Arjan Olsder
Arjan Olsder

Test: Seagate Backup Plus Slim

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3 sterren.

THE GOOD

  • Goede ideeën over het back-uppen van sociale netwerken
  • Extreem goede uitvoering van mobiele back-ups
  • Het is mogelijk back-up schema's aan te maken
  • De drive is lekker snel en zeer compact in vergelijking tot andere externe 2TB drives

THE BAD

  • Zeer veel kleine foutjes in de software
  • Complete onduidelijkheid over de nero cloud dienst
  • Backups worden over verschillende mappen verspreid
  • Niet alle back-ups worden beveiligd

Met de Backup Plus Slim komt Seagate met een mooie, slanke harddrive en een berg software om back-ups voor je te regelen. Niet alleen op je desktop of laptop, maar ook op je smartphone en tablet. Deze externe harddrive is er dan ook vooral om je te helpen met datgene wat je het gemakkelijkst vergeet.

Unboxing

Seagate verstuurt de Backup Plus Slim met een korte handleiding en een USB 3.0 kabel. Deze kabel is van groot belang om te genieten van de maximale snelheid van de 2TB drive.

Design

Wij ontvingen van Seagate de rode uitvoering van de Backup Plus Slim. Deze is voorzien van een witte status LED die achter een smal gleufje verstopt is. Het enige dat nog prettig zou zijn, is als Seagate de onderkant een beetje anti-slip had gemaakt. Dan schuift hij net wat minder gemakkelijk van tafel.

Installatie

De installatie van de Backup Plus Slim verloopt een tikkeltje rommelig. Eerst geeft de software je een lijstje van dingen die je op de PC moet hebben staan, maar deze kan hij gelukkig ook voor je installeren. Dit lijkt hij te willen doen voor je door het daadwerkelijke installatieproces loopt.

Daarna kom je van een Nederlandse omgeving in een Engelse om je te registreren. Ook bij een tweede laptop moet je de registratie van de Backup Plus Slim opnieuw uitvoeren en iedere keer wil Seagate ook weten wat jouw salaris is… Heb je de registratie klaar, kan het weer in het Nederlands verder.

Ben je eenmaal klaar, dan start de frisse Seagate Dashboard op en lijkt alles een stuk gemakkelijker te worden.

Opslagapparatuur

In de lijst met opslagapparatuur vinden we de Backup Plus Slim. Seagate gebruikt keurig een rode afbeelding voor mijn rode testdrive. Een leuk detail. Jammer dat ze in de Windows Verkenner voor het icoon wel een zwarte uitvoering hebben genomen. Een onbelangrijk detail.

Naast de Backup Plus Slim, staat er ook een ‘Cloud’ als opslagapparaat. Met daaronder een knop om aan te melden. Het is tegenwoordig niet vreemd om een gratis stukje online back-up bij een stick of drive te krijgen. Daar klikte ik dus het eerst op.

Seagate-Backup-Plus-Slim-Cloud-Nero

Op dat moment krijg ik wel een optie om me aan te melden, maar daarmee bedoelen ze eigenlijk inloggen. Het betreft namelijk geen registratieformulier, maar een inlogformulier. Een link naar een registratieformulier ontbreekt net als een verwijzing naar welke Nero dienst het betreft (ze hebben er een paar). Ook het tabblad ondersteuning geeft hierin geen ondersteuning. Totaal nutteloos dus. Jammer!

Terug dus naar het opslagapparaat Backup Plus Slim. Onder het info tabblad zie ik hoeveel ruimte ik op de drive over heb. Onder beheer kan ik aangeven dat ik misschien niet wil dat het lampje brandt en kan ik de windows verkenner openen om te kijken wat er op de schijf staat. Verder is het mogelijk om de integriteit van de drive te testen. Handig als je hem bijvoorbeeld hebt laten vallen. Een corrupte drive is immers niet handig voor back-ups. Check dit dus als je een ongelukje met de drive hebt gehad.

Seagate-Backup-Plus-Slim-Overzicht

Prestaties

Natuurlijk heb ik even gemeten wat de drive in de Backup Plus Slim nou echt kan. Ik wil namelijk wel back-ups draaien, maar niet al te lang wachten. Ik meet een gemiddelde lees- en schrijfsnelheid van rond de 125 MB per seconde en dat is echt niet slecht.

Back-ups van je PC

De Seagate Backup Plus Slim is vooral bedoelt voor het maken van back-ups van jouw PC. Dit kun je de eerste keer direct laten doen. Daarna kun je een back-up schema aanmaken. Als de drive op die momenten aan jouw PC hangt, worden gewijzigde bestanden naar de back-up geschreven.

Back-ups van smartphones en tablets

Voor mobiele back-ups heeft Seagate apps voor zowel Android als iOS klaar staan. Na het installeren log je hierop in met je Seagate account waarna koppeling tussen smartphone en drive snel worden gemaakt.

Overigens krijg je in de Android app wel een melding dat hij geen draadloze drive kan vinden. Dat is de Seagate Wireless Plus, maar dat is een compleet ander product en dat heb je als het goed is niet gekocht. Een foutmelding die je dus gewoon mag negeren.

Bij het back-uppen laat de Android app precies zien wat er allemaal wordt gekopieerd. Dit is allemaal heel erg duidelijk en een complimentje waard.

Mobiele back-ups worden geplaatst in de map Seagate Dashboard en dan onder de gebruikersnaam en daarna de apparaatnaam. Deze data wordt niet versleuteld, maar is na doorklikken als losse bestanden terug te vinden.

Toestellen die aan je account zijn gekoppeld, zijn later niet meer te verwijderen. Je zal ze altijd in het overzicht behouden.

Back-ups van sociale netwerken

Het is mogelijk om de Back-up Plus te gebruiken voor back-ups van sociale netwerken. Op dit moment is er enkel ondersteuning voor Facebook en Flickr, maar dat zal voor de gemiddelde Nederlander al ruim voldoende zijn. Overigens is het ook mogelijk om vanuit de app foto’s en bestanden naar deze netwerken te uploaden.

Seagate-Backup-Plus-Slim-Facebook

De back-ups die je op deze manier draait, worden opgeslagen in de map ‘My Online Documents’. Dit is ongecodeerd, dus echt een verzameling bestanden.

Ik verwacht dat Seagate binnenkort wel met ondersteuning voor YouTube komt. Als je in de settings kijkt kun je de mogelijkheid tot het maken van YouTube back-ups namelijk uitschakelen terwijl die functie er eigenlijk nog helemaal niet is. Een beetje slordig, maar ik hoop zelf wel dat deze functie snel verschijnt.

Seagate-Backup-Plus-Slim-Youtube

Conclusie

Back-ups zin belangrijk en om deze goed en vaak te doen, is slimme software en een slim product een must. Hoewel data niet wordt beveiligd, is de manier waarop mobiele back-ups worden uitgevoerd het beste uitgewerkt door Seagate. Deze functie alleen is de aanschaf van de drive al waard. Nouja, als je net als mij veel foto’s en filmpjes schiet natuurlijk.

He back-uppen van PC gegevens is wat minder doorzichtig, maar werkt ook prima. Ik maak me echter ernstig zorgen om de onafgewerkte aard van de hele Seagate Dashboard. Het geheel voelt door de vele slordigheden toch echt als beta software en geeft daarmee niet het vertrouwen dat ik graag in dit product zou willen hebben. Seagate geeft aan dat de software nog regelmatig wordt bijgewerkt, dus wie weet denk ik er over een paar maanden anders over. In de huidige staat laat de software echt nog te wensen over. Jammer.

Eén reactie

  1. Hoi, ik heb deze seagate backup plus slim maar kan hem niet uitlezen op andermans computer, dan lijkt ie beveiligd. Enig idee hoe ik dit kan verhelpen? (Ja, ben nogal een leek op dit gebied…)
    Alvast Dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.