Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Test: Philips Saeco GranBaristo (HD8966)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

 • Heerlijk compact
 • Mooi bedieningspaneel
 • Gemakkelijk schoon te houden
 • Enorm veel smaakvariaties mogelijk

THE BAD

 • Door het compacte ontwerp moet je de diverse reservoirs vaker vullen/legen

Vorig jaar mocht ik al eens schrijven over de Saeco Moltio HD8769. Een volautomatische espresso/cappuccino machine met verwisselbaar bonenreservoir. Hoewel de koffie perfect was, had ik de nodige kritieken/aanbevelingen voor wat betreft vorm en functie. De afgelopen weken mocht ik genieten van de Saeco GranBaristo wat deze review vooral een ode maakt aan de innovatie.

Unboxing

Philips verzorgt de levering van de goed. In de grote doos vinden we naast de machine, de volgende accessoires;

 • Een maatschepje voor gemalen koffie
 • Een schoonmaakkwastje
 • Een handleiding op papier en op CD
 • Een ontkalkingmiddel
 • Een kalkmeter (roerstaafje)
 • Een waterfilter
 • Een stoomspuitje
 • Een netstroomkabel
 • Een melkkaraf met dubbele melkkamer
 • Een witte afdekklep voor het bonenreservoir

Saeco GranBaristo Unboxing

Je moet alleen zelf nog de bonen toevoegen ;-).

Design

Philips maakt de Saeco GranBaristo in twee uitvoeringen. Een zwarte en een witte. Ik moet zeggen dat ik de zwarte, op foto, veel deftiger vindt overkomen dan de witte uitvoering. Toch moet de kleur niet bepalend zijn voor de keuze van de machine. De zwarte is namelijk een stukje goedkoper en bevat dan ook net iets minder mogelijkheden dan de witte. Krijg je qua budget de keuze, ga dan voor wit.

Één van mijn grote kritieken op de Moltio was het formaat van de machine. In de Nederlandse keukens zijn de vierkante meters schaars. Met de Saeco GranBaristo komt Philips dan ook met een alternatief. De hele opbouw is lekker compact geworden. Daar staat natuurlijk tegenover dat de verschillende reservoirs wat vaker gevuld of geleegd moeten worden. Elk voordeel heeft zijn nadeel.

 

Bediening

Qua bediening is Philips enorm goed bezig met de Saeco GranBaristo. De machine is voorzien van een prachtig afgewerkt touch display. De knoppen zijn van minimalistische icoontjes voorzien terwijl het display aangeeft wat je hebt gekozen.

Hoewel de icoontjes mooi zijn, is het in het begin wel even wennen. Het is dan ook handig om op dit gebied de handleiding goed te lezen. Druk je de verkeerde knop in, is een tweede druk op de knop voldoende om de actie te annuleren.

De Saeco GranBaristo is volledig naar jouw eigen hand te zetten. Dat begint met het aanpassen van de bereidingen naar jouw eigen servies. Misschien is jouw cappuccinomok net wat groter of kleiner dan de standaard van Saeco. Dan pas je de hoeveelheid koffie en melk gewoon aan. Ook als je de twee in een andere verhouding wenst. Tenslotte is het ook mogelijk om aanpassingen te maken in hoe fijn de bonen worden gemalen. Met de Saeco GranBaristo is jouw bakkie dus echt jouw bakkie.

Koffie-uitloop

De Saeco GranBaristo bevat een dubbele koffie-uitloop. Hier kun je twee espressokopjes onder plaatsen, maar dat is niet het voordeel van dit systeem. De dubbele uitloop houdt namelijk de snelheid erin terwijl de koffie wel volop met zuurstof in aanraking komt. Hierdoor kunnen de koffiearoma’s beter rijpen en is de smaak een stuk voller. Slim!

