Arjan Olsder
Arjan Olsder

Test: Cogito Classic (Smartwatch)

De Cookoo Watch was één van de eerste connected horloges voor iOS. De makers van dit horloge zijn nu terug onder de merknaam Cogito en presenteerden onlangs de nieuwe Cogito Pop en de luxer Cogito Classic. Met die laatste heb ik nu een paar weken mogen lopen.

Unboxing

De unboxing van de Congito is weinig spannend. Je hebt de iOS of Android app nodig om met het horloge te kunnen werken, dus krijg je alleen een dunne handleiding. Prima.

Design

De Cogito Classic is veel verfijnder dan de oude Cookoo Watch die ze eerst hebben gemaakt. Je ziet echt dat het hardware jongens zijn. Zo ook in de wijzerplaat dat eigenlijk een monochrome LCD paneeltje is. Dat is slim, want het kost weinig energie om het paneeltje aan te drijven. Ditzelfde haalden ze ook al uit bij de Cookoo.

Toch gaat de Cogito Classic een stuk verder dan de Cookoo. Hij geeft namelijk niet alleen icoontjes weer om aan te geven dat je een mailtje hebt, maar er is ook een, zeer beperkte, ruimte voor teksten.

Specs

De Congito Classic maakt via Blueooth 4.0 Smart verbinding met je smartphone (helaas geen NFC). Toestellen met iOS 7 en hoger of Android 4.3 en hoger bieden hier over het algemeen ondersteuning voor. Door het lage energieverbruik van deze standaard en het display, zou de CR3203 batterij in het horloge een jaar mee moeten gaan. Dit hebben we uiteraard niet voor je getest.

Waterdicht

De Cogito Classic is waterdicht tot 100 meter. Ik ben er twee keer mee gaan zwemmen in een normaal zwembad en heb geen problemen mogen ervaren.

iOS vs. Android

Qua apps zien we de roots van de Cogito snel terug. De iOS app ziet er gelikt uit, die van Android niet. De iOS app zit redelijk logisch in elkaar, de Android app een stuk minder. Vooral na het updaten van de firmware was het een nachtmerrie om de app en het horloge weer met elkaar verbonden te krijgen. Heb je de boel eenmaal werkend onder Android, dan werkt de Cogito Classic prima en doet het horloge exact wat je ervan verwacht.

De gebruikservaring

Zo’n simpel LCD display heeft toch wel enorme voordelen ten opzichte van de displays van de SmartWatches waar ik doorgaans mee loop. Het is namelijk een stuk beter af te lezen. Toch is het jammer dat de weergave van teksten erg beperkt is, maar dat is een bewuste keuze.

Cogito-Classic-Green-Arm

Verder ligt de Cogito Classic zeer prettig om de pols. Het is niet te zwaar en lijkt niet snel te beschadigen als je ergens tegenaan stoot. Nu heb ik er maar twee weken mee gelopen, maar ik kon geen gebruikssporen terugzien.

Conclusie

De Cogito Classic biedt ondersteuning voor Android, maar is toch vooral een iOS gadget. Android gebruikers zullen met regelmaat even moeten puzzelen om het horloge echt onder controle te krijgen. Werkt het, dan werkt het wel heel goed en het draagt prettig.

Connected Watch vs. De SmartWatch

Wat is het verschil tussen een connected en een smartwatch? Een smartwatch is veelal in staat om zelf apps te draaien. Daarnaast kun je er echt mee werken om een deel van de functionaliteit van je smartphone of tablet over te nemen. Een Connected Watch is vooral in staat om notificaties door te geven en weg te klikken, maar niet veel meer dan dat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.