwartiertje na gebruik ruik je niet meer dat je aan het frituren bent geweest.

Schoonmaken

Het grote voordeel van minder vet is niet alleen beter voor de gezondheid, het scheelt ook een berg in het schoonmaken van je AirFryer. Alleen je frituurmandje en de lade waar deze in ligt worden vies. Deze kan je beiden zonder probleem in de afwasmachine schuiven. Let er dan wel op dat de ‘lade’ aan de buitenkant van hetzelfde plastic is als de behuizing van de rest van de AirFryer. Met geregeld schoonmaken kunnen hier kleine krasjes op ontstaan. Deze vallen bij de witte versie nauwelijks op.

GadgetGear Keukentips

In de handleiding staat dat je ongeveer halverwege de baktijd, de frites (of andere producten) om moet schudden. Vergeet je dit, bakt de boel aan elkaar en is het resultaat een vieze zachte aardappelprut. Dat wil je niet ;-).

Ga je olie gebruiken? Dan maak je het jezelf gemakkelijk met een kleine verstuiver. Zeker bij het oliën van kroketten is dit een stuk makkelijker dan olie over de kroketten heen te ‘roeren’.

Haal je diepvriesfrites in de supermarkt? Voel dan aan de binnenkant van de zak of deze vettig aanvoelt. Is hij vettig? Dan hoef je geen extra olie over de frites te doen.

Niet alle soorten olie kunnen goed met hoge temperaturen overweg, waardoor deze schadelijke stoffen aan kunnen maken die kanker kunnen veroorzaken. Oliën die relatief veilig zijn bij de temperaturen van de AirFryer zijn arachideolie, olijfolie, sojaolie en zonnebloemolie. Elke olie heeft wel een eigen bijsmaak, al is dat minimaal.

Conclusie

Wanneer je al wat jaartjes met de klassieke frituur hebt gewerkt, is het je vast al wel opgevallen. Je vergeet de timer en doet alles op gevoel. Dit gevoel moet je met de AirFryer weliswaar opnieuw ontwikkelen, maar dan haal je er frites uit die minstens zo lekker zijn als uit het klassieke frituur. Voor snacks is de timing eveneens van groot belang. Dat je minder vet gebruikt proef je wel terug in het product en dat bevalt mij ontzettend goed. Een must-have keukengadget!

Beschikbaarheid

De AirFryer is al sinds 2010 op de markt, maar blijft duur. De adviesprijs ligt rond dit moment rond de €199,99. Ga je goed zoeken, dan is hij al voor €140 te vinden.

UPDATE - Inmiddels hebben we ook de concurrent op de keukentafel gelegd: de Tefal ActiFry.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments on “Review: Philips AirFryer Heteluchtfrituur”

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Mooi stukje design
  • Makkelijk, smakelijke frites bakken
  • Daadwerkelijk veel minder vet nodig
  • Makkelijk schoon te houden
  • Handig bakaccessoire

THE BAD

  • Snacks zijn lastiger onder de knie te krijgen
  • Langere baktijd voor de frites
Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram