GadgetGear.nl

Review: Philips Saeco Moltio HD8769


Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Philips Saeco Moltio HD8769 met 4.5 sterren.

The Good
  • Gemakkelijk bonen verwisselen
  • One touch melkkaraf (HD8769)
  • Gemakkelijk te programmeren
  • Goede smaken

The Bad
  • Standaard geen tweede bean switcher in de verpakking

We doen het niet vaak, espressomachines testen. Toch wist Philips ons met de Moltio HD8769 te overtuigen. Waarom? Omdat deze volautomaat over een bean switcher beschikt. Net als met de Sarista is het hierdoor mogelijk om tussentijds van bonen te wisselen, alleen zit je niet aan de potjes van DE vast. Hier bepaal je ‘lekker’ zelf welke boon je gebruikt.

Unboxing

Zoals we van Philips gewend zijn, is de levering van de Moltio HD8769 zeer volledig. Niet alleen krijg je de handleidingen op papier, maar ook op CD-Rom. Daarnaast krijg je een teststrip om te checken hoeveel kalk je in het leidingwater hebt zitten, een flesje ontkalkingsmiddel, een tube olie om de boel te smeren, een waterfilter, een schepje voor wanneer je gemalen koffie door de machine wilt halen en een kwastje om koffieresten weg te vegen.

Saeco-Moltio-HD8769-Unboxing

Opvallend is de aanwezigheid van een extra zwarte deksel voor de Bean Switcher. Hiermee verdwijnt de Bean Switcher in het design van de Moltio HD8769. Heb je maar één bonenreservoir, dan kan dit esthetisch leuk zijn, maar het heeft ook een extra voordeel. Bij direct zonlicht biedt het de bonen extra bescherming tegen UV stralen.

De CA6803 Bean Switcher

Het staat groots op de doos en op een sticker op de Moltio HD8769; deze volautomatische espressomachine is voorzien van een Bean Switcher. In de verschillende boekjes wordt de Bean Switcher niet benoemd, maar heeft men het over het koffiebonenreservoir, koffiereservoir of de coffee bean hopper. Intern lijkt de keuze voor de naamgeving dus nog niet helemaal op orde, maar dat mag de pret niet drukken.

Saeco-Moltio-CS6803-Packshot

Ook opvallend is dat de bean switcher het primaire verkoopargument lijkt, maar Philips slechts één reservoir met de Moltio HD8769 meelevert. Wanneer je de bewuste keuze voor de Moltio HD8769 maakt, moet je daar dus meteen een reservoir bij kopen om echt meteen de functie te kunnen gebruiken.

Doordat de distributie van de bean switchers later is begonnen dan van de Moltio, kan het zijn dat jouw winkel of webshop nog geen bean switcher aan je kan verkopen. Philips heeft al bevestigd dat de distributie binnen enkele weken helemaal op orde moet zijn.

Saeco-Moltio-CS6803-Unboxing

Wanneer je een losse CS6803 koopt, krijg je hier geen optionele zwarte deksel bij. Wel krijg je plaketiketten zodat je op de bean switchers kunt schrijven wat erin zit. Je krijgt vier van deze etiketten. Dat Philips deze niet standaard bij de Moltio HD8769 heeft zitten is niet vreemd. Je hebt dan toch maar één bean switcher dus je zou moeten weten welke bonen erin zitten ;-).

Het verwisselen van de bonen

Het verwisselen van de bonen verloopt via een plastic schuif bovenop de Moltio HD8769. Dat voelt wat kwetsbaar aan, maar ik kan redelijk wat kracht op dit mechanisme zetten. Dat is zo nu en dan ook mogelijk als een boon de afdichting blokkeert. De afdichting is voorzien van een mes dat dan de boon doorsnijdt.

Saeco-Moltio-CS6803-Onderkant

Wat mij bij het verwisselen van de bonen opvalt, is dat het maalmechanisme niet leeg is. Met andere woorden, je eerst kop zal een combinatie van bonen zijn. Bij de Sarista kiest Philips er wel voor om het maalsysteem met iedere kop mooi leeg te laten lopen. Misschien is deze keuze gemaakt om de machine minder lawaai te laten maken. Bij het leegmalen maakte de Sarista namelijk veel meer lawaai dan deze Moltio.

