Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Saeco Xelsis Suprema is een ode aan de koffiedrinker

Ik heb in het verleden een aantal Saeco’s mogen testen. Hoewel de machines altijd met displays kwamen, was mijn grootste klacht dat het display wel wat beter mocht. De laatste jaren maakte fabrikant Versuni al wat stappen met de machines, maar de Saeco Xelsis Suprema voelt aan alsof hij jaren vooruitloopt.

Unboxing

In de doos van de Saeco Xelsis Suprema zit de machine met documentatie, een kwastje, een maatlepeltje, een melkfles, een Brita waterfilter met tester en je komt wat gemalen koffie tegen. Inderdaad. De machines worden in de fabriek getest voor ze worden ingepakt. Hoewel ze aardig goed worden schoongemaakt, kun je wat koffieresten tegenkomen en dat vinden we helemaal niet erg. Beter goed getest dan op goed geluk de fabriek uit.

Ontwerp

Wie de Philips LatteGo 5400 series kent, zal het ontwerp van het imposante display misschien wel een beetje herkennen. Qua vorm dan, want de 5400 kent enkel een relatief klein schermpje. Dit scherm kom ik zo op terug.

Het bonenreservoir is wederom goed van boven bereikbaar. De ronde vorm en diepe trechter leveren een behoorlijke ruimte op voor de koffiebonen. Bovendien lopen ze veel beter naar de maalinrichting dan bij de iets minder hoge voorgangers die ik kende. Het reservoir wordt afgesloten met AromaSeal. Met andere woorden, er zit een rubberen rand rondom de deksel om te voorkomen dat er een verse aanvoer van zuurstof is waardoor bonen hun smaak kunnen verliezen. Daarnaast is het plastic licht getint. Mogelijk om de invloeden van UV licht tegen te gaan, maar dat is een aanname van mijn kant.

Het waterreservoir en het bakje waar de oude koffie in terecht komt zijn beiden aan de voorkant uit de machine te trekken. Superhandig. De koffie-uitloop is in hoogte verstelbaar, maar loopt wel relatief zwaar. Er is ruimte voor twee hoge koffieglazen zodat je in één keer twee forse bereidingen uit de machine kunt laten komen. Werken op snelheid is dus geen enkel probleem en dat is weer lekker wanneer je een feestje hebt.

Display

Het display van de Saeco Xelsis Suprema van Versuni beschikt over een touchscreen van 7.84 inch en is daarmee de grootste in de Saeco familie. Door de uitsnede, hij is namelijk heel breed, valt het display bij iedereen meteen op. Dit ademt pure luxe. Ook qua kijkhoek. Waar je ook vandaan komt aanlopen, het display is altijd erg goed af te lezen. Met de komst van dit display zijn dan ook alle knoppen van de machine verdwenen. Zelfs in- en uitschakelen gaat via het display.

Ik heb besloten dat ik iets te zeuren moet hebben over de Saeco Xelsis Suprema. Dat zijn twee dingen geworden. Die tweede kom ik later op terug. Die eerste is inderdaad het imposante en bloedmooie display. Het display voelt wanneer je deze aanraakt toch een beetje plastic-achtig. Het zou nog een mooie upgrade zijn als Saeco naar echt (of beter) glas zou overstappen in een volgende generatie. Niet dat iemand de afgelopen 4 werken ook maar enig commentaar hierover heeft gemaakt. Dus het is echt een klein zeurpuntje.

Besturingssysteem

Versuni lijkt echt een eigen besturingssysteem voor de machines te hebben ontwikkeld. Ook tijdens onze testperiode zagen we updates en nieuwe recepten aan de machine worden toegevoegd. De machine is uiteraard WiFi connected om het internet op te gaan en instellen was ook echt weinig moeite dankzij het onscreen toetsenbord.

Binnen het besturingssysteem kom je de standaard recepten tegen en kun je die naar hartenlust on-the-go aanpassen. Tevreden met een recept, dan kun je die toevoegen aan jouw favorieten. Daarvoor kun je 8 gebruikersprofielen op de machine instellen. Pure luxe dus.

Het systeem gaat ook slimmer met spoelmomenten om en zal je attenderen wanneer het echt tijd is om de melkslang te reinigen en ook het Brita filter te vervangen. Ook tof, je kunt het nieuwe filter vanaf het display bestellen. Commercieel slim, maar ook voor mij als gebruiker gewoon lekker om daar niet te lang over te hoeven nadenken.

Het scherm en het besturingssysteem reageren lekker vlot op elkaar. Soms een kleine hapering, maar daar stoor ik me helemaal niet aan. Versuni heeft dit gewoon heel goed gedaan.