Saeco GranBaristo uitloop

Verschillende bonen

Hoewel Philips het niet meer adverteert, heeft de Saeco GranBaristo, net als de Moltio, een beanswitcher. Een mooie marketingterm voor het feit dat je het reservoir kunt verwisselen. Bij Philips is een tweede reservoir gewoon als onderdeel te bestellen. Gedurende de dag wisselen tussen verschillende bonen is dan ook gewoon mogelijk. Wel moet je er mee rekening houden dat er altijd wat van de ‘vorige’ bonen in de toevoer naar het maalsysteem zitten. De eerste kop zal dan ook een half-om-half melange worden.

Saeco GranBaristo Bonenreservoir

Heb je geen bonen meer in huis, dan is het ook mogelijk om de Saeco GranBaristo voorgemalen koffie te laten gebruiken. Hiervoor bevat de machine een los klepje.

Saeco GranBaristo Gemalen koffie

De smaak van de Saeco GranBaristo

Bij veel instant koffiesystemen (denk aan Senseo, Nespresso etc) heb je geen enorme machines nodig. Het nadeel is echter dan je vast zit aan de standaard smaak van de fabriek. Daarnaast ontbreekt het vaak aan een drukkamer, of is de drukkamer vooraf afgesteld op een bepaalde druk.

De Saeco GranBaristo geeft je vollede vrijheid. Jij kiest jouw bonen of een melange van verschillende bonen. Jij kiest de maling en de machine kan de druk regelen op basis van de bereiding die jij wenst in de verhouding die jij wenst. Dit maakt de veelheid aan smaken die je uit de Saeco GranBaristo minstens net zo variabel.

Schoonmaak

De Saeco GranBaristo is deels zelfreinigend. Wanneer je hem start, en voor hij uit gaat, zal hij zelf kokend water door de leidingen spoelen. Zo is de kans op ‘oude koffierestjes’ in jouw bakje verse koffie minimaal.

Nog een enorme innovatie ten opzichte van de Molio is het schoonmaakgemak van de Saeco GranBaristo. Bij de Moltio moest je de zetgroep verwijderen door de zijkant open te klappen. Ook dat kost weer veel ruimte op het aanrecht. Bij de Saeco GranBaristo draai je simpelweg de voorkant open waarna je met één vinger de de hele zetgroep uit de machine trekt. Dit maakt het schoonmaken een stuk prettiger.

Saeco GranBaristo Schoonmaken

Door het compacte design, is er een andere indeling van de verschillende reservoirs. Kwam voorheen al het spoelwater in dezelfde opvangbak terecht, bevat de Saeco GranBaristo nu een tweede opvangbak onder de zetgroep, aan de binnenkant van de machine. Deze is voorzien van een sensor waardoor de machine zelf stopt voordat deze kan overlopen. Leeg je meteen het bakje voor de koffieprut (zit er aan vast), dan kom je aan de binnenkant van de Saeco GranBaristo nooit voor verrassingen te staan.

Bij het schoonmaken wordt ik ook geconfronteerd met het nadeel van wit plastic. De bruine koffieresten slaan namelijk neer op het witte plastic van het opvangbakje aan de voorkant. Hierdoor ga je toch net even iets harder poetsen. Bij het zwarte model zal het namelijk niet opvallen wanneer je een hoekje van het reservoir net niet goed schoonmaakt. Door de binnenkant van deze opvangbak zwart te maken, zou Philips het schoonmaakcomfort vergroten.

Saeco GranBaristo Lekbak voor

Conclusie

Compact en een luxe afwerking, dat is voor mij de Saeco GranBaristo van Philips. Deze machine is zonder twijfel de meest praktische die ik tot nu toe in de keuken heb gehad. Door de enorme hoeveelheid instellingen kun je de machine compleet naar eigen hand zetten en je favoriete koffiebonen opnieuw ontdekken. De Saeco GranBaristo weet dan ook de barista in mij te wekken.

Beschikbaarheid

De GranBaristo One Touch Milk Carafe Black gaat €1.249 kosten. De GranBaristo One Touch Steel White gaat voor €1.449 over de toonbank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.