Alles over de E.ON EnergieAssistent en slimme thermostaat

Ook E.ON komt met een eigen slimme thermostaat, maar daar laten ze het niet bij. Onder de noemer EnergieAssistent komt de energieleverancier met een totaalpakket voor gecontroleerd energieverbruik dat niet alleen beschikbaar is voor de eigen klanten.

Het pakket bestaat uit drie onderdelen die allemaal in België worden geproduceerd. Zo koopt E.ON bij het Belgische Fifthplay het basisstation en de slimme stekkers in. Het Nederlandse ICY levert de thermostaat (die een Fifthplay logo draagt). Deze thermostaat is gelijk aan de E-Thermostaat die ICY aan Essent levert.

Het basisstation is via een LAN kabel of WiFi met het eigen netwerk te verbinden. De communicatie met de slimme thermostaat en stekkers verloopt via een eigen draadloos protocol. Dit omdat WiFi stekkers een veel hoger eigen energieverbruik hebben. Alle logica zit in het basisstation en de cloud, maar is vooral zichtbaar in de app van E.ON. E.ON is namelijk niet de enige die dit pakket van Fifthplay gebruikt. In België goed Electrabel dit ook, maar die gebruiken de standaard Fifthplay app. E.ON voegt met behulp van haar eigen app een berg aan eigen logica toe.

Slimme stekkers

De slimme stekkers van E.ON beschikken over tweewegcommunicatie. Je kunt ze niet alleen gebruiken om apparaten te schakelen, maar ook om afwijkend energieverbruik te meten. Stel je koelkast verbruikt ineens geen energie meer, dan is hij kapot en dat is handig om te weten. Gebruikt hij ineens enorm veel energie, staat hij misschien al een tijdje open. Hierop zijn slimme meldingen te configureren.

De stekkers kunnen ook gebruikt worden als standby killers. Valt het energieverbruik onder een bepaald niveau, kan het helemaal worden afgesloten. De schakelaars kunnen tot 25 ampère schakelen, dus het is mogelijk om meerdere apparaten op één stekker aan te sluiten. Dan is het alleen niet goed mogelijk om problemen met individuele apparaten te herkennen. Dit kan in theorie wel, want de Smappee energiemeter kan op basis van storingspatronen individuele apparaten herkennen. Dit staat nog wel op het wensenlijstje van het team achter de EnergieAssistent.

Slimme thermostaat

De slimme thermostaat in het pakket beschikt over de mogelijkheid om via de app een planning te maken om zo te voorkomen dat je een nachtje doorstookt terwijl dit niet nodig is. Of overdag als iedereen werkt. Self learning zoals de Nest ontbreekt helaas, maar is wel iets waar E.ON in 2015 mee hoopt te komen.

Aanwezigheidsdetectie is ook aanwezig en dit gaat net als bij de Netatmo, Anna, Toon, Thermosmart, Nefit en Honeywell via geofencing. Echter schakelt de thermostaat niet automatisch uit, maar zal de app vragen of dit nodig is. Er kan immers nog iemand thuis zitten.

Geofencing is meteen gekoppeld aan de slimme sterkkers in het EnergieAssistent pakket. Zo kun je op basis van Geofencing ook de vraag krijgen bepaalde stekkers uit te schakelen. Bij voorbeeld van je TV, computer of telefoonlader.

Basisstation

Alle logice en verbindingen verlopen via het basisstation. Deze komt in twee uitvoeringen. Een uitvoering voor iedereen die al slimme meters in huis hebben en één voor mensen die tussen 2015 en 2020 die overstap nog moeten maken. In 2020 moeten 80% van de huishoudens in Nederland namelijk over slimme meters beschikken.

De versie die niet geschikt is voor enkel slimme meters biedt naast ondersteuning voor slimme meters ook optische sensoren die bestaande domme meters kunnen uitlezen. Wanneer er dan een slimme meter wordt geplaatst, hoef je alleen maar de P1 stekker aan te sluiten en worden de optische sensoren niet langer gebruikt.

De EnergieAssistent verzamelt de nodige informatie over jouw verbruik en slaat dit op in de cloud. Natuurlijk met een beveiligde verbinding en op servers die hier in Nederland staan en daarmee onder de Nederlandse wetgeving vallen. E.ON zal deze informatie niet vrijgeven aan derden, maar wel gebruiken om adviezen op maat aan te gaan bieden. Zo kan het zijn dat je het advies krijgt om bij afwezigheid de verwarming iets hoger te laten staan dan je normaal doet omdat het opstoken tot een comfortabele temperatuur uiteindelijk minder gas kost en dus minder geld.

Integratie met IFTTT en andere domoticaplatformen is er nog niet. Daarmee lopen de Nest en Honeywell thermostaten voorop. Wel is dit iets waar E.ON mee aan de slag zou willen gaan. Dit kan dus nog komen.

Iets dat relatief uniek is aan het EnergieAssistent basisstation is dat deze ook gebruikt kan worden in combinatie met zonnepanelen. Hiervoor moet wel een extra module worden geïnstalleerd.

Kosten

E.ON vraagt voor de EnergieAssistent een maandelijkse bijdrage van €14,50. KEMA heeft berekend dat een energiebesparing van 10% goed mogelijk is bij gebruik van slimme thermostaten. E.ON verwacht dan ook dat je dit maandbedrag gemakkelijk terug kan verdienen op enkel de gasbesparing.

Het pakket bevat twee slimme stopcontacten, maar deze zijn vanaf volgend jaar ook bij te bestellen. De prijzen liggen nog niet vast, maar waarschijnlijk zal het €45 voor 1 of €80 voor twee stopcontacten worden. Het abonnement is ook een soort servicecontract. Mocht er ook wat met de hardware zijn, vervangt E.ON dit meteen.

Opvallend aan het hele aanbod is dat een energiecontract bij E.ON geen verplichting is. Ga je weg bij E.ON, hoeft je de thermostaat e.d. niet van de muur te rukken. Je kunt het abonnement van de EnergieAssistent gewoon combineren met het aanbod van jouw nieuwe energieleverancier. Wel is het zo dat E.ON met combinatieabonnementen zal komen waardoor je onder de streep in theorie goedkoper uit bent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram