Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de Shameless Seizoen 2 met 4.5 sterren.

The Good
  • Goede cast
  • Heerlijke verhalen
  • Sterke humor
The Bad


Vorige week mocht ik je bijpraten over Orange is the new Black. Een Amerikaanse versie van wat wij vroeger kenden als Vrouwenvleugel. Bij Shameless kreeg ik hetzelfde nostalgische gevoel. Terugdenkend aan de familie Flodder en films als ‘Schatjes’. De Amerikanen zullen waarschijnlijk refereren aan de familie Bundy, maar dat waren echt nog schatjes ten opzichte van de familie Gallagher in de serie Shameless.

Toch is ook dat niet correct. De Shameless die hier op DVD verschijnt, is namelijk weer een remake van de serie Shameless die sinds 2004 draait in het Verenigd Koninkrijk. Daar draait het verhaal om een serie kinderen die zonder hun ouders proberen te overleven in Manchester. De kinderen die in deze Amerikaanse versie hebben gelukkig nog wel hun vader, al is het maar de vraag of de alcoholist Frank Gallagher (William H. Macy) niet meer problemen veroorzaakt dan hij oplost.

De echte ster van de show is de prachtige Fiona Gallagher (Emmy Rossum). Denk aan Tatjana Simic zo’n dertig jaar geleden. Mooi en alles behalve preuts. Overigens zijn vrijwel alle meiden die een rol spelen niet te beroerd om uit de kleren te gaan. Op de 18-jarige Ethel (Madison Davenport) na natuurlijk. Die speelt een ijzersterke rol van jong meisje dat uit huis is geplaatst bij een secte waar ze het slachtoffer werd van een pedofiel. Uiteraard is ze zelf nog steeds vol overtuigd dat het allemaal zo hoort.

Maar, terug naar Fiona Gallagher. Haar rol binnen de familie Gallagher is misschien wel de meest belangrijke. Zij voelt zich verantwoordelijk voor het gezin waarin ze is opgegroeid. Ze heeft dan ook diverse baantjes om voor een stabiel inkomen te zorgen. Overdag verzorgt ze bejaarden en ’s nachts is ze in de plaatselijke club te vinden als serveerster. Overdag runt ze vanuit huis een kinderopvang, maar alleen op papier. Het is de jongste zus Debbie Gallagher (Emma Kenney) die voor de kinderen zorgt terwijl Fiona op dat moment een beetje probeert bij te slapen.

Ondertussen beleeft de familie, die toch een beetje aan de onderkant van de samenleving zit, er het beste van te maken. Broer Lip Gallagher runt met vrienden een ombebouwde ijscokar waarmee ze alcohol en wiet aan jongeren (en soms kinderen) proberen te verkopen terwijl Carl Gallagher met een fout vriendje probeert allemaal zwendeltjes op te zetten. Ondertussen speelt aan het begin van dit tweede seizoen ook een strijd tussen Lip en Ian Gallagher. Ian is homoseksueel en probeert het leger in te komen terwijl het leger vooral interesse heeft in Lip. Lip blijkt een buitengewoon slimme jongen te zijn, maar is toch wel erg gesteld op zijn handeltje.

Dit is allemaal nog maar het begin van een zeer geslaagd seizoen Shameless. Hoe ze zoveel verhaal in de serie krijgen? Simpel. Iedere aflevering duurt ongeveer een uur (en dan zijn er nog de nodige verwijderde scènes). Meer dan voldoende tijd om iedere keer weer een goed verhaal neer te zetten. Dit in tegenstelling tot Married With Children en Flodder, waar de uitzendingen tussen de 22 en 25 minuten duurden.

Hoewel Shameless lekker veel drama en verhaal bevat, hoef je niet bang te zijn iets gemist te hebben als je seizoen 1 niet kent. Ik kende seizoen 1 ook niet, maar heb de verhalen toch goed kunnen voelen. Waar nodig wordt je voor de uitzending keurig bijgepraat.

Ook wil ik nog even een kleine waarschuwing geven. Spoel je bij het zien van de aftiteling van een uitzending normaal gesproken door? Niet doen! Na de eerste titels krijg je altijd nog een slotscene. Die wil je ook niet missen.

Extra’s

De DVD van Warner Bros. is afgeladen met bonus content. Ik geef meteen toe dat de verwijderde scènes niet heel sterk zijn, maar dat maken ze goed. Denk aan een kerstlied van de Gallaghers en een zeer uitgebreide blik achter de schermen waarin onder anderen wordt ingegaan op het leven van Fiona.

Shameless Unboxed

Conclusie

Shameless is niet zomaar de zoveelste comedy over een achterstandsgezin. Shameless is een plezierige mix van drama en humor in een uiterst chaotische setting waar alles mogelijk is. Vergeet de Flodders, vergeet de bundy’s. Er zijn nieuwe sterren aan de onderkant van de samenleving!

Beschikbaarheid

Shameless seizoen 2 ligt vanaf woensdag in de winkel, maar voel je vrij om voor die tijd met het eerste seizoen te starten als je die nog niet hebt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.