Logo GadgetGear.nl
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: Mackie Thump15 1000W (oktober)feest luidspreker

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • licht in gewicht
  • vol geluid
  • mooi geluid
  • luid geluid
  • relatief goedkoop

THE BAD

  • ruimte opslag

Hebben we net een zomer met Oranje- en eindexamenfeesten achter de rug, staan al weer de Oktober feesten voor de deur. Ooit gedacht om zelf een knalfeest te geven maar niet je luidsprekers willen opofferen? Dan is er nu de Thump15 PA luidspreker. Aansluiten op de smartphone en feesten maar. Eigenlijk is de speaker bedoeld voor bands en optredens maar waarom niet je eigen feest?mackie-thump15

PA luidspreker
Mackie heeft een puike reputatie opgebouwd als Amerikaanse bouwer van professionele PA systemen. PA is de Engelse afkorting voor ‘Public Address’. Dit zijn luidspreker systemen die speciaal ontworpen zijn voor een concert, voorstelling of drive-in show. Gewone huiskamer luidsprekers zijn niet ontworpen om lang op luid volume te spelen. Gegarandeerd dat deze hifi luidsprekers na een feestje niet lekker meer klinken. Ook de versterkers zijn voor PA systemen anders ontworpen. Waar vroeger een drive-in show met heel veel speakers en zware ringkern versterkers moest sjouwen, is het al een tijdje de mogelijkheid om gebruik te maken van actieve PA luidsprekers. Dit zijn luidsprekers die ontworpen zijn voor feesten en concerten met ingebouwde versterker. Vooral voor wie niet te veel wil meesjouwen en het publiek niet veel groter is dan 100 mensen is een actieve PA versterker zeker aan te raden.

PA prut
Sinds actieve PA luidsprekers op de markt zijn is er heel veel keuze aan de onderkant van de markt. Voor honderd tot twee honderd Euro koop je een speaker met versterker, accu, mp3 speler, microfoonaansluiting en wellicht nog meer mogelijkheden. Eigenlijk klinken deze systemen doorgaans slecht. De grote hoeveelheid aan goedkope rommel heeft de actieve PA luidspreker een slechte naam gegeven. Gelukkig zijn er nog merken die kwalitatief goede PA luidsprekers maken. JBL is zo’n merk wat door de consumenten producten een brede bekendheid geniet. Mackie is in de professionele markt minstens net zo bekend maar beduidend minder bij het grote publiek.

Thump15
Mackie heeft met de Tump15 een actieve luidspreker ontworpen die uiterlijk vrijwel hetzelfde oogt als de voorganger met dezelfde naam. De nieuwe versie is 1000Watt en de oude 300Watt. Nog meer volume dus uit dezelfde afmetingen. Mackie heeft met de Thump serie alle aandacht gericht op kwalitatief geluid. Dit betekent dus geen accu, mp3 speler of andere gadget functies. De luidspreker heeft enkel een XLR aansluiting, een driebands equalizer en een aansluiting om door te lussen naar andere luidsprekers of extra bas unit. Door af te zien van gadget functies koop je louter geluidskwaliteit en volume. De Thump15 heeft met de 15 inch woofer heel veel bas aan boord. Op een feestje in de buitenlucht voel je zelfs de bassen. Het hoog is niet schel en anders dan heel veel actieve PA luidsprekers vermoeit een setje Thump15 geheel niet. Op de paar feestjes waar we de Thump15 hebben getest was 1 setje genoeg voor dik 50 man. Zowel in de buitenlucht als binnen geeft een setje Thump zoveel geluidsdruk dat een cafe daar al niet snel in mee kan komen. Diverse malen kregen we complimenten over de geluidskwaliteit en was men onder de indruk van het volume. Juist bij luide volumes vallen alle goedkope luidsprekers door de mand door oversturen en vervormen. Niets van dit al met de Thump15. Het gemak van de actieve luidsprekers is groot. Enkel aansluiten op het stopcontact en de geluidskabel (XLR) aansluiten en het feest kan beginnen. Door het ontwerp is de luidspreker ook in diverse standen te kantelen om het publiek goed aan te stralen. Natuurlijk is een setje statieven beter om op oorhoogte te spelen. Zo’n setje koop je voor een paar tientjes.

Thump_Header_Flexibility_combo_360x260_v1Mini set-up
Voor wie extreem licht wil reizen naar een feestje met zijn/haar muziek installatie is een setje Thumps een aanrader. Twee luidsprekers gaan in de meeste auto’s gewoon achterin. Het robuuste ABS materiaal kan prima tegen wat stootjes. Een smartphone met een DJ app aansluiten en je bent klaar. In onze setup gebruiken we een iPad met de app Djay. Deze app is werkelijk een revolutie in DJ gemak. Alle muziek uit Spotify is onder handbereik en heel veel professionele functies zijn mogelijk met de app. Wanneer je de iPad met de M1X-DJ van Philips/Armin van Buuren gebruikt heb je ook nog fysieke knoppen om de app te bedienen. De luidsprekers in de M1X richt je dan niet op het publiek. Daar zijn de Mackie Thump15 speakers voor. De M1X richt je op jezelf en dan heb je ook prima monitor geluid om te horen wat je aan het doen bent. Wil je helemaal hip zijn, dan neem je ook de A5Pro van Philips en Armin mee als DJ hoofdtelefoon. Los van de iPad ben je dan voor alles bij elkaar ongeveer vijftienhonderd Euro kwijt. Daar kocht je tien jaar geleden nog niet één luidspreker voor die nog niet eens de helft klonk van de Thump15. Het leuke is dat de Thump15 ook een prima start is voor een hele professionele set door uitbreiding met de bas unit of meer Thump speakers.

Conclusie
Elk gezin met pubers, elke school, elke bedrijf en elke vereniging kan op feestjes helemaal los gaan met een setje Thump15. Het volume en de geluidskwaliteit kan elk feestje professioneel laten klinken. Natuurlijk zijn er luidsprekers die er min of meer hetzelfde uitzien, maar laat je niet misleiden. Niet één setje in dit prijsniveau klinkt als de MacKie Thump15. Voor ongeveer achthonderd Euro tover je jouw smartphone en tablet om tot een ware drive-in discotheek audio set.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.