Saeco-Moltio-HD8769-Residu

Bediening

Bediening gaat via de knoppen om het LCD display van de Moltio HD8769. De knoppen zijn groot, maar werken als een soort van grote plastic hendels. Je moet dus echt op de binnenzijde van de knop drukken en een beetje kracht zetten voordat de machine ook echt aan de slag gaat. De knoppen reageren ook pas op het moment dat je ze loslaat. Dat is even wennen.

Saeco-Moltio-HD8769-Bediening

De Moltio HD8769 is verder voorzien van een mooie grote opvangbak voor de gebruikte koffie en ook het waterreservoir is lekker groot. Wat dat betreft is deze machine ook prima in te zetten tijdens verjaardagen en andere feestjes.

Programmeren

Één van de opties van de Moltio HD8769 is de mogelijkheid om jouw eigen bereidingen in te programmeren. Hierdoor kun je de bereiding van espresso’s en andere recepturen geheel naar eigen hand zetten. Daarnaast kun je de hoeveelheden aanpassen op jouw eigen servies. Handig!

Druipbak

Helemaal onderaan de Moltio HD8769 vinden we de druipbak waar het spoelwater wordt opgevangen. Hier gebruikt Philips, net als bij de Senseo’s, een rood vlottertje waaraan je moet zien wanneer de druipbak leeggegooid moet worden. Het is jammer dat de machine nog steeds niet over een sensor beschikt die je tijdig waarschuwt voor overlopers (bijvoorbeeld door dienst te weigeren). Zeker bij meerdere gebruikers van de machine loop je het risico op een overlopertje. In tegenstelling tot de Sarista zit de vlotter wel op een plek die goed zichtbaar is. Sterker nog, hij gaat een beetje in de weg zitten. Hij werkt dus wel een stuk duidelijker.

Verschil met de HD8768

Philips brengt ook de Moltio HD8768 op de markt. Deze bevat geen losneembaar melkreservoir. Wil je daar een cappuccino mee maken, moet je dus iets meer handelingen verrichten voor die mooie cappuccino.

Smaak

Tijd voor het belangrijkste, hoe smaakt het? Hier laat Saeco haar vakkennis zien. De drukopbouw van de Moltio HD8769 is dik in orde en zorgt voor een prachtige espresso met een mooie cremalaag. Zelfs de ‘gewone’ koffie is vol van smaak. Sorry Sarista, maar de Moltio HD8769 levert voor nu toch echt de beste verse filterkoffie.

Philips Saeco Moltio

Vergelijking met de Sarista

Ik grijp in deze review regelmatig terug naar de Sarista van Philips en DE. Dit lijkt een lastige vergelijking omdat de Sarista geen espressozetter is. Qua smaak zijn ze dan ook niet te vergelijken. Wel qua bouw, want qua plaatsing en werking van het waterreservoir, de koffie opvangbak, druipbak en de verwisselbare bonen lijken ze toch echt op elkaar. Hier zie je ook dat Philips met de kritieken op de Sarista aan het werk is gegaan.

De waterbak is niet meer smal en diep, maar breed en ondiep waardoor je minder snel klotst wanneer je met het water loopt. Ook valt er minder koffie naast het opvangreservoir en is de vlotter duidelijker gepositioneerd.

Conclusie

Met de Moltio HD8769 maakt Philips Saeco het eindelijk mogelijk om verschillende soorten koffiebonen in een volautomaat te gebruiken. Qua gebruiksvriendelijkheid kan het hier en daar wel wat beter, maar de machine doet vooral wat hij moet doen en dat doet hij op een goede manier. Dan heb ik het natuurlijk over het zetten van een goede espresso, cappuccino of zelf een gewoon bakkie koffie.

Beschikbaarheid

De Moltio is in drie uitvoeringen te koop. De HD8767 met klassieke melkschuimer voor €659,99. De HD8768 met automatische melkschuimer voor €709,99 en de HD8769 met one touch melkkaraf (deze review) voor €809,99. De losse bean switcher CS6803 is voor ongeveer drie tientjes te vinden.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.