Review: IFA robotje MIP van Wowee

Op de CES begin dit jaar in Las Vegas hadden we hem al gespot: Mip van Wowee. Een zelf balancerende robot. Bestuurbaar met Android, IOS app of met de hand. Het principe lijkt veel op de eerder geteste Sphero bal, maar dan toch leuker. Nu Wowee in Europa gaat leveren kregen we een Mip mee om te testen. Zonder twijfel de leukste gadget die we op de IFA gezien hebben.

Robots blijven mensen trekken. In 2009 moesten we ook lang in de rij staan om in Tokyo de eerste unicycle robot van Murata te zien. Op de CES en op de IFA staan drommen journalisten om de tafel met twee Mips. Volwassen mannen worden weer kind en willen allemaal een keer de robot besturen. Het mini robotje Mip lijkt functioneel veel op de Sphero bal. Met een app kan je hem alle kanten uitsturen. De app biedt extra’s om Mip op de muziek te laten dansen of een uitgestippeld pad te rijden. In de gezondheidszorg wordt veel geëxperimenteerd met robots en telkens blijkt weer hoe belangrijk het uiterlijk van het rijdende geheel is. Mensen interacteren gemakkelijker met iets wat op een mens lijkt ipv een rijdende zuil of rollende bal. Dat effect speelt ook bij Mip. De romp, armen en het hoofd doen weinig, maar geven Mip wel een sympathieke uitstraling. De robot balanceert als een Segway als hij stilstaat. Dat kleine beetje heen en weer swingen voor evenwicht geeft hem zelfs wat koddigs.

De app verbind zelf met Mip. Geen uitstapje naar de instellingen is nodig. Zo makkelijk kan het dus zijn. Je kan jouw Mip een eigen naam geven. Heel (on)origineel heet de onze van nu af aan Botje. Voor je het weet rijd je met Mip door de kamer. In het begin is het even wennen aan de snelle reactie van de unit. De vier AAA batterijen geven in het begin veel power. In het display van de app zie je ook hoeveel power je vraagt van Mip. Helaas zie je niet hoe vol de batterijen nog zijn. Na twee uur spelen reageert Mip al wat langzamer. Hopelijk is Botje geen batterijen vreter. Jammer dat er geen USB oplaadbare accu in zit.

Mip2In de verpakking zit ook een dienblaadje. Als je dit aan Mip bevestigt kan je maximaal zijn eigen gewicht er op zetten. Mip blijft balanceren, zelf tijdens het rijden. Zo is een glas water prima op het dienblaadje rond te rijden. Erg spannend voor de kids en ouders. Op de Wowee website staat een uitleg van de vele mogelijkheden van Mip. Nog niet alle mogelijkheden hebben we getest. Voornamelijk omdat voor een aantal functie eigenlijk twee Mips nodig hebt. Dan kan je elkaar uitdagen en zelf een Mip gevecht aangaan. De ingebouwde luidspreker kan je een paar geluidjes laten weer geven. Heel grappig zijn de geluidje die Mip zelf maakt als er iets fout gaat. Zo zijn er verschillende kreten voor ergens tegen aanbotsen, achter- of voorovervallen en het verbreken van de verbinding met de smartphone. Zonder smartphone kan je ook met handgebaren de Mip besturen, maar dit vergt wel even oefening. Sensoren in de ogen nemen de handen waar en laat Mip je volgen of ontwijken.

Mip is echt tof speelgoed waar jong en oud plezier aan zal beleven. De prijs in Europa hangt af van de distributeur, maar zal tussen de 100 en 135 Euro bedragen. Spanned wordt het als we Mip gaan vergelijken met de opvolger van Sphero: Ollie.

 

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • grappig
  • gemakkelijk te bedienen
  • veel mogelijkheden
  • niet snel uitgespeeld
  • fraaie technologie

THE BAD

  • 4 AAA batterijen
  • ontbreken handleiding; web biedt uitkomst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.