Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Test: Levensweg Elektronisch Bankieren

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • De pinautomaat is vooral leuk voor jongere spelers
  • Veel leuke opdrachten
  • Ook bij het niet durven uitvoeren van de opdrachten, blijft het spel spannend

THE BAD

  • Meekijken op de pinautomaat is wat lastig

Wie heeft tijdens zijn of haar jeugd niet het spel Levensweg gespeeld? Voor mij was het altijd een bijzonder spel. Vooral omdat het ging over het grote graaien. Het vergaren van een enorm fortuin, zonder dat je hoeft te onderhandelen met anderen (zoals in Monopoly). Onlangs gaf Hasbro Levensweg een digitale make over. Hoe dit nieuwe spelen bevalt, lees je vandaag.

Unboxing

Ik weet niet waarom. Keer op keer stopt Hasbro haar mooie spellen in prachtige dozen. Handig, want ze moeten een aantal jaartjes meegaan. Bij Levensweg Elektronisch Bankieren heeft Hasbro hier niet voor gekozen. In plaats van de reguliere kwaliteitsdoos vinden we een doos van dun karton met gevouwen golfkarton aan de binnenkant. In onze speeltest met kinderen begon vooral de omdoos al snel scheuren te vertonen. Zonde!

Met de kwaliteit van het spel zelf is het gelukkig beter gesteld. De auto’s waarmee je als speler rijdt zijn netjes vormgegeven en er zijn voldoende poppetjes om in de auto’s te zetten. Het bord is weer stevig en het ‘wheel of life’ zit stevig in het spelbord weggewerkt.

Hasbro Levensweg Elektronisch Bankieren Spelers

Naast de auto’s, krijg je ook fiches die je zo nu en dan moet gebruiken om mee te gokken. Helaas vallen deze wat minder op wanneer je ze per ongeluk over het speelbord laat zwerven. Het was fijn geweest als deze bijvoorbeeld van hetzelfde plastic waren als de auto’s. Dit maakt ze beter zichtbaar.

Verder vinden we de gebruikelijke carrièrekaarten, studie- carrièrekaarten, huizenkaarten en een berg actiekaarten.

Wat er niet bij zit, zijn de batterijen voor de pinautomaat. Je moet zelf even twee AAA batterijen toevoegen.

Hasbro Levensweg Elektronisch Bankieren Pinautomaat

De bedoeling

Voor wie levensweg (of game of life) niet kent, je start als vrijgezel in een auto. Je mag meteen al kiezen of je start met een gewone baan of dat je eerst gaat studeren. In dat laatste geval krijg je meteen te maken met schoolgeld, maar ook met een baan met een dik salaris. Je gaat alleen wel wat minder snel over het speelbord. Het is net het echte leven ;-).

Gedurende je reis in levensweg moet je regelmatig keuzes maken die het spelverloop verder beïnvloeden. Neem je kinderen of niet, ga je gokken of niet. Alles levert geld op, of kost geld. Wie bij het aanbreken van het pensioen het meeste geld heeft opgebouwd, is de grote winnaar.

Hasbro Levensweg Elektronisch Bankieren Pasjes

Die laatste regel is vooral voor jonge spelers even wennen. Deze proberen met regelmaat zo snel mogelijk aan het einde van hun leven te komen en ontdekken dan dat ze een hoop kansen hebben gemist. Een levensles die zich tijdens vervolgpotjes snel laat corrigeren.

Elektronisch bankieren

Nieuw in Levensweg is dat Hasbro het papiergeld heeft vervangen voor een pinpas en een pinautomaat. Hier kunnen spelers op aangeven hoeveel salaris ze ontvangen en dit iedere keer automatisch laten bijschrijven op hun pasjes.

Het LCD display is vooral goed leesbaar voor de speler die de pinautomaat in handen heeft. Via de piepjes die het apparaat maakt horen de andere spelers wel of geld bij- of afgeschreven is, maar bedragen zien ze alleen als ze actief meekijken. Voor spelers die moeite hebben om eerlijk te spelen, een gouden kans.

De spelbeleving

Hoewel ik het papiergeld mis, zijn jonge spelers dol op de mogelijkheid om alles te pinnen. Laten we wel zijn, ik heb zelf ook nooit contant geld op zak, dus het past helemaal bij deze tijd. Daarnaast zijn ook de actievragen erg leuk. Hoewel er veel gokelementen in zitten (wie het hoogste getal draait krijgt XX geld), zijn daar vaak opdrachten aan verbonden. Durven jonge spelers deze uit schaamte niet uit te voeren, kunnen ze toch door terwijl oudere spelers gewoon lol hebben met de stomme opdrachtjes.

Hasbro Levensweg Elektronisch Bankieren Speelbord

Onveranderd is de speelduur van Levensweg Elektronisch Bankieren. Het spelbord is nog steeds goot waardoor je al snel een uurtje aan het spelen bent. Het is de diversiteit aan opdrachten die het allemaal leuk en spannend weet te houden.

Conclusie

Met de nieuwe pinautomaat is Levensweg Elektronisch Bankieren vooral een refresh op het origineel. Heb je het origineel, zou ik dat vooral houden. Ben je van plan om een levensweg spel te kopen voor jongere spelers, dan is deze uitvoering toch echt wel een aanrader.

7 reacties

  1. Spel is leuk om te spelen. Wat betreft de routes die je kunt kiezen, altijd kiezen voor carrière, extra kans op kinderen en aan het eind de ‘gevaarlijke’ afslag. Al die andere routes leveren eigenlijk niks op of kosten alleen maar geld. Slecht uitgebalanceerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.