Bereidingen

Versuni belooft met de machine 22 standaard recepten en 12 koffierecepten jaarlijks op basis van de seizoenen worden bijgewerkt. Leuk detail is dat je de machine ook kunt gebruiken om alleen heet water, of het favoriet van mijn kinderen, opgeschuimde en warme melk te zetten. Beetje cacao erbij en je hebt de heerlijkste, romige chocolademelk. Er zijn zelfs ijsrecepten.

Voor je een bereiding doet, krijg je altijd de kans van de machine om even snel zelf wat aanpassingen te maken en die variaties weer naar jouw profiel op te slaan. Philips noemt dit heel slim de Coffeeequalizer. De interface lijkt ook wel sterk op de equalizer die je voor bijvoorbeeld muziek gebruikt.

Wanneer de machine een bereiding aan het maken is, zie je ook de stappen die het proces doorloopt. Het is dus niet eenvoudig weg een timer die afloopt tot jouw bereiding klaar is.

Saeco Koffie Bereidingsproces

Zoals eerder al aangegeven, kun je door de dubbele uitloop, twee koppen tegelijk bereiden met deze machine. Ideaal!

Voor het opschuimen van melk, maakt de Saeco Xelsis Suprema gebruik van een externe melkkaraf waar je een RVS rietje met een siliconen slang in prikt. De luie gebruiker (lees: ik) laat die melkkaraf gewoon lekker in de doos en hangt het rietje met de slang direct in het pak melk. Scheelt weer schoonmaken.

Over het melklschuim kan ik trouwens heel kort zijn. Als het tot de rand van de beker is opgeklopt, dan kun je er prima een zware lepel op laten rusten. Zelfs bij een cappuccino. We hebben volle melk, houdbare melk, amandel-, soja- en havermelk gebruikt. Overal kregen we echt een mooie schuimlaag uit.

Met HygieSteam helpt de machine je om de slang goed schoon te blijven houden. Versuni claimt dat dit proces 99,99% van de micro-organismen verwijderd.

Malen met de Beanmaestro

Met de komst van het display is het nu mogelijk om beter om te gaan met het maalsysteem voor de bonen. Met behulp van BeanMaestro stel je eenvoudig in welke soorten bonen de machine moet vermalen. De machine past zichzelf automatisch aan. Overigens is er geen wereld aan keuzes hier, maar dat maakt niet uit.

De Saeco is een machine uit Italië (ja, nog steeds!) en dat zie je terug in de afwerking van het maalsysteem. Daar zijn keurig keramische molens voor gebruikt. Het voordeel van keramische molens is dat ze de warmte die bij het malen vrijkomt meteen afvoeren. Zo brandt de boon niet verder tijdens het maalproces. Heel belangrijk dus. Het systeem moet 20.000 koppen meegaan. En natuurlijk zie je een teller op het display dat je laat zien hoe ver je bent 😉

Schoonmaken

We hebben weer een puntje van aandacht gevonden. Wanneer de machine start en stopt, zal deze spoelen. Heel goed. Echter is het zo dat als je daarna een kopje onder de uitloop zet, de onderkant vaak vochtig is. Dat moet toch beter kunnen zou ik zo denken. Een verlaging in het rooster, daar waar het water uit de uitloop komt. Of net wat grotere gaten. We hebben het heel veel bij andere Saeco volautomaten gezien. Dat kan gewoon net iets beter. Maar… dit ziet er wel mooier uit.

Versuni maakt meteen al duidelijk bij het lezen van de handleiding welke onderdelen wel of niet in de vaatwasser mogen. Het gros van de onderdelen hou je gewoon schoon met een doekje. Denk er wel aan om het reservoir met gebruikte koffie regelmatig leeg te gooien. Zo niet, doet de machine dat natuurlijk zelf wel, maar het helpt enorm bij het schoonhouden.

Conclusie: Saeco Xelsis Suprema

De Saeco Xelsis Suprema is bij ons al vier weken de parel in de keuken. Zelfs non-koffiedrinkers vinden het een bloedmooie machine. Wat ook opvalt is dat het maalsysteem wat beter geïsoleerd lijkt te zijn. Tijdens een feestje maakt hij net even wat minder lawaai dan andere machines. Dat is een hele fijne bonus waar Saeco zelf niet over spreekt.

Zoals je hebt kunnen lezen hebben we met moeite wat zeurpuntjes weten te vinden, maar eigenlijk mogen ze geen naam hebben. Wat ons betreft zet fabrikant Versuni met deze machine de toon voor de markt van espresso volautomaten. Wist je trouwens dat deze machines nog steeds in Gaggio Montana in Italië worden gebouwd? Een mooi lokaal product dus.

kopen


→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.