Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Test: WD Red Pro 4TB (WD4001FFSX)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Hogere datasnelheid
  • Hoge betrouwbaarheid
  • Lange garantie

THE BAD

  • Hogere geluidsproductie
  • Actieve koeling nodig

Onlangs introduceerde WD twee nieuwe RED drives voor in NAS systemen (die kleine servers voor thuis en op kantoor). Met de Pro introduceerde WD zelfs een compleet nieuwe lijn binnen het Red label. Tijd om te kijken wat deze drives voor jouw systeem gaan betekenen.

Het doel

Waarom een nieuwe lijn binnen het Red label? WD geeft een flinke garantie op de schijven en dat heeft gevolgen voor het ontwerp. WD kiest de beste componenten en de snelheid ligt voor de zekerheid rond de 54.000 RPM. Voor de Pro-lijn moest de snelheid omhoog.

Opbouw

De snelheid van de platters (magnetische dataschijven) moest omhoog. Dit zal de reden zijn dat WD nog niet met 5TB of 6TB uitvoeringen van de Pro komt. Deze hogere snelheden brengen hogere kwaliteitseisen met zich mee.

Net als bij de nieuwe 6TB WD60EFRX, heeft WD gekozen voor een constructie met vijf platters. Iedere platter van deze 4TB schijf heeft een capaciteit van 800GB.

De WD Red Pro maakt gebruik van de SATA-600 standaard die in de meeste, moderne NAS systemen aanwezig is. Daarnaast is de drive voorzien van 64MB aan cachegeheugen.

De NASware firmware van de drive maakt de WD Pro uitermate geschikt voor systemen van 8 tot 16 drives. De firmware in de drives moet er voor zorgen dat de drives niet op dezelfde snelheid draaien om zo resonantieproblemen te voorkomen. Dit zonder dat de snelheid er onder te leiden heeft. De afwijkingen zijn dus minimaal, maar zouden wel zeer effectief moeten zijn.

Prestaties

Deze 4TB drive is een stuk sneller dan de reguliere RED lijn en dat merk ik in de geluidsproductie. Hoewel de drive nog steeds relatief stil is, is hij wel beter hoorbaar dan de klassieke RED’s. Gezien de Pro zich richt op NAS systemen van 8 tot 16 drives, is het vooral een drive voor de (klein)zakelijke markt en daar zal een NAS in veel gevallen niet in de huiskamer staan. Dus echt problematisch is dat niet.

Qua prestaties merken we dat de platters in deze 4TB drive wat vlotter draaien dan in de klassieke RED’s. Op ons testsysteem behalen we een maximale leessnelheid van 177,4 MB per seconde. De schrijfsnelheid is met 149,9 MB per seconde ook zeer netjes. Hier zien we echt het verschil van de Pro lijn.

Ook de warmteontwikkeling van de WD4001FFSX is een opvallend gegeven. De drive wordt zonder actieve koeling behoorlijk heet. Je moet hem dan ook niet in een goedkope (fanless) NAS willen plaatsen.

Waarom een speciale NAS schijf?

Normale desktop schijven willen weleens op slot schieten als ze moeite hebben om een bestand uit te lezen. De drive blijft het dan net zolang proberen tot de data beschikbaar is. Voor drives die synchroon moeten lopen, kan dat funest zijn. Hierdoor kan een desktop drive vroegtijdig als defect worden aangeduid door een NAS. Deze drives handelen dit probleem op een andere manier af.

WD en de grote fabrikanten als Asustor, Synology en QNAP werken nauw samen om te garanderen dat de drives goed functioneren en de NAS systemen met de NASware technologie overweg kunnen. Daar is natuurlijk een lijstje van.

Conclusie

Hij produceert wat meer geluid en wordt behoorlijk warm. De 4TB Red Pro van WD is een drive voor (klein)zakelijk gebruik en dat merk je. De voordelen zijn er gelukkig ook en die zie ik terug in een veel hogere snelheid en een enorm lange garantie. Voor iedereen die een grote/snelle NAS (8+ drives) gaat bouwen, is de WD Red Pro zeker een aanrader.

Beschikbaarheid

De WD Red Pro schijf voor deze test was een 4TB model. WD produceert ook 2TB en 3TB varianten. WD geeft 5 jaar garantie op deze drives.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.