Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: X-Men: Days of Future Past (DVD)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Goede cast
  • Sterke actie
  • Leuke grappen

THE BAD

Van 1992 tot eind 1997 liep de eerste cartoonserie over Marvel’s X-Men op de Nederlandse TV. Toen nog bij Telekids als ik me niet vergis en wat was die serie goed. Dat ik terugdenk aan die serie is niet heel vreemd. Met name in de latere seizoenen vonden er enorme gevechten plaats tussen de Sentinels en de X-Men. In X-Men: Days of Future Past zien we hoe regisseur Bryan Singer vorm geeft aan deze vertelling.

Bryan Singer is geen onbekende in de filmserie. Hij was verantwoordelijk voor de eerste twee, ijzersterke, X-Men films. Daarna vertrok hij naar Warner Bros om aan Superman te werken terwijl Brett Ratner zijn werk bij de X-Men overnam. Het resultaat was dat beide filmseries goed, maar niet top waren. Met X-Men: Days of Future Past is Singer terug op het nest bij Fox en dat blijkt te werken.

In X-Men: Days of Future Past ontmoeten we Xavier (Patrick Stewart, Star Trek) en Magneto (Ian McKellen, The Hobbit). Beiden blijken partners te zijn geworden in de strijd tegen de mens. Nouja, tegen de Sentinels van de mens. Sentinels zijn robots die bepaalde gaven van de X-Men hebben overgenomen en gebouwd zijn om alle mutanten uit te roeien. In deze strijd ontmoeten we natuurlijk ook weer veteraan Wolverine en dat is fijn. Zijn karakter en geschiedenis zijn veelzijdig genoeg om nog uren over vol te filmen.

Daarnaast komen we ook weer een paar nieuwe mutanten tegen in deze grimmige toekomst. De meest opvallende is een snelle meid die over een soort Portal Gun mutatie beschikt (inderdaad, bekend van de Portal games). Dit leidt tot zeer interessante gevechtsscenario’s.

Ik zal niet teveel weggeven, maar het draait in X-Men: Days of Future Past natuurlijk om gebeurtenissen uit het verleden die de toekomst zo verziekt hebben. Het is aan Wolverine om in het verleden naar een oplossing te zoeken om van de Sentinels af te komen. Hiervoor heeft hij onder anderen de hulp van de zeer jonge Xavier (James McAvoy, Shameless) en Magneto (Michael Fassbender, Prometheus) nodig. Dat die twee mijlen uiteen liggen is niet vreemd, want er blijkt mot over het meissie en dat meissie is nou net het grootste probleem van Wolverine. Het gaat om Raven/Mystique (Jennifer Lawrence, The Hunger Games) en daarmee vertelt deze film ook eindelijk haar verhaal, want zij zit achter de maker van de Sentinels aan, Bolivar Trask (Peter Dinklage, Game of Thrones).

X-Men: Days of Future Past gaat over tijdreizen. Een thema dat veel in films terugkomt, maar altijd lastig is om tot een goed verhaal te verweven doordat continuïteitsfoutjes snel gemaakt zijn. Singer lijkt dan ook geen risico’s te nemen en laat het verleden en de toekomst niet al te veel verweven. Hierdoor is er vrijwel geen discussie mogelijk over de ‘mogelijkheid’ van de veranderingen in de toekomst.

Extra’s

Qua extra’s is de DVD aardig voorzien. Zo bevat de DVD uitgave bloopers, een galerij van Trask Industries en wat trailers. Toch raadt ik aan om X-Men: Days of Future Past vooral op Blu-Ray te kijken wanneer je een Full HD scherm in huis hebt gehaald. Met name de details in de huid van Mystique geven de nodige problemen bij het upscalen naar Full HD.

Conclusie

Met X-Men: Days of Future Past heeft regisseur Singer eindelijk zijn mojo terug. Na een aantal goede, maar zwakkere films, is dit eindelijk weer een X-Men titel die je echt in de kast moet hebben staan. Geweldig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.